Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Faisal Trad, Saudi Arabias ambassadør til FNs menneskerettighetsråd (t.v.), har blitt utnevnt som leder av panelet som utnevner uavhengige menneskerettighetsrapportører. Til høyre: Michael Møller, generaldirektør hos FN i Geneve.
 Foto: FN

Faisal Trad, Saudi Arabias ambassadør til FNs menneskerettighetsråd (t.v.), har blitt utnevnt som leder av panelet som utnevner uavhengige menneskerettighetsrapportører. Til høyre: Michael Møller, generaldirektør hos FN i Geneve. Foto: FN

Saudi-Arabia får lederverv i FNs menneskerettighetsråd:

– Skammelig, sier Human-Etisk Forbund

– Saudi-Arabia finansierer og støtter det meste av voldelig islamisme i verden. Dette er som å gi dem belønning for fengslingen og piskingen av Raif Badawi, slår Kristin Mile fast.

Publisert:

Sist oppdatert: 22.09.2015 kl 18:01

I går ble det kjent at Saudi-Arabia har fått i oppdrag å lede en gruppe på fem representanter som har makt blant annet til å bestemme hvem som passer best som spesialrapportører på ulike områder, som religionsfrihet og ytringsfrihet.

Denne gruppen på fem kalles ofte «kronjuvelene» av FN, melder organisasjonen UNWatch.

– Dette er skammelig. Saudi-Arabia er et land som har null respekt for menneskerettigheter, religionsfrihet og ytringsfrihet. Vedtaket undergraver FNs legitimitet som en pådriver for menneskerettigheter. Hvorfor skal andre land bry seg om menneskerettigheter når et av de verste landet i klassen settes til å lede menneskerettighetsarbeidet. Dette er en farse, sier Kristin Mile, generalsekretær i Human-Etisk Forbund.

– De har ingenting der å gjøre

Hun er spesielt bekymret for at Saudi-Arabia skal lede arbeidet med å plukke ut nye spesialrapportører.

– Et menneskerettighetsråd i FN som gjør jobben sin godt er en trussel for makthaverne i Saudi-Arabia. Jeg frykter at Saudi-Arabia vil gjøre hva de kan for å få inn folk i disse stillingene som ikke kommer til å kritisere dem. Det vil undergrave arbeidet for menneskerettigheter. Det er svært uansvarlig å plassere Saudi-Arabia i en slik maktposisjon, sier Mile.

Hun understreker at Human-Etisk Forbund og Amnesty med flere fortsatt demonstrerer hver fredag foran den saudiske ambassaden i Oslo. Kravet er å få frigitt bloggeren Raif Badawi som er dømt til tusen piskeslag og ti år i fengsel for å ha sagt meningen sin om islam på nettstedet Free Saudi Liberals.

– Dette er en person som ikke er skyldig i annet enn å si meningen sin. Dette er hans soleklare rett etter menneskerettighetene, men Saudi-Arabia mener han fortjener å bli pisket og fengslet i ti år. Det burde tale et svært tydelig språk om at dette landet ikke på noen måte bør ha en hånd på rattet i FNs menneskerettighetsarbeid, slår Kristin Mile fast.

En kompensasjon?

Raif Badawis kone, Ensaf Haidar, skriver på Twitter at dette er som «å gi et grønt lys for å starte piskingen [av ektemannen] igjen».

Hillel Neuer fra organisasjonen UNWatch spekulerer i om vervet Saudi-Arabia nå har fått, er en påskjønnelse for at de har droppet sitt krav om å få lede hele menneskerettighetsrådet med dets 47 medlemsland.

– Jeg oppfordrer høykommisær Federica Mogherini til å bekrefte om dette er sant eller ikke, sier han.

Neuer er svært kritisk innstilt at Saudi-Arabia skal sitte i en slik maktposisjon, og antyder at det er har noe med olje å gjøre.

– Det er en skandale at FN velger et land som i år har halshugget flere mennesker enn ISIS til å sitte som ledere i et menneskerettighetsorgan. Saudi-Arabia har et av de verste rullebladene i verden når det kommer til religionsfrihet og kvinners rettigheter, samt at de fortsatt holder den uskyldige bloggeren Raif Badawi fengslet. Det er trist at olje fortsatt trumfer grunnleggende menneskerettigheter i vår verden, sier Neuer.

Les mer:

Til tross for at Saudi-Arabia er medlem:

Vær velkommen til å delta i debatt på Fritanke.no. Vi ønsker en saklig og begrunnet debatt. Skarp kritikk må gjerne fremmes, men vi forventer at debattanter overholder alminnelig folkeskikk og norsk lov. Kommentarer som bryter med dette, kan bli slettet uten varsel eller begrunnelse. Fri tanke forbeholder seg retten til å svarteliste brukere ved spamming, personangrep, usaklige kommentarer og lignende.

Vi forbeholder oss retten til å sitere kommentarer fra Fritanke.no i Fri tankes papirutgave.

blog comments powered by Disqus