Stadig flere statuer som hyller det "hellige morskapet" kommer opp i Russland. Statuene er en del av en religiøst påvirket plan for å få ned aborttallene i Russland, skriver Muriel Fraser.

Selvbestemt abort undergraves i Russland

Forslaget om å la norske leger reservere seg mot å henvise til abort er en mild sommerbris sammenlignet med hva president Putin har satt i gang i Russland.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
26.11.2013 kl 14:18

Fritanke.no - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Human-Etisk Forbund
Se bildet større

"Mamma, ikke ta abort!" står det på t-skjorter som spres av en regjeringsstøttet aksjon for å få ned aborttallene.

Se bildet større

I Moskva stod folk i kø opp mot 24 timer for å få anledning til kysse det hellige relikviet fra Hellas som etter sigende skal øke fertiliteten. Se bilder hos Washington Post.

Se bildet større

Concordat Watch er et nettsted som skriver om konkordater - avtaler Vatikanet har med ulike stater der katolisismen er dominerende. Les mer i denne Fritanke.no-artikkelen.

Se bildet større

Mandag denne uka ble grepet rundt selvbestemt abort i Russland strammet ytterligere. Det er nå forbudt å annonsere for abort i landet. Les mer.

Faktaboks

HUMAN-ETISK FORBUND MOT RESERVASJONSRETT

Human-Etisk Forbund står for en helt annen linje en den russiske regjeringen. I helga vedtok forbundets landsstyre en resolusjon mot at leger skal ha mulighet for å reservere seg mot abort.

Den lyder som følger:

-----------------
Nei til reservasjonsmulighet for fastleger!

Landsstyret i Human-Etisk Forbund (HEF) er svært kritisk til at regjeringen vil åpne for fastlegers mulighet til å reservere seg mot å bistå kvinner med å få utført abort.

Abortlovens bestemmelser gir kun reservasjonsrett mot å delta i selve abortinngrepet. Andre oppgaver er det ikke mulig å reservere seg mot. Denne grenseoppgangen har fungert i over 35 år, og samtidig ivaretatt kvinners rett til å få utført selvbestemt abort.

Fastlegeordningen er et offentlig tiltak for å sikre et likeverdig helsetilbud over hele landet. En fastlege inngår en kontrakt med sin kommune, og får støtte for hver pasient på sin liste. I fastlegens avtale ligger et ansvar for at hver pasient får nødvendige helsehjelp. Fastlegens oppgaver kan sammenlignes med de oppgaver helsepersonell i sykehus ikke kan reservere seg mot.

Fastleger skal ikke kunne reservere seg mot å hjelpe de pasientene de har påtatt seg ansvar for.

I sommer ble det vedtatt en lov i Russland som sier at det er forbudt å beskrive abort som et «sikkert inngrep». Det ble også vedtatt at minst ti prosent av all informasjon om abort skal inneholde advarsler om potensielle skadevirkninger.

Videre må alle som søker abort gå gjennom en obligatorisk ultralydundersøkelse der de blant annet ser på fosterets hjerteslag. Deretter må de være med på såkalt «abortrådgivning». I tillegg har selvsagt russiske leger full reservasjonsrett fra alt som har med abort å gjøre.

Målet med alt dette er at kvinnen skal få dårlig samvittighet og bestemme seg for å beholde barnet. Meningen er at de skal føle seg som mordere, skriver Muriel Fraser på nettstedet Concordat Watch.

Vil øke befolkningen

Russlands befolkning går ned. Det er derfor Putin har tatt opp kampen mot abort. Og det er ikke bare ny lovgiving som er tatt i bruk for å få russiske kvinner til å føde flere barn. Presidenten har alliert med aggressive abortmotstandere i den russisk-ortodokse kirken, som igjen er i en allianse med Vatikanet som jobber hardt for å få ned aborttallene.

I denne kampen har også religiøse relikvier blitt tatt i bruk. I oktober var et gresk hellig kamelhårsbelte på turne i Russland. Beltet skal etter sigende være vevd av Jomfru Maria i egen person, og føre til økt fruktbarhet for alle som er i nærheten av det. I byen Samara stod folk tolv timer i kø for muligheten til å kysse kisten der relikviet oppbevares. I Moskva stod folk opp til et døgn i kø og køen strakte seg fire kilometer, forteller Fraser.

Putin-administrasjonen søker også å øke fødselstallene gjennom holdningsskapende arbeid. I russiske byer er det satt opp en rekke statuer av stolte mødre med barn der hovedbudskapet er «morskapets hellighet». Beskjeden formidles og på t-skjorter og andre pr-artikler. Slagordet er «Mamma, ikke ta abort!»

