Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
2015 er det første året det er flere som sier de ikke tror på Gud, enn de som oppgir at de tror.

2015 er det første året det er flere som sier de ikke tror på Gud, enn de som oppgir at de tror.

Stadig flere nordmenn oppgir at de ikke tror på Gud

Men det er ikke første gang ikke-troende er i flertall.

Publisert:

Sist oppdatert: 18.03.2016 kl 10:56

I den siste Norsk Monitor-undersøkelsen er det flere som oppgir at de ikke tror på Gud, enn som oppgir at de tror. Dette er en undersøkelse som har vært kjørt jevnlig av Ipsos MMI siden 1985. Nå svarer 39 prosent at de ikke tror på Gud mot 37 prosent som svarer ja på samme spørsmål.

Det er Vårt Land som melder om dette i dag.

Statistikken viser at ikke-tro ser ut til å ha styrket seg mer enn nedgangen i gudstro skulle tilsi. Mens gudstro er svekket med 16 prosentpoeng siden 1985, har ikke-tro styrket seg med 18 prosentpoeng i samme periode, fra 21 til 39 prosent.

Les Fritanke.nos oppslag fra forrige Norsk Monitor-undersøkelse.

Unge er minst religiøse

Tallene tyder på at en vesentlig årsak til svekkelsen av gudstro i befolkningen skyldes at unge er mindre religiøse enn eldre. I aldersgruppen 15-24 år sier 53 prosent at de ikke tror på Gud. Blant de over 60 år er det et klart flertall (48 prosent) som sier de tror på Gud, melder Vårt Land.

Vi kan også lese at kvinner er mer religiøse enn menn (41 mot 32 prosent), og at gudstroen står sterkest på Vest- og Sørlandet.

Ikke første gang

Det er ikke første gang en riksdekkende undersøkelse viser at ikke-troende er i flertall, som mange medier melder om i dag. Det var også resultatet i 2008 da Norstat spurte «Tror du Gud eller en annen guddommelig skaperkraft står bak livet på jorda».

54 prosent svarte da at de var helt (41%) eller delvis (13%) uenig i påstanden, mens 39 prosent svarte at de var helt (21%) eller delvis (18%) enig i påstanden.

Samme tendens så man også i en KIFO-undersøkelse fra i fjor, blant medlemmer i Den norske kirke.

Her fikk det samlede utsagnet «Jeg tror ikke på Gud / Jeg vet ikke om jeg tror og ingen måte å finne det ut på» 34,7 prosent oppslutning, mens litt færre, 31,6 prosent, sa seg enig i tilsvarende utsagn på den andre siden: «Jeg er ikke i tvil om at Gud finnes» eller «Jeg er i tvil, men føler jeg tror på Gud».

Halvparten av statskirkemedlemmene som sa seg enig i den kombinerte påstanden «Jeg er bekjennende kristen / Jeg er kristen, men ikke bekjennende».

Vær velkommen til å delta i debatt på Fritanke.no. Vi ønsker en saklig og begrunnet debatt. Skarp kritikk må gjerne fremmes, men vi forventer at debattanter overholder alminnelig folkeskikk og norsk lov. Kommentarer som bryter med dette, kan bli slettet uten varsel eller begrunnelse. Fri tanke forbeholder seg retten til å svarteliste brukere ved spamming, personangrep, usaklige kommentarer og lignende.

Vi forbeholder oss retten til å sitere kommentarer fra Fritanke.no i Fri tankes papirutgave.

blog comments powered by Disqus