Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Folkeopplysningen testet healeres evne til å kjenne programleder Andreas Wahls aura. Men kan årsaken til at de ikke kjente noen aura, være at Wahl, som skeptiker, ikke har noen aura?

Folkeopplysningen testet healeres evne til å kjenne programleder Andreas Wahls aura. Men kan årsaken til at de ikke kjente noen aura, være at Wahl, som skeptiker, ikke har noen aura?

Skepsis utfordrer healer til test

Healer Else Egeland mener at Folkeopplysningens healer-test slo feil fordi programleder Andreas Wahl, som skeptiker, har svak aura. Nå utfordrer Skepsis henne til test.

Publisert:

Sist oppdatert: 31.08.2012 kl 16:24

I et innlegg på sin Facebook-profil, antyder healer Else Egeland at healer-testen som ble gjennomført på programmet Folkeopplysningen sist mandag slo feil fordi programleder Andreas Wahl er skeptiker.

I testen holdt Wahl en hånd ca. ti centimeter sine over en av hendene til healerne, men uten at de kunne se hvilken hånd han holdt hånden sin over. Så skulle de kjenne på energien, og si hvilken hånd Wahl holdt hånden sin over. Det endte opp som forventet, omtrent 50 prosent riktig. Det er som forventet ved ren gjetning. Konklusjonen ble at healerne ikke bestod testen.

Healer Else Egeland har en alternativ forklaring på resultatet.

– Det studien finner er at disse healerne ikke sanser energifelt nær hendene på en skeptiker. En gyldig konklusjon kunne jo da være at skeptikere har en veldig svak aura, skriver Egeland.

Hun mener testen viser at forsøkspersonens intensjoner påvirker testen. Det vil altså si at det var Wahl det var noe i veien med, ikke healerne.

Bør teste med ulike folk

Hun foreslår en annen, og mer troverdig måte, å teste på.

For det første må man invitere healere med lang erfaring og en solid praksis, ikke mennesker som mener at de selv er gode healere. Dernest bør disse healerne få prøve seg på ulike forsøkspersoner, foreslår Egeland. En gruppe kan være skeptikere, en gruppe kan være «kritiske, men åpne», mens den siste gruppa kan være mennesker med positiv pasienterfaring hos healer.

– Da kunne man ha fått bekreftet en antagelse mange har, nemlig at medlemmer av foreningen Skepsis har en mindre aura, dvs. et mer innskrenket bevissthetsfelt, enn den øvrige befolkningen, skriver Egeland.

En annen konklusjon hun lanserer er at synssansen kan være mer involvert når man «sanser energier» enn healere tidligere har antatt.

– Den tar vi

Her har Egeland lansert et opplegg til en reell test. Foreningen Skepsis vil svært gjerne gjennomføre en test som skissert av Else Egeland.

– Det hadde vært morsomt å gjøre en blindtest på om healere kan kjenne forskjell på skeptikere og folk som er positive til healing. Utkastet til forsøksdesign som Egeland kommer med er enkelt, og svært interessant. Dette vil vi gjerne teste ut, sier leder i Foreningen Skepsis, Marit Simonsen.

Hun mener det ikke bør by på store problemer å plukke ut personer som åpenbart er skeptikere, og andre som er sterke forsvarere av healing og det alternative.

– Det beste er kanskje å teste Andreas Wahl mot en som tror på healing, og som har gitt sterkt uttrykk for dette. Hvis Egeland har rett, vet vi jo nå at Wahl har svak aura. Hans aura kan derfor tjene som et slags nullpunkt som den healervennliges aura kan måles mot, sier hun.

Simonsen håper et eventuelt negativt resultat ikke vil føre til det som kalles «No true scotsman»-argumentering fra healerne, det vil si å hevde at skeptikeren ikke egentlig var skeptiker, eller at den healervennlige ikke egentlig var healervennlig.

– Hvis de begynner slik, kommer vi aldri i mål. Dette er en kjent tankefeil, sier Simonsen.

Positiv til å se gjennom

Fritanke.no har snakket med Else Egeland på telefon i dag, og hun sier at hun er positiv til å se gjennom testkriteriene. Hun hadde imidlertid dårlig tid da vi tok kontakt, og sa at hun skulle ta kontakt senere.

Vi oppdaterer artikkelen med kommentarer fra Egeland når vi får tilbakemelding.

Vær velkommen til å delta i debatt på Fritanke.no. Vi ønsker en saklig og begrunnet debatt. Skarp kritikk må gjerne fremmes, men vi forventer at debattanter overholder alminnelig folkeskikk og norsk lov. Kommentarer som bryter med dette, kan bli slettet uten varsel eller begrunnelse. Fri tanke forbeholder seg retten til å svarteliste brukere ved spamming, personangrep, usaklige kommentarer og lignende.

Vi forbeholder oss retten til å sitere kommentarer fra Fritanke.no i Fri tankes papirutgave.

blog comments powered by Disqus