Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
I noen valglokaler må man nærmest snuble seg forbi reklamer for kirkevalget for å få lov til å stemme i det offentlige valget. Her fra Borre i Horten under kommunevalget i 2011.
 Foto: Even Gran

I noen valglokaler må man nærmest snuble seg forbi reklamer for kirkevalget for å få lov til å stemme i det offentlige valget. Her fra Borre i Horten under kommunevalget i 2011. Foto: Even Gran

Tar ikke hensyn til Stålsett:

Står fast på å lovfeste valgsamrøre

Kirkedepartementet tar ikke hensyn til Stålsett-utvalget som samlet går mot at kirkevalg og offentlig valg skal skje samtidig. Loven om samtidige valg vedtas trolig før sommeren.

Publisert:

Sist oppdatert: 16.01.2013 kl 14:17

Kirkedepartementet ønsker å endre Kirkeloven slik kirkelige valg alltid skal holdes samtidig med, og i lokaler i umiddelbar nærhet til, kommune- og fylkestingsvalget. Saken er nå ute på høring. Før påske skal det sendes et lovendringsforslag til Stortinget med politisk behandling kort tid etter.

Stålsett-utvalget som ble lagt fram på mandag skal også ut på høring. Her går anbefalingen motsatt vei. Et samlet utvalg fraråder å samordne kirkevalg og offentlige valg.

– Utvalget vil på prinsipielt grunnlag konkludere med at det for framtiden ikke bør legges opp til at valg i Den norske kirke, eller noe annet tros- og livssynssamfunn, kobles sammen med de offentlige valgene, verken i form av samlokalisering eller felles tilrettelegging og presentasjon, heter det i Stålsett-utvalgets rapport.

Følger av statskirkeforliket

Statssekretær i Kirkedepartementet, Tone Toften (Ap), sier til Fritanke.no at det er uaktuelt å trekke lovforslaget om samtidig kirkevalg tilbake. Det spiller ingen rolle at et samlet Stålsett-utvalg går imot dette.

– Lovforslaget vi kommer med nå, baserer seg på innstillingen fra Bakkevig-utvalget om demokrati i Den norske kirke, samt på statskirkeforliket fra 2008. Her ble man enig om at en samordning av valgene er det beste. Det er dette vi følger opp gjennom dette lovforslaget.

– Hadde det ikke vært bedre å vente med lovendringer når et samlet Stålsett-utvalget går inn for det motsatte? Stålsett-utvalget skal jo også ut på en høring som igjen kan føre til lovendringer?

– Vårt forslag er som sagt forankret i statskirkeforliket som fortsatt gjelder. Hva Stålsett-utvalget vil resultere i vet vi ikke. Det blir feil å la dette få føringer for denne sluttføringen av statskirkeforliket, som lovforslaget om samtidige valg i realiteten er, sier Toften.

– Grov forskjellsbehandling og umyndiggjøring av kirken

Human-Etisk Forbund er sterkt kritisk til å samordne valgene. Les mer her.

Vær velkommen til å delta i debatt på Fritanke.no. Vi ønsker en saklig og begrunnet debatt. Skarp kritikk må gjerne fremmes, men vi forventer at debattanter overholder alminnelig folkeskikk og norsk lov. Kommentarer som bryter med dette, kan bli slettet uten varsel eller begrunnelse. Fri tanke forbeholder seg retten til å svarteliste brukere ved spamming, personangrep, usaklige kommentarer og lignende.

Vi forbeholder oss retten til å sitere kommentarer fra Fritanke.no i Fri tankes papirutgave.

blog comments powered by Disqus