Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Ateister og agnostikere er fortsatt i et lite mindretall i USA. Men gruppa som ikke har noen religiøs tilknytning øker.

Ateister og agnostikere er fortsatt i et lite mindretall i USA. Men gruppa som ikke har noen religiøs tilknytning øker.

Stadig flere uten religiøs tilknytning i USA

Andelen som ikke oppgir å ha noen religion stiger i USA. I 2007 havnet 15 prosent i denne gruppa. I 2012 har tallet steget til nær 20 prosent.

Publisert:

Sist oppdatert: 15.10.2012 kl 13:31

Andelen amerikanere som ikke identifiserer seg med noen religion vokser raskt. Rundt en femtedel av USAs befolkning sier nå at de ikke har religiøs tilknytning. Dette kommer fram i en ny undersøkelse fra Pew Research Center. De skriver at dette er det høyeste tallet som noensinne har blitt registrert for denne gruppa.

Årsaken til endringen er først og fremst generasjonsskifte. Det er få endringer innenfor aldersgruppene. I gruppa over 65 år er det bare ni prosent som ikke har noen religiøs tilknytning, mens tilsvarende tall for aldersgruppa 18-29 er hele 32 prosent. Tallene for aldersgruppene mellom viser en helt klar sammenheng mellom religiøsitet og alder. Jo eldre du er, jo sterkere religiøs tilknytning har du.

Et annet poeng er at religiøsitet, av stadig flere amerikanere, later til å bli knyttet opp til konkret religiøs praksis. I 2007 svarte 60 prosent av de som sjelden eller aldri oppsøker religiøse arrangementer at de likevel betegner seg som religiøse. I 2012 har dette tallet sunket til 50 prosent. Dette er en nedgang på ti prosentpoeng på fem år.

Pew Research Center skriver at dette bidrar til den overordnede utviklingen. De som sjelden oppsøker gudstjenester, oppgir nå i større grad at de har kuttet all tilknytning til religion. En annen faktor er at en stadig synkende andel sier at de aldri tviler på Guds eksistens.

De fleste utilknyttede mener at religiøse organisasjoner er alt for opptatt av penger, makt og politikk.

Ikke-religiøs, men spirituell

Det at 20 prosent nå oppgir at de ikke har noen religiøs tilknytning, betyr ikke at denne gruppa er ikke-troende, understreker Pew Research Center. I en annen nyere undersøkelse oppgir 68 prosent av denne gruppa at de tror på Gud. Mer enn halvparten (58 prosent) sier at de ofte føler en dyp tilknytning til naturen og jorda, mens mer enn en tredel (37 prosent) ser på seg selv som «spirituell». 21 prosent av de ikke-tilknyttede sier at de ber hver dag.

Det store flertallet av de ikke-tilknyttede er likevel ikke på jakt etter en ny religion. De mener med et overveldende flertall at religiøse organisasjoner er alt for opptatt av penger, makt og politikk.

Rundt fem prosent av amerikanerne betegner seg som ateister eller agnostikere. Denne gruppa har økt med rundt ett prosentpoeng siden 2007.

Vær velkommen til å delta i debatt på Fritanke.no. Vi ønsker en saklig og begrunnet debatt. Skarp kritikk må gjerne fremmes, men vi forventer at debattanter overholder alminnelig folkeskikk og norsk lov. Kommentarer som bryter med dette, kan bli slettet uten varsel eller begrunnelse. Fri tanke forbeholder seg retten til å svarteliste brukere ved spamming, personangrep, usaklige kommentarer og lignende.

Vi forbeholder oss retten til å sitere kommentarer fra Fritanke.no i Fri tankes papirutgave.

blog comments powered by Disqus