Bli med på aksjonen «Ingen liker å bli lurt»! T-skjorta kan du kjøpe på Human-Etisk Forbunds nettbutikk. FOTO: Nadia Fransen

Human-Etisk Forbund med ny kampanje:

– Stå opp mot lurendreieriet

«Ingen liker å bli lurt» lansert i dag

Human-Etisk Forbund lanserer en «folkeaksjon» mot lurendreieri. Målet med kampanjen er å få folk til å tenke mer kritisk.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
02.03.2011 kl 13:51

Fritanke.no - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Human-Etisk Forbund

Ingen liker å bli lurt – på Youtube
Allmennlege og skeptiker Jørgen Skavlan: – Jeg har ingen motforestillinger mot at alle får velge. Det jeg har motforestillinger mot, er når du åpenbart blir lurt. Av folk som burde - eller kanskje til og med vet - bedre. Det er det som provoserer meg.

Se bildet større

Generalsekretær Kristin Mile i Human-Etisk Forbund håper medlemmene vil være med på aksjonen mot lurendreieriet. FOTO: Kirsti Bergh

«Begynner du å få nok? Har du blitt provosert av noen som forsøker å lure deg?» spør Human-Etisk Forbund i sin nye kampanje ’Ingen liker å bli lurt’, som er lansert i dag med egen nettside, Facebook-side og Youtube-kanal og i Fri tankes papirutgave, som i disse dager kommer i medlemmenes postkasser. Kampanjen oppfordrer til å være med på en aksjon mot lureri og lettvintheter og oppfordrer deg til å tenke kritisk.

Sjefs-antilurendreier/sjefslureriavslører James Randis besøk seinere i mars er en del av denne aksjonen. Og youtubevideoer av personer som Jørgen Skavlan, Dag O. Hessen, Torgrim Eggen, Tore Torell og Gunn Hild Lem som forteller hvorfor det er viktig å tenke kritisk.

«Det er mange der ute som kommer med udokumenterte påstander om hvordan ting egentlig henger sammen, hva du egentlig skal mene og hvordan du egentlig bør leve livet ditt. Skal de fortsette å lure deg?», spør forbundet på nettsiden Ingenlikeråblilurt.no.

– Vi blir ofte beskyldt for bare å fronte det vi er i mot, men denne gangen sier vi faktisk noe om hva vi er for: kritisk tenkning er en viktig del av verdigrunnlaget i det humanistiske livssynet, sier Kristin Mile, generalsekretær i Human-Etisk Forbund, om hvorfor forbundet nå fronter denne kampanjen.

Det handler om å bruke fornuften på en selvstendig og undersøkende måte.

– Vi vil oppfordre folk til å stoppe opp og tenke seg om. Hver dag overalt stilles vi overfor fantastiske påstander. Vi må bli flinkere til å stille spørsmål ved alle de «sannhetene» vi blir presentert for, sier hun.

– Det gjelder både fantastiske, men udokumenterte påstander om alternativmedisin og folk som snakker med engler, hunder og de døde. Men det gjelder selvfølgelig også på mange andre områder av livet. Ta noe så enkelt som hva vi tror om andre mennesker, ikke minst når de er veldig forskjellige fra oss, enten det nå er folk som har et annet livssyn eller kommer en annen kulturell bakgrunn.

Mile håper at et positive innholdet i kampanjen vil engasjere Human-Etisk Forbunds medlemmer både på sosiale medier og lokalt.

Hvordan skal aksjonen så oppmuntre til kritisk tenkning?

– Vi har prøvd å sy sammen en pakke som vi samlet sett håper skal inspirere folk til å tenke mer kritisk over påstander de blir konfrontert med, forteller prosjektleder for kampanjen, Even Gran – til vanlig journalist på Fritanke.no.

– Vi har blant annet lagt ut en liste med kjennetegn ved «alternative» argument og en liste med «14 bud for kritisk tenkning», samt en del lengre artikler. Filmene med Jørgen Skavlan, Torgrim Eggen, Gunn Hild Lem, Ida Jackson, Asbjørn Dyrendal, Tore Torell og Øystein Elgarøy våre må selvsagt også nevnes. Alt dette finner du via nettsida vår, ingenlikeråblilurt.no.

– Men hva mer skal folk gjøre enn å dele lenker med eksempler på lurendreieri?

– Det egentlige målet er selvsagt ikke å få folk til å dele og kommentere lenker, men å øke bevisstheten rundt kritisk tekning generelt i befolkningen og hvilke farer som ligger i en ukritisk aksept av denne «alle har sin egen sannhet»-holdningen som kjennetegner alternativbevegelsen. Dette håper vi å få til blant annet gjennom mobilisering i sosiale medier.

– Har Human-Etisk Forbund noen plan for hvordan lokallagene i forbundet skal aktiviseres?

– Uten lokallagene vil vi ikke lykkes skikkelig med denne aksjonen. Vi har i planleggingsfasen brukt store ord som «folkebevegelse», og hvis vi skal få til noe som ligner på det, så er vi helt avhengig av lokallagene. Så langt har mesteparten av innsatsen gått til å få de sentrale delene av aksjonen opp, men etter hvert skal vi jobbe mer med å få hele organisasjonen i sving. Så langt har vi kontaktet alle lokallagsledere med en e-post. Senere går det også ut en e-post til alle HEF-medlemmer. Deretter vil vi følge opp mer målrettet. Vi har masse materiell som lokallagene kan bestille og bruke.

– Aksjonen har allerede fått sin mot-aksjon på Facebook – Ingen liker å bli fortalt hvordan man skal tenke – er dere ikke redde for å bli oppfattet som arrogante?

– Kampanjen heter «Ingen liker å bli lurt» og er et forsøk på å hjelpe folk til å unngå å bli lurt av folk som utnytter vår sorg, redsel og håp med grunnløse påstander. Jeg synes ikke det er så veldig arrogant egentlig. Skal jeg være litt skarp, så synes jeg vel det er mer arrogant å fremme totalt urimelige og ubegrunnede påstander uten å ta hensyn til motargumenter. Og saken blir ikke bedre av at mange av disse i tillegg tjener masse penger på det. Å vurdere påstander kritisk opp mot det vi ellers vet om verden er et dypt humanistisk prosjekt. Hvis vi ikke har noe filter for å skille skitt og kanel, så blir alt skitt. Vi håper litt flere mennesker kan begynne å tenke på nettopp dette.

Les mer her

Siste nytt i Nyheter

Mauritania innfører obligatorisk dødsstraff for blasfemi

Før kunne man slippe med to år i fengsel hvis man angret. Nå er det ikke lenger noen bønn i den islamske republikken.

HU beskylder Human-Etisk Forbund for majoritetsarroganse

– Det er lett å støtte en nedre grense på 500 medlemmer når man selv har 88.000 medlemmer, kommenterer politisk nestleder i Humanistisk Ungdom, Øistein Sommerfeldt Lysne.

Tradisjonen med gudstjeneste midt i 17. mai-toget fortsetter

Løken skole har holdt avstemning og flertallet ville fortsette som før. Dermed blir det gudstjeneste midt i 17. mai-toget i år også.

 
Konverterte til islam som et sosialt eksperiment... og for kjærligheten

Han er fra et norsk, liberalt akademikerhjem. For å få kvinnen han elsker, måtte han konvertere til islam. Likevel valgte de Humanistisk vigsel. I kveld kan du se filmen på TV2.

Den nye tros- og livssynsloven vil bli dømt for diskriminering, ifølge utredning

… men det vil også Human-Etisk Forbunds holdning i ett av spørsmålene, skal vi tro en HEF-betalt utredning fra menneskerettighetsekspert Njål Høstmælingen.

Trump brukte USAs nasjonale bønnedag til å gi de kristne en tyngre hånd på rattet

Trossamfunnene i USA skal få mer innflytelse. Det er intensjonen med presidentordren Donald Trump signerte siste torsdag.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse