Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
"Test meg før jeg dør", var meldingen i Dagbladet på lørdag...

"Test meg før jeg dør", var meldingen i Dagbladet på lørdag...

- Skjønner godt at han ikke vil la seg teste

Asbjørn Dyrendal forutså allerede på lørdag at Joralf Gjerstad neppe vil la seg teste på vitenskapelig vis.

Publisert:

Sist oppdatert: 16.08.2010 kl 15:05

På lørdag så det ut til å løsne når det gjelder testing av de mange påståtte evnene til Snåsamannen Joralf Gjerstad. Forsiden på Dagbladet var ikke til å misforstå: "Nå snur Snåsamannen: Test meg før jeg dør" var beskjeden.

Inne i lørdags-Dagbladet uttalte Gjerstad som følger: "Hvis noen vil høre om det unaturlige som skjer rundt meg skal de få møte meg og teste meg før jeg dør". Han uttalte også at: "Jeg skal stille opp nå. Hvis folk ikke er fornøyde med svarene jeg har gitt, da får de komme hit og møte meg." Det var på grunnlag av disse uttalelsene Dagbladet lagde sin forside.

Men så var det tydeligvis ikke så enkelt likevel. Det var visse ikke vitenskapelig testing Gjerstad siktet til. I dagens utgave av Trønder-Avisa presiserer han at aldri vil la seg teste av verken vitenskapsfolk eller folk fra alternative bevegelser.

- Ikke tale om. Møtet med vanlige folk som oppsøker meg er testing godt nok, konstaterer han overfor Trønder-Avisa.

Dyrendal ikke overrasket

Dermed er det skeptikeren Asbjørn Dyrendal som framstår som den mest framsynte i denne omgangen. På lørdag spådde han på Skepsisbloggen at Gjerstad neppe var interessert i å underlegge seg noen vitenskapelig, kvalitetskontrollert test, på tross av Dagbladets forside.

- Alle ("synske") har gode fortellinger om bemerkelsesverdige hendelser og fornøyde kunder. Og for dem er det både test og bevis nok. Det høres litt ut som om det er det Gjerstad sier her. Han har utvilsomt både fortellinger og personlig utstråling. Men det er liksom ikke helt det vi andre mener med en test, skriver Dyrendal, som er førsteamanuensis i religionsvitenskap ved NTNU.

Han er ikke spesielt overrasket over dagens utspill der det viser seg at Snåsamannen ikke vil testes likevel.

- Nei, det er jeg ikke. Dette utfallet lå egentlig i uttalelsene til Dagbladet. Det er ikke slik at alle tenker det samme som skeptikerne når de hører ordet "test". For Gjerstad og andre innenfor feltet kan "test" like godt bety å få fortalt historier og "kjenne de varme hendene " og slike ting. Jeg har en del erfaring med at dette ordet kan oppfattes ulikt, så det ante meg at Dagbladet overfortolket utsagnene hans noe, sier Dyrendal.

- Hva synes du om at han ikke vil la seg teste vitenskapelig?

- Det hadde vært fint hvis han hadde latt seg teste, men jeg forstår veldig godt at han ikke vil. Gjerstad vet at han har disse evnene. Det har han fått bekreftet gang på gang. Da blir det risikabelt å sette det hele på spill gjennom en vitenskapelig test han er ukjent med, og der han selv ikke kontrollerer rammene, sier Dyrendal.

- Er det et vitenskapelig poeng i å teste ham?

- Nei, egentlig ikke. Slike ting er testet om og om igjen over hele verden, og resultatet er alltid det samme. Når man setter opp kontrollerte studier der man prøver å fjerne påvirkning fra alle andre faktorer enn den ene tingen man faktisk vil sjekke - synske evner - så finner man ikke noe. Det er ingenting som tyder på at Gjerstad skiller seg ut her. Påstandene om hans evner er helt ordinære i dette feltet, sier han.

Dyrendal forteller at han nylig var i en debatt om hvorvidt bønn kan ha helbredende effekt. Dette er en annen ting det er forsket mye på, uten at man har greid å påvise noen effekt.

- Akkurat i dette tilfellet gjaldt det bønn i Finnmark. Og selv om det er forsket mye på helbredelse ved bønn med nedslående resultat, er det aldri forsket på helbredelse ved bønn i Finnmark. Likevel er det ingen grunn til å tro at helbredelse ved bønn virker i Finnmark når det ikke virker noen andre steder. Litt sånn er det med Joralf Gjerstad også. Det er ikke noe som skiller ham fra andre påstått synske rundt om, sier Dyrendal.

Har forskningsopplegget klart

Men hvis Snåsamannen skulle velge å ombestemme seg, har Dyrendal forskningsopplegget klart. Det baserer seg på historien om kortet (spar 5) som advokat Cato Schiøtz påstår at Gjerstad greide å se at han hadde med seg i lommeboka under et besøk. Hendelsen er beskrevet i Ingar Sletten Kolloens bok "Snåsamannen - kraften som helbreder" fra 2008.

Dyrendal foreslår at man kan få utenforstående til å trekke tjue tilfeldige kort fra tjue ulike kortstokker og legge dem i hver sin lukkede, forseglede konvolutt. Så tar en ny person konvoluttene og legger dem inn i et nytt lag med konvolutter som forsegles. Deretter velger en helt ny person ut ti tilfeldige konvolutter av disse, går inn til den "synske" og ber vedkommende fortelle hvilke kort som ligger i konvoluttene.

- Ti rette her ville være mildt sagt imponerende og et veldig talende svar, om man kan eliminere fusk, sier Dyrendal.

Fritanke.no-kommentar fra desember 2008: Ok, Snåsamann, vis oss hva du kan