Magnus Bernhardsen skal bli mer synlig som Skepsis-leder enn hans forgjenger Jan-Erik Sandberg var. FOTO: Dan-Raoul Husebø Miranda

Skepsis deler ut pris og vil bli mer synlige

Magnus Bernhardsen ble valgt til ny leder av Skepsis på lørdag. Han medgir at organisasjonen har vært lite synlig det siste året, men det skal det bli en slutt på nå.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
11.02.2014 kl 15:11

Fritanke.no - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Human-Etisk Forbund
Se bildet større

Jan-Ole Hesselberg (t.v.) fra NRK Folkeopplysningen tok imot den nye prisen «Årets folkeopplyser» på vegne av seg selv og Andreas Wahl. I midten: Magnus Bernhardsen. Til høyre: Avtroppende Skepsis-leder Jan-Erik Sandberg. FOTO: Dan-Raoul Husebø Miranda

Se bildet større

26.-28. september er det klart for Kritisk Masse igjen. Les mer.

Faktaboks

Andreas Wahl og Jan-Ole Hesselberg kåret til Årets Folkeopplysere

Pressemelding fra Skepsis 11.2.2014:

For første gang har prisen "Årets Folkeopplyser" blitt delt ut, for innsats for fremme av vitenskap og kritisk tenkning.

Prisen ble gitt til Andreas Wahl og Jan-Ole Hesselberg av styret i foreningen Skepsis for deres arbeid med NRK-serien "Folkeopplysningen" og påfølgende debatter om kritisk tenkning og alternativ behandling.

Prisen ble overrakt på årsmøtet til foreningen Skepsis i Oslo lørdag 8. februar av tidligere styreleder Jan-Erik Sandberg og nyvalgte leder Magnus Bernhardsen. Dette er første gang prisen deles ut.

Har gjort det mer sexy å bruke hodet
- Gjennom serien Folkeopplysningen har Hesselberg og Wahl klart det kunststykket å få "folk flest" til å se verdien av å tenke kritisk. Å bruke hodet til å undersøke hva som faktisk stemmer med virkeligheten trenger ikke bare være strevsomt og tungt, men kan faktisk være både viktig og underholdende på samme tid, sier leder i foreningen Skepsis Magnus Bernhardsen.

Folkeopplysningen hadde over en halv million seere på premiereepisoden. Serien tok for seg forskjellige udokumenterte behandlingsformer (behandlinger som ikke har vist seg å fungere når man tester dem nøye med vitenskapelige metoder) som mange nordmenn blir tilbudt hver dag. Serien viste også hvordan hjernen vår er skrudd sammen slik at vi kan opplever at noe funger uansett om det har en virkelig effekt eller ikke.

Kritisk tenkning engasjerer
Ikke alle var fornøyde med serien. Norsk Spiritualist Forening samt Norsk homøopatisk pasientforening (NHPF) klaget serien inn for Pressens Faglige Utvalg (PFU). PFU fant ingen grunn til å kritisere Folkeopplysningen og slo fast at god presseskikk var fulgt.
I takketalen for "Årets Folkeopplyser" trakk Jan-Ole Hesselberg frem hvor lærerikt det var å diskutere med de som var engasjert både for og imot serien i etterkant.

- Det er også viktig å ikke glemme at det er flere som skal ha ros for Folkeopplysningen enn vi som var på skjermen. Produskjonsselskapet Teddy TV, Magnus Nome, Olav Næss, Kaare Hersoug, Christian Holm-Glad, Njål Lødemel, Hege Christensen og Mette Haga Winsnes har vært helt avgjørende for produksjonen av serien, sa Jan-Ole Hesselberg etter å ha takket for prisen.

Om prisen Årets Folkeopplyser:
1) Pris som blir delt ut av styret i foreningen Skepsis en gang i året.
2) Går til noen som har gjort en innsats for fremme av vitenskap og kritisk tenking.
3) Kan gjelde nylig innsats, eller ta for seg innsats over lenger tid.
4) Prisen er et diplom, som deles ut i forbindelse med årsmøtet eller annen stor tilstelning.

I fjor ble Jan-Erik Sandberg valgt til leder av Skepsis, og så forsvant organisasjonen under jorda. Det siste året har vi ikke hørt så mye til dem.

Men tausheten har hatt en grunn. Organisasjonen har nemlig ikke hatt helt orden i sysakene, og det har Sandberg brukt det siste året på å rydde opp i. Nå har Skepsis fått seg et skikkelig medlemsregister og organisasjonsnummer i Brønnøysund. Les mer i Sandbergs tale til årsmøtet den 8.2.14.

Her er det nye Skepsis-styret som ble valgt på lørdag:

  • Magnus Bernhardsen – Leder
  • Christopher Norderhaug – Nestleder og Ansvarlig for forbrukersaker
  • Torbjørn Jonassen - 2. nestleder og økonomiansvarlig
  • Tulpesh Patel - Arrangementsansvarlig
  • Kristoffer Robin Haug – PR og kommunikasjonsansvarlig
  • Asbjørn Dyrendal – Publiseringsansvarlig
  • Pernille Nylehn – Talsperson for forbrukersaker

Ny Kritisk Masse-konferanse i september

Nyvalgt leder Magnus Bernhardsen sier til Fritanke.no at Skepsis nå er klare for å bli mer synlige igjen. Det blir en viktig oppgave for ham som leder. En veldig viktig begivenhet for Skepsis blir Kritisk masse-konferansen som er planlagt til høsten.

– Talerlisten er allerede klar, og jeg synes den ser veldig spennende ut. Vi vil selvsagt bruke Kritisk Masse for å skape blest og engasjement rundt Skepsis og saken vi står for, sier han.

Innlederne som allerede er klare er Sanal Edamaruku, Annechen Bahr Bugge, Audhild Skoglund, Didrik Søderlind, Gunnar Tjomlid, Hayley Stevens, Ida Jackson, Leo Igwe og Svein Sjøberg.

Bernhardsen antyder at det kan komme flere navn på lista. Les om den siste Kritisk masse-konferansen i 2012.

Vil forhindre at det «baller på seg»

Bernhardsen vil at Skepsis skal bli mer allsidige. Ett område det kunne vært interessant å se nærmere på er hifi-bransjen.

– Hifi-bransjen kommer med mange påstander om hva til dels veldig kostbart hifi-utstyr er i stand til å gjøre med lydkvaliteten. Likevel greier ikke folk å høre forskjell i blindtester. Audiofili er en form for overtro – en mannlig sådan – som skeptikere bør se nærmere på, sier han.

Den nye Skepsis-lederen mener det er viktig å argumentere slik at folk kjenner seg igjen. Et eksempel er konspirasjonsteorier.

– Jeg tror en del skeptikere kanskje ikke har tenkt godt nok over hvorfor konspirasjonsteorier er så forlokkende. Det er jo mye makt ut utøves bak lukkede dører, og som kan framstå som globale konspirasjoner. Vi må ha forståelse for den følelsen av maktesløshet dette kan gi, og heller prøve å argumentere for at skjult maktutøvelse på et begrenset område, som kanskje er reelt, ikke betyr at "Illuminati styrer hele verden". Vi må unngå at det «baller på seg», sier den nye Skepsis-lederen, og refererer til en låt av rapperen Evig Poesi.

En annen endring Bernhardsen varsler, er at Skepsis skal konsentrere seg mer om alternativbransjens markedsføring av udokumentert kreftbehandling.

– Vi har fått inn så mange tips om markedsføring på kreftfeltet, at vi har valgt å fokusere hovedsaklig på det. Alternativbransjens forsøk på å tjene penger på folk som er rammet av kreft er jo noe av det mest alvorlige, sier han.

«Årets folkeopplyser» til Folkeopplysningen

Under årsmøtet ble også prisen «Årets folkeopplyser» delt ut for første gang.

Den gikk til Andreas Wahl og Jan-Ole Hesselberg fra NRK-programmet Folkeopplysningen. Se mer i faktaboksen øverst til høyre.

Siste nytt i Nyheter

Vår spåmann var for optimistisk på kirkens vegne

Oppslutningen om Den norske kirke går fortere nedover enn Fritanke.no trodde for 2,5 år siden, viser de foreløpige kirketallene for 2017.

– Feil å si at kirkens holdning er et tilbakeskritt

– Den norske kirke er veldig forskjellig fra andre trossamfunn. Kirken og de andre har svært ulike behov, og det er ikke i strid med likebehandling å ta hensyn til dette, sier nestleder i Kirkerådet, Harald Hegstad.

– Jesus ba aldri noen «gjøre alle folkeslag til disipler»

– Det er ikke jeg som sier det. Det er kildene mine. Jeg bare refererer, sier Ronnie Johanson. Han har skrevet bok om den historiske Jesus.

 
Nederlandsk klinikk søker flere leger som kan hjelpe folk med å dø

En nederlandsk klinikk som har spesialisert seg på eutanasi trenger minst hundre nye leger for å møte sterkt økende etterspørsel.

Vatikanet i FN: – Frihet fra religion er ingen menneskerett

Fikk klart svar fra Elizabeth O’Casey i den internasjonale humanistunionen IHEU.

– Buzzfeed blåser opp anonymt sladder

Fysikkprofessoren mener Buzzfeed har hatt en klar agenda om å sverte ham og at de med vilje har oversett ting som taler til hans fordel.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse