Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Når tilsynsmyndighetene ikke greier jobben selv, hjelper Foreningen Skepsis og leder Marit Simonsen (innfelt) til.

"I dette skjemaet kan du innrapportere saker du ønsker at Skepsis skal ta videre til rett instans, det være seg Mattilsynet, Forbrukerrådet, Forbrukerombudet, Legemiddeltilsynet, eller Fylkeslegen. Disse instansene foretrekker at vi samler opp rapportene våre fremfor at vi "bomber" dem med brev om en behandler eller tilbyder", heter det i skjemaet.

Når tilsynsmyndighetene ikke greier jobben selv, hjelper Foreningen Skepsis og leder Marit Simonsen (innfelt) til.

"I dette skjemaet kan du innrapportere saker du ønsker at Skepsis skal ta videre til rett instans, det være seg Mattilsynet, Forbrukerrådet, Forbrukerombudet, Legemiddeltilsynet, eller Fylkeslegen. Disse instansene foretrekker at vi samler opp rapportene våre fremfor at vi "bomber" dem med brev om en behandler eller tilbyder", heter det i skjemaet.

Skepsis hjelper deg å rapportere lovbrudd

Strenge lover regulerer hva alternativbransjen kan gjøre i Norge, men lovene blir dårlig håndhevet. Det har Foreningen Skepsis bestemt seg for å gjøre noe med.

Publisert:

Sist oppdatert: 28.08.2012 kl 16:20

Det er forbudt for alternative behandlere å behandle alvorlig sykdom. Alle påstander man bruker i salgsøyemed, må kunne dokumenteres. Norsk lov er klar; useriøs, udokumentert markedsføring er forbudt. Dette gjelder uansett om man selger forsikring, biler, hudkremer, kosttilskudd eller alternativ behandling. Les mer her.

Dette lovverket syndes det mye mot, spesielt innenfor alternativbransjen, men myndighetene griper sjelden inn. Litt av årsaken er at det er ulike lover som gjelder, og at det er forskjellige offentlige instanser som har ansvaret for tilsynet med for de ulike lovene og produktgruppene. Det hele er ganske uoversiktlig.

En annen årsak er at tilsynsmyndighetene er overarbeidet og ikke har kapasitet til å gå enkeltlovbrudd etter i sømmene.

– Som alle må også vi prioritere, og i år er det ikke alternativ behandling som står øverst på prioriteringslista, sa Tonje Hovde Skjelbostad hos Forbrukerombudet da Fritanke.no snakket med henne i november i fjor. Hun har fagansvaret for tilsynet med markedsføring av alternativ medisin.

Hjelper tilsynsmyndighetene

For å bøte på dette, har Foreningen Skepsis nå lansert sin egen rapporteringstjeneste for mulige lovbrudd fra aktører i alternativbransjen. Her kan du sende inn eksempler på markedsføring eller hendelser du lurer på om er lovstridig. Så vil Skepsis sortere de ulike sakene, trekke fram det som muligens kan være lovstridig og sende henvendelsene videre til riktig offentlig instans.

Ansvarlig for tjenesten, Christopher Dragnes Norderhaug, understreker overfor Fritanke.no at det ikke er Foreningen Skepsis som bestemmer om noe er lovstridig eller ikke.

– Vi tar ikke stilling til lovligheten i det vi får inn. Vi ønsker bare å hjelpe tilsynsmyndighetene slik at de kan få gjort jobben sin. Det er myndighetene som vurderer om noe er lovstridig, og det er selvsagt også de som bestemmer hva som bør gjøres med de som eventuelt bryter loven, sier Norderhaug.

Han understreker at en viktig del av tjenesten er å hjelpe folk med å få sendt saken sin til riktig instans.

– Det er mange lover og offentlige etater involvert, og det er vanskelig å få oversikt. Etter hvert som vi har jobbet med dette, har vi så smått begynt å skjønne hva som hører til hvor. Det er denne kompetansen vi nå tilbyr folk. Med vår hjelp vil klagen lettere komme fram til riktig instans og bli tatt på alvor, sier han.

Samler sammen saker

Det Foreningen Skepsis i praksis gjør når de får inn en henvendelse, er at de plukker ut det de synes myndighetene bør ta en nærmere titt på, hvis det er noe. Så samler de henvendelsene opp og sender dem inn i grupper til riktig instans.

– På denne måten blir det færre saker for tilsynsmyndighetene å forholde seg til, og hver sak vil være mer solid bygget opp. Når folk for eksempel sender inn løsrevne nettadresser som de synes er problematiske, så preller det ofte av, sier Norderhaug.

Han forteller at Skepsis har vært i møter med alle de aktuelle offentlige tilsynsinstansene, som for eksempel Mattilsynet, Forbrukerrådet, Forbrukerombudet og Legemiddeltilsynet.

Norderhaug understreker også at alle saker de får inn vil bli holdt strengt hemmelig.

– Denne rapporteringstjenesten er ikke ment å være noen gapestokk der enkeltpersoner skal henges ut. Hvis det skal reageres, så er det bare myndighetene som skal gjøre det, sier han.

Det er også et viktig poeng, forteller Norderhaug, at den som rapporterer kan være anonym hvis han/hun ønsker det. Når Foreningen Skepsis tar på seg å klage inn en sak formelt, slipper den egentlige klageren belastningen med å bli identifisert som klager. Dermed senkes terskelen for å rapportere.

– Hele poenget med dette er å senke terskelen. Med det opplegget vi lanserer nå, kan selv de alternative rapportere ting de mener er lovstridig, sier han.

Lanserer tjenesten for alle

Foreningen Skepsis har fram til nå kun spredt rapporteringstjenesten internt. Det har resultert i rundt 35 saker. Men nå synes Skepsis-leder Marit Simonsen at der på tide å lansere tjenesten for allmennheten.

– Nå er det på tide, etter at Folkeopplysningen har begynt på tv og denne saken forhåpentligvis kommer på agendaen igjen. Vi er klar for flere saker, sier hun.

– Er du ikke redd for å bli beskyldt for angiveri?

– Nei, jeg kan ikke se at det er noe galt med dette. Lovene er jo der, og da er det vel i alles interesse at de blir etterlevd. Vi bare samordner og videresender. Dette er et frivillig tilbud for å bøte på det offentliges manglende arbeidskapasitet. Det er myndighetene som skal vurdere sakene og eventuelt sanksjonere, sier Simonsen.

Hun mener tilbudet ligger i krysningen mellom forbrukerbeskyttelse og vitenskapsformidling.

– Skepsis ønsker å hjelpe forbrukere med å orientere seg i den jungelen av rapportertingsinstanser som finnes. Lovverket er tydelig, men det er ikke alltid så lett å vite hvem man skal klage til, sier hun.

Skepsis-lederen legger til at mange blir overrasket over hvor tydelig loven faktisk er. Dette gjelder også mange alternative behandlerne.

– Alle er ikke like godt orientert i regelverket rundt egen praksis, men mange vet også veldig godt hva de har lov til å si, og holder seg hårfint på rett side av loven, sier Marit Simonsen.

Her finner du rapporteringssjemaet

Vær velkommen til å delta i debatt på Fritanke.no. Vi ønsker en saklig og begrunnet debatt. Skarp kritikk må gjerne fremmes, men vi forventer at debattanter overholder alminnelig folkeskikk og norsk lov. Kommentarer som bryter med dette, kan bli slettet uten varsel eller begrunnelse. Fri tanke forbeholder seg retten til å svarteliste brukere ved spamming, personangrep, usaklige kommentarer og lignende.

Vi forbeholder oss retten til å sitere kommentarer fra Fritanke.no i Fri tankes papirutgave.

blog comments powered by Disqus