Skuffelse over oppmøtet på Reason Rally

Det kom ikke så mange som arrangørene hadde håpet på, på Reason Rally i Washington DC i helga. FOTO: Fra den offisielle opptaket på Youtube

Skuffelse over oppmøtet på Reason Rally

Årsaken kan være splittelse mellom nyateister og påståtte «Social Justice Warriors».

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
07.06.2016 kl 15:29

Se bildet større

Her er en av de mange som mener at Reason Rally har blitt kuppet av "Social Justice Bigots".

Se bildet større

Se listen over de rundt 50 talerne og underholderne på årets Reason Rally.

Sist lørdag var det Reason Rally i USAs hovedstad, Washington DC. Reason Rally er en stor utendørs markering for landets ikke-religiøse og sekulære, med taler og musikk.

Reason Rally har blitt arrangert en gang før, i 2012. Det er usikkert hvor mange som egentlig møtte opp, men de høyeste estimatene har vært at opp mot 30.000 trosset regnværet og møtte opp den 24. mars 2012.

Nå i 2016 var det meningen at det skulle komme enda flere, ettersom bevegelsen har vokst en god del siden den tid. Oppmøtet ble imidlertid skuffende. Arrangørene har antydet at det kom mellom 15.-og 20.000.

Bloggeren Hemant Mehta, som var tilstede, anslår at det var langt færre enn det. Han tror rundt halvparten av det møtte opp. Det vil si mellom 7500 og 10.000 mennesker. De mest negative sier at bare rundt 2000 møtte opp – mange av dem turister som uansett ville ha vært på plassen foran Lincoln Memorial.

Anklages for å være kuppet av «Social Justice Warriors»

I kommentarer på sosiale medier klages det over at Reason Rally har blitt kuppet av såkalte «SJWs» - en forkortelse for «Social Justice Warriors». Dette brukes i USA som en nedsettende betegnelse på folk som angivelig skal være dogmatisk og selvforherligende opptatt av likestilling, inkludering og ikke-diskriminering.

– Husker dere da dette faktisk handlet om ateisme. Da ble det ikke sendt ut idiotiske regler for hvordan man skal oppføre seg. (…) Disse SJW-hyklerne har kuppet Reason Rally og ødelagt et levende, kraftig og nødvendig fellesskap, skriver for eksempel Nathan Garvin på Facebook.

I kommentarfeltene reagerer mange på at arrangørene av Reason Rally har gått ut med spesielle oppførselsregler, der det presiseres at trakasserende oppførsel på grunnlag av kjønn, seksuell legning, funksjonshemming osv. ikke er tillatt. Latterliggjøring av individers personlige religiøse tro er heller ikke akseptabelt, slås det fast. Det presiseres videre at Reason Rally skal være en «sikker sone for LGBTQ-miljøet». De har også opprettet varslingsrutiner i tilfelle noen skulle bli trakassert.

Se oppførselsreglene til Reason Rally.

Mer sammensatt årsak, tror Hemant Mehta

Bloggeren Hemant Mehta (The Friendly Atheist) mener også dette kan være en av forklaringsfaktorene i sin analyse om «hvor ble det av de store massene».

Han lanserer imidlertid også en rekke andre forklaringer på det svake oppmøtet, som ikke har noe med den velkjente motsetningen mellom de «sosialpolitisk korrekte» på den ene siden og «nyateistene» på den andre.

Mehta konstaterer at «det ateistiske grunnfjellet» ikke var spesielt begeistret for arrangementet fordi arrangørene fra begynnelsen gjorde det klart at de ønsket å henvende seg til et bredere segment av de ikke-religiøse, og ikke bare de som ønsker å kritisere og latterliggjøre religion.

Han viser ellers til at Johnny Depp var invitert som hovedtaler, og at det kanskje ikke var en så god ide (Depp meldte forøvrig avbud rett før arrangementet).

– Hvorfor bruke så mye ressurser på tilfeldige kjendiser? Kanskje det hadde vært bedre å konsentrere seg om folk som allerede har en tilhengerskare, skriver Mehta.

Han etterlyser for eksempel flere ateistbloggere, folk som publiserer filmer på Youtube, podcastprodusenter, forfattere, komikere osv.

Mehta peker videre på faktorer som at arrangementet skjedde på sommeren, og at nyhetens interesse kanskje ikke lenger er like stor i 2016 som i 2012.

– Tåpelighetene til Trump skyldes ikke religion

Han legger også vekt på en annen viktig forskjell, nemlig at temaet religion ikke er like brennende i dag som den gang. Det som preger agendaen i USA i dag er presidentvalgkampen, og ingen av kandidatene er utpreget religiøse eller bruker religiøs argumentasjon, skriver Mehta.

– Selv Donald Trumps pappskalleideer er ikke idiotiske på grunn av religion. De er bare dårlige ideer, slår han fast.

Mehta tror for eksempel det ville ha kommet flere på Reason Rally hvis Ted Cruz hadde vunnet nominasjonskampen til republikanerne.

Se video:

Siste nytt i Nyheter

Minst 110 millioner mer til tro og livssyn utenfor Den norske kirke i 2017

Kraftig økning fra 2016 til 2017. I tillegg kommer minst fire milliarder til Den norske kirke.

Human-Etisk Forbund protesterer mot undertrykking av Jehovas Vitner

– Et grovt overtramp mot religionsfriheten. Dette bør Norge ta opp med Russland, sier generalsekretær i Human-Etisk Forbund, Kristin Mile.

Folk med lang utdannelse er mindre religiøse

Men hvis man først er kristen, spiller ikke utdannelse noen rolle for hvor aktiv man er.

 
Framskritt for humanister i det amerikanske militæret

– Vi takker Forsvardepartementet for å anerkjenne de tapre og hengivne humanistene i våre væpnede styrker, sier Roy Speckhardt i American Humanist Association.

Høyre sa nei til K-en i 2013 av frykt for usikkerhet rundt faget

Mens partiet i 2017 er redde for signaleffekten hvis man fjerner bokstaven.

Saudi-Arabia inn i FN-kommisjon for likestilling, SV og Frp krever svar fra Brende

Men verken Norge eller Sverige vil svare på hva de stemte.

Annonse
Annonse
Annonse