Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
De stadige kampanjene fra den amerikanske humanistbevegelsen harmonerer med samfunnsutviklingen. Stadig flere amerikanere mener det er mulig å være "god uten Gud".
 Foto: American Humanist Association

De stadige kampanjene fra den amerikanske humanistbevegelsen harmonerer med samfunnsutviklingen. Stadig flere amerikanere mener det er mulig å være "god uten Gud". Foto: American Humanist Association

God nyhet for humanister:

Stadig færre amerikanere mener gudstro er nødvendig for god moral

«Good without a god» er slagordet til Human-Etisk Forbunds søsterorganisasjon i USA. Nye tall tyder på at de er i ferd med å få gjennomslag.

Publisert:

Sist oppdatert: 20.10.2017 kl 11:18

I 2011, for seks år siden, var USA delt omtrent på midten i spørsmålet om det er nødvendig å tro på Gud for å ha gode verdier og god moral. 49 prosent mente at det ikke er nødvendig, mens 48 prosent mente det er nødvendig.

I 2017 har tallene utviklet seg i sekulær retning. Nye tall offentliggjort av Pew Research Center denne uka viser at andelen amerikanere som mener det ikke er nødvendig med gudstro på å ha god moral, har steget til 56 prosent, mens andelen som mener det motsatte har gått ned til 42 prosent.

– Endringen henger sammen med den stadige veksten blant folk som oppgir at de ikke har noen religiøs tilknytning, men skyldes også endringer blant folk som identifiserer seg med en religion, skriver Pew Research Center i en pressemelding.

Følger velkjente sosiale skillelinjer

Den økende aksepten av ikke-troendes moral gjelder alle de kristne gruppene som er med i undersøkelsen. Unntaket er katolikker med latinamerikansk bakgrunn. Her har andelen som mener det ikke er nødvendig å tro på Gud for å ha god moral svekket seg med ett prosentpoeng.

Blant kristne er det hvite vanlige protestanter som er mest positive til ideen om gudløs moral. Blant hvite evangeliske protestanter (pinsebevegelsen for eksempel) ligger oppslutningen lavere, men også her går utviklingen i mer tolerant retning.

Troen på hvorvidt det er mulig å ha god moral selv om man ikke tror på Gud følger ellers velkjente sosiale skillelinjer. Ideen har sterkest oppslutning blant hvite, velutdannede og personer med høy inntekt og lavere oppslutning blant svarte, latinamerikanere og folk med lav inntekt og utdannelse.

Det er betydelige aldersforskjeller i synet på hvorvidt gudløs moral er mulig. Ungdom er mye mer tolerante enn eldre. I den yngste aldersgruppen (18-29) mener 73 prosent at man kan ha god moral selv om man ikke tror på Gud, mens bare 41 prosent i den eldste aldersgruppen (over 65) mener det samme. Litt flere menn (60 prosent) enn kvinner (52 prosent) har tro på ikke-religiøs moral. Folk som stemmer på det demokratiske partiet støtter ideen i vesentlig høyere grad enn folk som stemmer på republikanerne.

Se flere detaljer her.

Det er utvikling i mer tolerant retning innenfor alle kristne grupper unntatt en.

Det er utvikling i mer tolerant retning innenfor alle kristne grupper unntatt en.