Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
I Saudi-Arabia er det ikke trygt å kritisere islam. Den sekulære bloggeren Raif Badawi sitter fortsatt fengslet med en dom på tusen piskeslag over seg. Les mer.
 Foto: Even Gran

I Saudi-Arabia er det ikke trygt å kritisere islam. Den sekulære bloggeren Raif Badawi sitter fortsatt fengslet med en dom på tusen piskeslag over seg. Les mer. Foto: Even Gran

– Skuffende at regjeringen glemmer alt annet enn kristendommen

Human-Etisk Forbund vil også gi råd til utlendingsmyndighetene.

Publisert:

Sist oppdatert: 02.06.2016 kl 15:37

Regjeringen, med støtte fra Venstre og Krf, har nå fått en avtale med Utlendingsdirektoratet (UDI) og Utlendingsnemnda (UNE). Utgangspunktet er en rekke saker der asylsøkere som har oppgitt å ha konvertert bort fra islam, men likevel har blitt returnert (se faktaboks til høyre).

Krf har blant annet vært bekymret for at utlendingsmyndighetene ikke har god nok forståelse for hva det vil si å skifte tro.

I forrige uke ble det kjent at Krf og Venstre har inngått en avtale med regjeringen som blant annet innebærer at utlendingsmyndighetene skal ha faste møter med Den norske kirke og andre kristne organisasjoner, med mål om å øke kompetansen hos førstnevnte rundt hva det vil si å konvertere.

Innvandringsminister Sylvi Listhaug (Frp) er tilfreds med den ferske enigheten:

– Det er ingen tvil om at noen av disse sakene kan være vanskelig å avgjøre for utlendingsmyndighetene. Nå ønsker vi i sterkere grad å trekke på kompetansen til Den norske kirke og andre sentrale, frikirkelige trossamfunn, sier hun til Vårt Land.

Stortingsrepresentant Geir S. Toskedal (Krf) sier til avisa at målet er en oppgradering av troens betydning i asylinsituttet.

– Norge er mer enn kristendommen

Human-Etisk Forbund reagerer på at bare kristendommen, og ingen andre religioner eller livssyn, trekkkes inn i den nye avtalen.

– Jeg skulle ønske politikerne tenkte på at Norge og verden er større enn kristendommen. Både muslimer, ikke-troende og andre grupper risikerer represalier for sitt livssyn i enkelte deler av verden, sier fagsjef i Human-Etisk Forbund, Bente Sandvig, til Vårt Land.

Toskedal fra Krf presiserer overfor avisa at det «ikke har vært naturlig» i denne runden å trekke inn andre.

– Vi har konsentrert oss om de gruppene vi er blitt varslet om. Det er hovedsakelig kristne miljøer, menighet og støttegrupper som har tatt kontakt, sier han.

HEF sender «Freedom of Thought report».

Generalsekretær i Human-Etisk Forbund, Kristin Mile, mener det er skuffende at regjeringen glemmer at det finnes andre religioner og livssyn enn kristendommen.

– Regjeringen må jo kjenne til at det ikke bare er kristne som utsettes for forfølgelse. Det er forbundet med betydelig fare å være en «frafallen» i visse muslimske land. Enkelte steder straffes det med døden, sier hun til Fritanke.no.

Human-Etisk Forbund har bestemt seg for å sende IHEUs «Freedom of Thought report» til gruppa som skal jobbe med dette.

– Her går det fram hvordan humanister, ateister og ikke-religiøse blir forfulgt i en rekke land, også i land Norge mottar asylsøkere fra, sier Mile.

Hun minner om Raif Badawi-saken som har fått stor oppmerksomhet, samt den tragiske drapsbølgen på sekulære, ateistiske forfattere, bloggere og forlegger i Bangladesh.

– Vi sender rapporten til UDI og UNE, og håper de vil utvide nedslagsfeltet til å inkludere også andre religioner og livssyn. Vi stiller oss gjerne til rådighet dersom de skulle ønske det, sier hun.

Vær velkommen til å delta i debatt på Fritanke.no. Vi ønsker en saklig og begrunnet debatt. Skarp kritikk må gjerne fremmes, men vi forventer at debattanter overholder alminnelig folkeskikk og norsk lov. Kommentarer som bryter med dette, kan bli slettet uten varsel eller begrunnelse. Fri tanke forbeholder seg retten til å svarteliste brukere ved spamming, personangrep, usaklige kommentarer og lignende.

Vi forbeholder oss retten til å sitere kommentarer fra Fritanke.no i Fri tankes papirutgave.

blog comments powered by Disqus