Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Arkitektstudent Michael Bak har utforsket arkitektoniske element og forsøkt å finne ut hvilke som gir en universell opplevelse av høytidelighet.

Arkitektstudent Michael Bak har utforsket arkitektoniske element og forsøkt å finne ut hvilke som gir en universell opplevelse av høytidelighet.

Slik kan et livssynsnøytralt seremonirom se ut

Arkitektstudenten Michael Bak ville utforske hvilke arkitektoniske element som kunne passe både humanister, muslimer, jøder og andre ikke-kristne. Resultatet fikk skryt av både sensorer og HEF.

Publisert:

Sist oppdatert: 31.01.2011 kl 23:20

- Jeg syntes det var en interessant problemstilling, at det hovedsakelig er statskirken som møter folks behov for verdige seremonirom, forklarer Michael Bak om bakgrunnen for sin avsluttende diplomoppgave "Livssynsnøytralt seremonirom i Hønefoss".

- Mange ikke-kristne deltar dermed på kirkens premisser, fordi det ikke finnes fullverdige alternativ til kirkens seremonirom.

Michael Bak ønsket å utforske hvilke arkitektoniske elementer som ville passe både human-etikere, muslimer, jøder og andre ikke-kristne grupper, i bruk av seremonirom.

Opplevelsen av noe monumentalt

- Jeg ønsket å finne ut av hvilke elementer som ga en universell opplevelse av høyverdighet, så som lysinnfallet i rommet. En følelse av monumentalitet så ut til å være ønsket, i situasjoner der seremonirom brukes, forklarer Bak.

Bak gjorde en analyse av ulike templer og kirker, og studerte de arkitektoniske elementene i seremonirommene. Funnene diskuterte han med professorer og lærere underveis, og dannet seg et inntrykk av hvilke elementer som ville fungere. Han valgte Hønefoss som arena, da byens behov for seremonirom er aktualisert gjennom en nylig nedbrent kirke, i tillegg til at tettstedet demografisk sett kan representere distrikts-Norge.

- Planen er å presentere oppgaven min for Hønefoss kommune, men jeg tviler vel på at bygget faktisk blir realisert. Det er trolig ikke sterke nok krefter til å sørge for et seremonirom som dette, sier den ferske arkitekten.

Men tilbakemeldingene til den nyeksaminerte arkitekten fra Arkitekthøgskolens sensorer under gjennomgangen av oppgaven sist fredag, var i hvert fall positive.

(Saken fortsetter under bildene.)

- En vinn-vinn-løsning
Det var også tilbakemeldingen fra Human-Etisk Forbund gravferdsrådgiver, Vinjar Tufte, som synes diplomoppgaven er faglig interessant og viktig for bevisstgjøring om behovet for slike seremonirom.

- I de fleste kommuner er det kun kirkebyggene som har egnet rom for seremonier, og kun for kristne seremonier, sier Tufte.

- Et livssynsnøytralt seremonirom kan brukes av alle, uavhengig av tros- og livssynsmessig tilhørighet. Denne diplomoppgaven er et løsningsforslag for Hønefoss/Hole kommune, og et meget godt eksempel for andre kommuner. Felles bruk av seremonirom bør være en vinn-vinn-løsning for alle parter, mener Tufte.