Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Guvernøren i Akwa-Ibom, Nigeria, har nå sendt ut en arrestordre på CRARN-leder Sam Ikpe-Itauma (stående). Til høyre: Yemi Ademowo Johnson. Han var på besøk hos Human-Etisk Forbund i fjor.

Guvernøren i Akwa-Ibom, Nigeria, har nå sendt ut en arrestordre på CRARN-leder Sam Ikpe-Itauma (stående). Til høyre: Yemi Ademowo Johnson. Han var på besøk hos Human-Etisk Forbund i fjor.

Skyting mot HEF-støttet prosjekt

Guvernør Godswill Akpabio lovte først å bekjempe hekseribeskyldninger mot barn. Nå har han snudd.

Publisert:

Sist oppdatert: 14.09.2010 kl 14:40

- Jeg skjønner ikke hvorfor guvernøren vår er etter oss, sier Kufre Ikpe, ett av barna som blir tatt hånd om av et HEF-støttet prosjekt mot barnehekseribeskyldninger i Nigeria.

Nettavisen Saharareporters forteller at det på nattestid de siste ukene, har ligget bevæpnede menn rundt et HEF-støttet hjem for barn beskyldt for hekseri i delstaten Akwa-Ibom i Nigeria.

- De beleirer oss om natten. Idet de forlater området skyter de sporadisk opp i luften og lover å komme tilbake. Vi er ikke sikre på hvem de er, forteller en representant fra senteret.

Vedkommende setter angrepene i klar sammenheng med guvernør Godswill Akpabio nylige beskyldninger mot senteret og sterke kritikk mot arbeidet for å bekjempe hekseribeskyldninger mot barn i området.

Arrestordre på hjelpearbeidere

Guvernøren i delstaten Akwa-Ibom i Nigeria, Godswill Akpabio, lovte først at han skulle hjelpe til med å få en slutt hekseribeskyldninger mot barn, og de brutale overgrepene og utestengelsen slike beskyldninger fører med seg. Han undertegnet blant annet en lov i 2008 der folk som beskylder barn for å være hekser, risikerer opp mot 15 års fengsel.

Men nå har han snudd. Nå er det ikke lenger de som beskylder barn for hekseri som straffeforfølges, men snarere de som prøver å bekjempe problemet.

Guvernøren har sendt ut en arrestordre på Sam Ikpe-Itauma og Gary Foxcroft. De leder organisasjonene CRARN (The Child Rights and Rehabilitation Network) og Stepping Stones Nigeria, som begge jobber med å bekjempe hekseribeskyldningene i Nigeria, og hjelpe ofrene.

Begrunnelsen fra guvernøren er at de to på ondsinnet vis har spredt feilinformasjon om problemene med hekseribeskyldninger.

Ikpe-Itauma og Foxcroft har nå gått under jorden for å unngå arrestasjon.

- Problemet er fullstendig overdrevet

Det hele startet den 31. august da Akpabio ble intervjuet av CNN. Intervjuet ble gjort i etterkant av en Unicef-rapport om problemet. CNN hadde også sendt en dokumentarfilm om problemene.

- Dette er mediapropaganda rettet mot vår delstat. Problemet er i virkeligheten svært lite. De svært få barna dette angår, utnyttes av organisasjonene for penger, hevdet guvernør Akpabio overfor CNN.

Ikpe-Itauma og Foxcroft benekter at de fabrikerer problemet, og viser til den ferske Unicef-rapporten for å underbygge at dette er et reelt, og omfattende problem i regionen.

- Stepping Stones Nigeria og våre partnere er svært opptatt av gjennomsiktighet og høy moralsk standard. Vi har absolutt ingenting å skjule. Her virker det som om guvernøren har blitt feilinformert av folk med egeninteresse i å diskreditere vårt arbeid, sier Foxcroft i en uttalelse.

Lever i skjul

Yemi Ademowo Johnson, leder av HEF-støttede Young Humanistas Network (YHN), jobber sammen med CRARN og Stepping Stones Nigeria for å hjelpe barna som beskyldes for hekseri.

Han forteller i en e-post at han har brukt deler av de pengene han har fått av Human-Etisk Forbund til å hjelpe CRARN-leder Sam Ikpe-Itauma i trygghet. CRARN-lederen lever nå i skjul for guvernør Akpabios politistyrker på et hemmelig sted utenfor delstaten.

Les mer: