Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Humanistisk konfirmasjon i Oseberg kulturhus i Tønsberg, 2012. Festtaler: Åse Kleveland.
 Foto: Per Gilding

Humanistisk konfirmasjon i Oseberg kulturhus i Tønsberg, 2012. Festtaler: Åse Kleveland. Foto: Per Gilding

Stabile tall for Humanistisk konfirmasjon

Som i fjor velger 15,7 prosent av årets 14-åringer å konfirmere seg humanistisk. Humanistisk konfirmasjon styrker seg mot kirkelig konfirmasjon.

Publisert:

Sist oppdatert: 25.04.2013 kl 13:33

Som i fjor er det i underkant av 10.000 humanistiske konfirmanter i Norge. Det absolutte tallet har sunket litt, fra 9989 i fjor til 9788 i år, men samtidig er årets kull av 14-åriger litt mindre, så andelen holder seg stabil.

Akershus topper statistikken med 23,2 prosent oppslutning blant 14-åringene, tett fulgt av Vestfold (22,8 prosent), Sør-Trøndelag (20,8 prosent) og Oslo (19,6 prosent). Den største prosentvise framgangen fra i fjor finner vi i Aust-Agder. Her har andelen økt fra ni prosent til 12,4 prosent i år.

På den andre siden av statistikken finner vi Sogn og Fjordane. Her velger bare 5,4 prosent av 14-åringene å konfirmere seg humanistisk. Andre fylker der Humanistisk konfirmasjon står svakt er Finnmark, Møre og Romsdal og Vest-Agder.

Styrker seg mot kirkelig konfirmasjon

De tre siste årene har andelen humanistiske konfirmanter styrket seg mot andelen kirkelige konfirmanter. Mens Humanistisk konfirmasjon hadde en andel på 15,6 i 2010, og de påfølgende årene har ligget stabilt på 15,7 prosent, har kirken svekket sin andel fra 2010 til 2012 med med 2,3 prosentpoeng, fra 66,1 prosent i 2010 til 63,8 prosent i 2012. Kirkens tall for 2013 er ikke klart ennå.

I absolutte tall valgte 41.118 kirkelig konfirmasjon i 2012 mot 42.556 året før.

Viktigst at ungdom får velge fritt

Konfirmasjonsansvarlig i Human-Etisk Forbund, Inger-Johanne Slaatta, tar de oppdaterte tallene til etterretning. Hun understreker at det viktigste er at ungdommene kan velge fritt.

– Vi er fornøyd uansett resultat hvis tallet er et resultat av at norske ungdommer har fått velge selv. Samtidig kan det være ungdommer rundt om som ikke får et reelt tilbud fra oss. Vi er ikke tilstede i hele landet, slik kirken er det. Derfor tror jeg vi har et uforløst potensial mange steder, sier hun.

– Hva tenker du om at kirkelig konfirmasjon taper terreng?

– Nå kjenner vi jo ikke kirkens tall for 2013 ennå, men hvis vi bruker tallene fra 2012 så skyldes det kanskje at flere velger å konfirmere seg i andre trossamfunn, eller at flere velger ikke å konfirmere seg i det hele tatt? Innvandring av folkegrupper uten tradisjon for konfirmasjon er også en faktor, sier Slaatta.

Vær velkommen til å delta i debatt på Fritanke.no. Vi ønsker en saklig og begrunnet debatt. Skarp kritikk må gjerne fremmes, men vi forventer at debattanter overholder alminnelig folkeskikk og norsk lov. Kommentarer som bryter med dette, kan bli slettet uten varsel eller begrunnelse. Fri tanke forbeholder seg retten til å svarteliste brukere ved spamming, personangrep, usaklige kommentarer og lignende.

Vi forbeholder oss retten til å sitere kommentarer fra Fritanke.no i Fri tankes papirutgave.

blog comments powered by Disqus