Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
HEFs søsterorganisasjon Sidmennt er i ferd med å få gjennombrudd på Island.

HEFs søsterorganisasjon Sidmennt er i ferd med å få gjennombrudd på Island.

Sidmennt mer enn doblet på åtte måneder

2013 ble et gjennombruddsår for Sidmennt, HEFs søsterorganisasjon på Island. De lyktes med å få offentlig støtte, etter lang tids kamp. Det har ført til kraftig medlemsvekst.

Publisert:

Sist oppdatert: 18.02.2014 kl 10:36

Islandske humanister jubler. Medlemsveksten har tatt av etter at Human-Etisk Forbunds søsterorganisasjon på Island, Sidmennt, ble godkjent som støtteberettiget livssynsorganisasjon av det islandske Alltinget i fjor.

I mai 2013 var medlemstallet rundt 300. Ved nyttår, åtte måneder senere hadde medlemstallet steget til 773, over en dobling. Det er lave tall, men det er likevel den kraftigste medlemsveksten organisasjonen har opplevd siden starten i 1990. De lave tallene må selvsagt også sees på bakgrunn av Islands totalbefolkning på 325.000.

45 prosent flere konfirmanter

Sidmennts seremonier har også vokst kraftig i popularitet siden livssynsorganisasjonen begynte å få offentlig støtte. Det har blitt tre ganger så mange humanistiske vigsler etter at tilbudet ble godkjent. Humanistisk gravferd og navnefest øker også, melder Sidmennt.

Humanistisk konfirmasjon er også i sterk vekst. Det er nå 45 prosent flere humanistiske konfirmanter på Island sammenlignet med i fjor (304 i år mot 209 i fjor). Det er flere enn noen gang i løpet av de 26 årene islandske humanister har arrangert humanistisk konfirmasjon.

– 2013 var virkelig et historisk oppløftende år for humanisme på Island, konkluderer Sidmennts president, Hope Knutsson, i en pressemelding.

Fortsatt et stykke igjen til HEF

773 medlemmer i en befolkning på 325.000 utgjør 0,23 prosent av befolkningen. Hvis Sidmennt skal komme opp på samme nivå i dekningsgrad av befolkningen som Human-Etisk Forbund har i Norge, må de opp i rundt 5300 medlemmer.

Sidmennt og HEF har tette bånd. Human-Etisk Forbund støttet islendingenes kamp for å få offentlig støtte, og jublet med dem da de fikk gjennomslag i fjor.

Les mer om forholdet mellom Sidmennt og HEF her.

Vær velkommen til å delta i debatt på Fritanke.no. Vi ønsker en saklig og begrunnet debatt. Skarp kritikk må gjerne fremmes, men vi forventer at debattanter overholder alminnelig folkeskikk og norsk lov. Kommentarer som bryter med dette, kan bli slettet uten varsel eller begrunnelse. Fri tanke forbeholder seg retten til å svarteliste brukere ved spamming, personangrep, usaklige kommentarer og lignende.

Vi forbeholder oss retten til å sitere kommentarer fra Fritanke.no i Fri tankes papirutgave.

blog comments powered by Disqus