Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Til helga er det klart for alternativmesse på Lillestrøm. Over 300 utstillere kan friste med drømmefangere, samtaler med avdøde, helende krystaller, chakrahealing og aura-analyser.

Til helga er det klart for alternativmesse på Lillestrøm. Over 300 utstillere kan friste med drømmefangere, samtaler med avdøde, helende krystaller, chakrahealing og aura-analyser.

Skjerpings på alternativmessa

Nå skal de alternative bli flinkere til å følge loven. Eirik Solum har informert alle deltagere på alternativmessa om hvilke lover som gjelder, og takker skeptikerne for påminnelsen.

Publisert:

Sist oppdatert: 29.11.2012 kl 21:13

Den store alternativmessa på Lillestrøm er Skandinavias største. Over 300 utstillere selger sine alternative varer og tjenester, og det er ventet mer enn 15.000 besøkende. Tidligere har det vært så som så med kunnskapen om hvilke lover som regulerer bransjen, men det ønsker talsperson for messa, Eirik Solum, nå å få en slutt på nå.

- Skeptikere har kritisert oss for å ta for lett på loven om alternativ behandling, taushetsforpliktelsene og markedsføringsloven. Men dette er noe vi synes er viktig å ha fokus på, derfor har vi nå gått tydeligere ut og informert alle utstillerne om hvilke lover som gjelder. Vi forutsetter selvsagt at alle holder seg til disse, sier Solum til Fritanke.no

Han håper det fører til at de slipper episoder som den lege Pernille Nylehn beskriver i denne bloggposten, der blodet hennes ble analysert for alle mulige sykdommer i full offentlighet.

- Vi har hatt en runde på dette. Taushetsplikten skal overholdes. Før utstillerne setter folk i en slik situasjon, bør de spørre etter samtykke. Noen mener det er nok samtykke at folk setter seg ned, men det beste er klart om behandleren aktivt spør om det er greit, og minner folk på at de kan si nei, sier Solum.

Vil ha positive ting

Solum understreker at hovedhensikten med alternativmessa er å la folk møte nye og spennende ideer og behandlingsformer.

– Vi vil tilby noe for enhver smak. Vi vil pirre folks nysgjerrighet og inspirere dem til å utforske nye ideer. Målet er å utvide horisonten og gi folk en positiv opplevelse, sier han.

– Er det noe dere sier nei til?

– Ting som er veldig negative eller destruktive, ønsker vi ikke. Konspirasjonsteorier vil vi ikke ha. Vi har også avvist folk som spår de besøkende død og elendighet. Man skal ikke gå hjem fra alternativmessa og ha fått beskjed om at man kommer til å dø, sier han.

Solum forteller at de følger opp messedeltagerne på disse punktene under messa, men at det er deltagerne selv som har ansvaret for å holde loven og følge retningslinjene.

– Vi reagerer hvis vi får høre om noen som tråkker over. Men vi kan selvsagt ikke ha kontroll på alt og alle, sier han.

– Alternativmessa på Lillestrøm er Skandinavias største. Hvorfor tror du dette er mer populært i Norge enn andre steder?

– Jeg vet ikke. Kanskje har det noe med at Norge kulturelt sett ligger i utkanten av det kontinentale, og alltid har hatt et større innslag av folkereligiøsitet enn andre land. Spesielt gjelder dette i Nord-Norge. I tillegg kan kanskje velstanden vår ha noe med saken å gjøre. Vi har penger til å være opptatt av slike ting. Men dette er jeg ikke noen ekspert på. Andre kan svare bedre på dette enn meg, understreker Eiri Solum.

Se programmet for Skandinavias største alternativmesse 2012

Vær velkommen til å delta i debatt på Fritanke.no. Vi ønsker en saklig og begrunnet debatt. Skarp kritikk må gjerne fremmes, men vi forventer at debattanter overholder alminnelig folkeskikk og norsk lov. Kommentarer som bryter med dette, kan bli slettet uten varsel eller begrunnelse. Fri tanke forbeholder seg retten til å svarteliste brukere ved spamming, personangrep, usaklige kommentarer og lignende.

Vi forbeholder oss retten til å sitere kommentarer fra Fritanke.no i Fri tankes papirutgave.

blog comments powered by Disqus