Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Mange er medlem at Den norske kirke og Human-Etisk Forbund samtidig. HEF vil gjerne finne ut hvem de er, men staten sier nei.

Mange er medlem at Den norske kirke og Human-Etisk Forbund samtidig. HEF vil gjerne finne ut hvem de er, men staten sier nei.

Stadig flere dobbeltmedlemmer mot kirken

– Dette skal ikke skje hvis kirken har medlemsregisteret i orden, sier medlemskonsulent i Human-Etisk Forbund, Per Hansen.

Publisert:

Sist oppdatert: 10.09.2012 kl 19:28

Da staten begynte å samkjøre det elektroniske medlemsregisteret til Den norske kirke mot medlemsregistrene til de andre tros- og livssynssamfunnene i 2007, ble det ved en feil opplyst om at en spesifisert mengde dobbeltmedlemmer var dobbeltmedlemmer mot Den norske kirke.

Denne gruppa har blitt stående som en egen kategori i statistikken, mens dobbeltmedlemmer som har kommet på senere har blitt ført i den uspesifiserte gruppa «oppført som medlem i flere tros- og livssynssamfunn».

For Human-Etisk Forbunds del ble det bokført 800 spesifiserte dobbeltmedlemmer mot kirken i 2007. Deretter har dette tallet sunket, noe som er naturlig siden denne kategorien ligger der på grunn av en feil. Da skal den ikke vokse, men gå ned etterhvert som de personene det gjelder faller fra, eller avklarer hvilket tros- og livssynssamfunn de ønsker å være medlem av.

Økning for første gang i 2012

Nå har imidlertid det merkelige inntruffet at dette tallet har steget fra 2011 til 2012. I fjor ble det bokført 348 spesifiserte dobbeltmedlemmer mot Den norske kirke i Human-Etisk Forbunds medlemsregister. I år er tallet 516.

– Dette har jeg ingen forklaring på. Dette tallet skal ikke stige. Når det likevel gjør det, er det et tegn på at det er noe alvorlig galt med medlemsregisteret til kirken, medlemskonsulent i Human-Etisk Forbund, Per Hansen.

Han vil ikke spekulere i hva årsaken kan være, men understreker at dette er sterkt i strid med Human-Etisk Forbunds forståelse av hvordan denne logikken fungerer.

Taper penger på statlig motvilje

Hansen legger til at Human-Etisk Forbund gjerne skulle ha skrevet brev til disse spesifiserte dobbeltmedlemmene mot statskirken for å spørre hvor de ønsker å være medlem. Men departementet vil ikke si hvem det er, av personvernhensyn. Heller ikke ønsker de å videresende brev fra Human-Etisk Forbund til de det gjelder.

Disse personvernhensynene gjelder imidlertid ikke den store uspesifiserte gruppa med dobbeltmedlemmer (2399 i 2012). De får Human-Etisk Forbund vite hvem er, slik at de kan tilskrives. Det store flertallet av disse er trolig også dobbeltmedlemmer mot kirken, men her er ikke trossamfunnet de er dobbeltmedlemmer mot knyttet opp mot den enkeltes navn.

– Vi har tapt mangfoldige millioner på at vi ikke får vite hvem dobbeltmedlemmene mot kirken er. Folk som velger å være medlemmer både hos oss og i kirken, skal egentlig ha 950 kroner i medlemskontingent, mot 350 kroner normalt. Vi taper naturligvis inntekter når vi ikke får sendt dem riktig faktura. Og hvis vi hadde fått avklart den enkeltes medlemskap, og de hadde ønsket å bare være medlemmer hos oss, ville vi ha fått offentlig støtte for dem, ca. 800 kroner pr. hode pr. år, forteller Hansen.

Han sier at det bare er å gange opp, så ser man hvor mye det blir.

– Vi har i snitt hatt 563 spesifiserte dobbeltmedlemmer mot Den norske kirke i de seks årene siden 2007. Hvis man ganger dette med 800 ser man at Human-Etisk Forbund kan ha tapt over 2,5 millioner i offentlig støtte og medlemskontingent bare på denne gruppa, sier Hansen.

Vi kommer tilbake med en kommentar fra offentlige myndigheter til denne saken.

Vær velkommen til å delta i debatt på Fritanke.no. Vi ønsker en saklig og begrunnet debatt. Skarp kritikk må gjerne fremmes, men vi forventer at debattanter overholder alminnelig folkeskikk og norsk lov. Kommentarer som bryter med dette, kan bli slettet uten varsel eller begrunnelse. Fri tanke forbeholder seg retten til å svarteliste brukere ved spamming, personangrep, usaklige kommentarer og lignende.

Vi forbeholder oss retten til å sitere kommentarer fra Fritanke.no i Fri tankes papirutgave.

blog comments powered by Disqus