Ytterliggående religiøse grupper går mye lenger i sin retorikk. Målet er å få kvinner til å føle seg som mordere. Den Moskva-baserte presten Dmitri Smirnov har for eksempel sagt at mødre som vurderer abort «bør tenke på om hun virkelig vil være verre enn Himmler og Goebbels som ikke myrdet sine egne barn». Han har også uttalt at kvinner som aborterer bør fengsles for mord.

Ingen kritiserer sølibatet

Så langt har det russiske offentlige helsevesenet sikret alle rett til gratis selvbestemt abort. Men også dette er under press. Det russiske helsedepartementet finansierer ikke lenger aborter med mindre svangerskapet er resultat av en voldtekt. Heller ikke kvinner som er erklært som uegnet til å få barn, som sitter i fengsel, eller som har mistet ektefellen sin får lenger adgang til gratis abort. Dette fører til at mange fattige kvinner i realiteten fratas adgangen til abort, skriver Fraser.

Det har også blitt vurdert å innføre forbud mot angrepillen, samt krav om at kvinner under 18 må ha tillatelse av foreldrene, og gifte kvinner tillatelse fra ektemannen, for å ta kunne abort. Disse forslagene har imidlertid ikke blitt innført da meningsmålinger viste at de var upopulære.

Det jobbes videre med et vedtak i nasjonalforsamlingen for å fremme omvendelse av homofile slik at de også skal begynne å få barn.

Den eneste gruppen som ser ut til å gå klar av myndighetenes kamp for å få russerne til formere seg, er av en eller annen grunn ortodokse munker og nonner som lever i sølibat, kommenterer Fraser lakonisk.

Mer effektivt å redusere vodkadrikking

Muriel Fraser mener en langt mer effektiv mate å øke fødselstallene på, ville ha vært å redusere det svært høye alkoholmisbruket i Russland. Problemet i Russland er nemlig ikke bare fødselstallene, men også en høy dødelighet på grunn av et meget høyt alkoholkonsum.

Denne strategien er testet tidligere med stort hell, kan Fraser fortelle. Det ble gjort mellom 1986 og 1991. Mikhail Gorbasjov innførte da en langt strengere alkoholpolitikk, noe som førte til at dødsraten i landet sank med 12 prosent. Det er anslått at denne politikken reddet livet til rundt 1,2 millioner russere. Etter at Sovjetunionen gikk i oppløsning ble imidlertid vodkasalget sluppet løs igjen, med påfølgende økning i alkoholisme.

Et annet poeng er at lavere alkoholkonsum også vil føre til at kvinner i større grad føler seg tryggere, noe som igjen fører til at flere av dem beholder barn som ellers ville ha blitt abortert.

– Fattigdom er en viktig årsak til at mange tar abort. Å fjerne fattigdom vil dermed føre til at også fødselstallene går opp, argumenterer Fraser.

-

Siste nytt i Nyheter

Tror ikke Stormberg er ute etter å få logoen sin på døra

Hva innebærer det for Human-Etisk Forbund å bli sponset av næringslivet? Vi snakket med en fylkesleder, generalsekretæren og styreleder.

Stormberg-gründer gir 200.000 til Human-Etisk Forbund etter 17. mai-hets

Steinar J. Olsen blar opp lommeboka etter at Emilie Hesselberg rapporterte om hets av Human-Etisk Forbund i borgertoget i Kristiansand.

Mauritania innfører obligatorisk dødsstraff for blasfemi

Før kunne man slippe med to år i fengsel hvis man angret. Nå er det ikke lenger noen bønn i den islamske republikken.

 
HU beskylder Human-Etisk Forbund for majoritetsarroganse

– Det er lett å støtte en nedre grense på 500 medlemmer når man selv har 88.000 medlemmer, kommenterer politisk nestleder i Humanistisk Ungdom, Øistein Sommerfeldt Lysne.

Tradisjonen med gudstjeneste midt i 17. mai-toget fortsetter

Løken skole har holdt avstemning og flertallet ville fortsette som før. Dermed blir det gudstjeneste midt i 17. mai-toget i år også.

Konverterte til islam som et sosialt eksperiment... og for kjærligheten

Han er fra et norsk, liberalt akademikerhjem. For å få kvinnen han elsker, måtte han konvertere til islam. Likevel valgte de Humanistisk vigsel. I kveld kan du se filmen på TV2.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse