Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Du kan se filmen "Humanism - En kamp for jämlikhet, förnuft och individens frihet" på Humanisternas nettsted.

Du kan se filmen "Humanism - En kamp for jämlikhet, förnuft och individens frihet" på Humanisternas nettsted.

Skarp religionskritikk i svensk humanist-film

Svenske Humanisterna, HEFs søsterorganisasjon, er i støtet for tiden. På nettsiden deres ligger det en 42 minutter lang promo-film. Det er ikke langt mellom angrepene på religion.

Publisert:

Sist oppdatert: 17.06.2009 kl 10:35

Human-Etisk Forbunds svenske søsterorganisasjon Humanisterna har mange jern i ilden for tiden. Nylig lanserte de reklamekampanjen "Gud finns nog inte".

Humanisternas leder Christer Sturmark har i tillegg hatt en tv-serie på TV8, der han har møtt en rekke svenske ateister/humanister.

Nå har Humanisterna i tillegg produsert en 42 minutter lang presentasjonsfilm, som er lenket opp fra Humanisternas hovedside på nettet.

Hensikten er å fortelle hva Humanisterna står for. Filmen er laget av Henrik Thomé, og det er han som leder oss gjennom de ulike temaene og intervjuene.

Undertrykkelse i India

Filmen går gjennom ulike tema som religion, humanisme, vitenskap, integrering, eutanasi og humanistiske seremonier. Henrik Thomé har også vært i India og snakket med humanistlederen Babu Gogineni.

Blant intervjuobjektene i filmen finner vi Humanisternas styreleder Christer Sturmark, forfatteren PC Jersild, leder i foreningen "Glöm aldrig Pela och Fadime" Sara Mohammad, journalisten og forfatteren Dilsa Demirbag Sten, samt Knut Stahle fra Unghumanisterna og en rekke andre.

Skarp religionskritikk

Det er ikke langt mellom krasse angrep på religion i filmen. Det hele starter med temaet "religion", og vi får vite hvilke skadevirkninger religionen har. Men det er ikke først og fremst religion slik den utøves i Sverige Humanisterna er ute etter.

- Vi tilhører en liten elite her i Sverige som kan forholde oss til religion som noe helt greit - som noe poetisk med vakre historier. Slik ser det ikke ut utenfor våre grenser, sier Christer Sturmark i ett av intervjuene.

Vi får også høre fra Sara Mohammad som forteller hvordan islam i Sverige fungerer undertrykkende, spesielt overfor muslimske jenter, og vi blir med filmskaperen til India og får hilse på Babu Gogineni.

Etter en stund skifter temaet til "humanisme", men det tar ikke lang tid før det også slår over i religionskritikk. Vi får høre hvordan humanister slåss mot religiøst motivert forfølgelse av homofile i USA og Hviterussland, samt hvordan religiøse til alle tider har undertrykket kvinner i strid med humanismens likhetsidealer.

Også temaene "vitenskap" og "moral" drar seg over i religionskritikk. Det manes til kamp mot kreasjonisme og de religiøses tendens til å se bort fra vitenskapelige innsikter og logikk. Humanisterna oppforder også til kamp mot de religiøses restriktive syn på abort, seksuell frihet og eutanasi.

Vil ha sekulær stat
På slutten får vi høre at Humanisterna vil kjempe mot religiøse skoler og kjempe for et sekulært samfunn. Her kan religion utøves fritt i det private rom, men det er begrenset i hvilken grad du kan kreve at dine personlige religiøse overbevisninger skal ha noen relevans for andre.

- Vi er ikke ute etter å avlive tradisjoner. Vi feirer for eksempel jul og påske, men vi er ute etter å ta bort de delene av dårlige sidene ved religionen, sier Christer Sturmark

På slutten av filmen fortelles det også om Humanisternas seremonitilbud.

- Hvis man aldri har satt sin fot i kirken, så er det jo ikke riktig at man skal gravlegges der. Derfor tilbyr vi seremonier for alle livets overganger for de som ikke trives med det kirken tilbyr, sier Noomi Liljefors.

Filmskaperen Henrik Thomé konkluderer med at humanismens hovedfokus er kampen mot urettferdighet og undertrykkelse som skapes av religion og overtro, men at de største utfordringene nok ligger nok utenfor Sveriges grenser.

Se filmen på Humanisternas nettsted eller en oppstykket versjon på Youtube

HTML .fb_share_link {
PADDING-RIGHT: 0px; PADDING-LEFT: 20px; BACKGROUND: url(http://static.ak.fbcdn.net/images/share/facebook_share_icon.gif?2:26981) no-repeat left top; PADDING-BOTTOM: 0px; PADDING-TOP: 2px; HEIGHT: 16px
}

Del på Facebook