Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Leder i Kirkerådet Nils Tore Andersen tror de livssynsnøytrale seremonilokalene bare vil bli brukt av Human-Etisk Forbund.

Leder i Kirkerådet Nils Tore Andersen tror de livssynsnøytrale seremonilokalene bare vil bli brukt av Human-Etisk Forbund.

- Smålig og kunnskapsløst fra kirken

- Jeg tror ikke Nils Tore Andersen helt har forstått hva et livssynsnøytralt seremonirom er ment å være, sier generalsekretær i Human-Etisk Forbund, Kristin Mile.

Publisert:

Sist oppdatert: 12.03.2010 kl 12:35

Leder av kirkerådet, Nils Tore Andersen, er skeptisk til planene om å bygge livssynsnøytrale seremonirom. Dette kom fram i en tale han holdt under et møte i Kirkerådet i går.

- Disse seremonirommene vil i praksis kun vil bli brukt av Human-Etisk Forbund. Det finner jeg i høyeste grad problematisk. HEF får dermed både i pose og sekk, sa Andersen ifølge Vårt Land.

Kirkerådslederen frykter at kommunene i fremtiden bare skal få tilskudd og plikt til å bygge livssynsnøytrale seremonirom.

- At stat eller kommune skal bli pålagt å bygge livssynsnøytrale seremonirom, mener jeg er problematisk, med mindre dette blir lokaler som er egnet og kan tas i bruk av mange grupper i lokalsamfunnet, sa Andersen.

Han pekte også på at tilskuddene til tros- og livssynssamfunn utenfor statskirken beregnes ut fra bevilgningene til Den norske kirke, og at det er meningen at tros- og livssynssamfunn skal bruke disse pengene til å bygge seremonirom selv.

- Har ikke fulgt godt nok med

Generalsekretær i Human-Etisk Forbund, Kristin Mile, mener Nils Tore Andersen avslører kunnskapsløshet rundt ordningen med livssynsnøytrale seremonilokaler.

- Andersen mener ordningen er problematisk "med mindre dette blir lokaler som er egnet og kan tas i bruk av mange grupper i lokalsamfunnet". Men det er jo nettopp dette som er meningen med de livssynsnøytrale seremonilokalene. Så her har ikke Andersen fulgt godt nok med, sier hun.

Mile understreker at lokalene skal være fleksible, og skal også kunne brukes av Den norske kirke elller andre kristne trossamfunn, dersom de skulle ønske det. Symboler og dekor skal kunne fraktes inn og ut, slik at alle skal kunne bruke lokalet.

- Ikke minst er dette viktig for den stadig økende gruppa som velger å arrangere gravferder privat, uten å involvere noe tros- eller livssynssamfunn, sier hun.

Mile synes det er oppsiktsvekkende at Andersen går ut på denne måten, ettersom Den norske kirke hele tiden har gitt inntrykk av at de støtter målet om å bygge livssynsnøytrale seremonilokaler.

- De har aldri gitt signaler om noe annet. Kirken har heller ikke protestert når saken har blitt behandlet i Samarbeidsrådet for tros- og livssynssamfunn (STL), sier hun.

Mile poengterer at det ikke er tros- og livssynsorganisasjonene som har behov for slike lokaler, men at det er familier og enkeltpersoner som trenger dem.

- Det er ikke vi som lider når en person må gravlegges fra en gymsal. Det er familien, slår hun fast.

- Ganske drøyt

Kristin Mile synes Nils Tore Andersen avslører en manglende forståelse for den priviligerte posisjonen kirken har.

- Dette med at Human-Etisk Forbund får "i pose og sekk" synes jeg er ganske drøyt. Her antar jeg han mener at HEF både vil få offentlige tilskudd og "gratis seremonilokaler". Men da ser Andersen bort fra staten har bygget "gratis" kirker til Den norske kirke gjennom hundrevis av år, sier hun.

Hun synes ikke Andersen trenger å bekymre seg over at dette skal føre til at det ikke lenger vil bli bevilget penger til kirkebygging.

- Det er lovfestet at det skal bygges nye kirker hvis befolkningsgrunnlaget tilsier det. Så her er kommunene lovforpliktet, sier hun.

Mile trekker inn at livssynsnøytrale seremonilokaler er den eneste praktiske løsningen hvis alle skal få et verdig seremonilokale i nærheten av der de bor, som passer til deres livssynstilhørighet.

- Det er bare statskirken som er store nok til å ha egne lokaler over hele landet. Ingen av de andre kan tilby dette. Derfor er fleksible lokaler den eneste praktisk gjennomførbare løsningen, sier hun.

- Andersen faller mangfoldet i ryggen
HEFs pressesjef Jens Brun-Pedersen er ikke nådig mot kirkerådslederen i et innlegg han har lagt ut på Verdidebatt.no i dag.

- Etter endelig å ha fått politisk konsensus om at kommuner bør oppfordres til å bygge inkluderende seremonilokaler for livssynsmangfoldet, er det underlig å måtte oppleve at Kirkerådets leder faller dette mangfoldet i ryggen, skriver han.

Brun-Pedersen understreker i likhet med Mile at livssynsnøytrale seremonilokaler ikke er ment å være rom eller lokaler som skal brukes av Human-Etisk Forbund alene. Han belyser dette med et eksempel fra Trondheim, der et begravelsesbyrå har bygget et livssynsnøytralt seremonilokale.

- Dette rommet blir også flittig benyttet av kristne, og da er det prester som holder seremoniene, understreker han.

Les mer om Human-Etisk Forbunds kampanje for livssynsnøytrale seremonirom