Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Saudiarabiske kvinner i en moske i 2013.
 Foto: Wikimedia commons @ Sonia Sevilla

Saudiarabiske kvinner i en moske i 2013. Foto: Wikimedia commons @ Sonia Sevilla

Saudi-Arabia inn i FN-kommisjon for likestilling, SV og Frp krever svar fra Brende

Men verken Norge eller Sverige vil svare på hva de stemte.

Publisert:

Sist oppdatert: 26.04.2017 kl 17:39

– Stemte Norge for eller mot at Saudi-Arabia skulle få denne plassen? spør SV-leder Audun Lysbakken i et skriftlig spørsmål i Stortinget tirsdag.

Utenriksminister Børge Brende (H) har fem virkedager på seg til å svare opposisjonspolitikeren.

Også Christian Tybring-Gjedde fra regjeringspartiet Frp reagerer.

– Jeg begriper det rett og slett ikke, sier han om at Brende i Aftenposten ikke vil svare på hva Norge stemte.

– Jeg synes det er en selvfølgelighet at UD må opplyse om dette, sier Tybring-Gjedde, som er nestleder i Stortingets utenriks- og forsvarskomité, til avisen.

– Undertrykking

Lysbakken peker på at Saudi-Arabia er et land som er kjent for ekstrem kvinneundertrykking, men at landet på tross av dette nylig ble valgt inn i FN-kommisjonen som har som oppdrag å fremme likestilling og å styrke kvinners stilling.

Han viser også til at Utenriksdepartementet ikke har svart Aftenposten på spørsmål om Norges stemmegivning.

– Stemmegivning i forbindelse med kandidaturer i FN-sammenheng er ikke offentlig, i tråd med prosedyreregel om hemmelig valg. Dette er fast praksis som følges av de fleste land og som har vært fulgt av Norge gjennom vekslende regjeringer, sier pressetalsperson Ingrid Ekker i UD til NTB.

Hun understreker forøvrig at Norge er en pådriver for kvinners rettigheter i FN.

– Kvinners stilling og rettigheter står på agendaen i Norges politiske dialog med Saudi-Arabia og ble senest tatt opp under Brendes besøk til landet i januar i år. Fra norsk side har vi vært tydelig på at kvinners posisjon og status i Saudi-Arabia er uakseptabel, sier Ekker.

141 av 144

Totalt fikk Saudi-Arabia 47 av 54 stemmer da landet ble valgt inn som medlem i FNs Social and Economic Council (ECOSOC), der blant annet Norge er medlem.

I Saudi-Arabia må kvinner leve med svært strenge sosiale restriksjoner. Blant annet er det svært konservative kongedømmet det eneste landet i verden der kvinner ikke får lov til å kjøre bil. Det kreves også at kvinner må få tillatelse fra et mannlig familiemedlem for å kunne studere og reise.

Ifølge en rapport World Economic Forum har utarbeidet om likestillingens kår globalt, ligger Saudi-Arabia på 141.-plass av totalt 144 land.

Også Sverige

Heller ikke Sveriges regjering har ønsket å opplyse om hvordan landet stemte i saken – og blir møtt med samme type krav som sine norske kolleger. Både Folkpartiet Liberalerna og Centerpartiets ledere krever svar.

– Hvis regjeringen stemte nei, forstår jeg ikke hvorfor de ikke sier det. Regjeringen må legge kortene på bordet. Det fungerer ikke i et demokrati at regjeringen ikke snakker om hvordan den har stemt, sier Folkpartiets leder, Jan Björklund.

Sofia Karlberg i det svenske utenriksdepartementet viser til at avstemninger som dette i FN er hemmelige, og at Sverige respekterer det.

– Vi sier ikke hvordan vi stemte. Dette omfattes også av hemmelighold i utenrikspolitikken for vår del, sier hun, ifølge nyhetsbyrået TT.

Vær velkommen til å delta i debatt på Fritanke.no. Vi ønsker en saklig og begrunnet debatt. Skarp kritikk må gjerne fremmes, men vi forventer at debattanter overholder alminnelig folkeskikk og norsk lov. Kommentarer som bryter med dette, kan bli slettet uten varsel eller begrunnelse. Fri tanke forbeholder seg retten til å svarteliste brukere ved spamming, personangrep, usaklige kommentarer og lignende.

Vi forbeholder oss retten til å sitere kommentarer fra Fritanke.no i Fri tankes papirutgave.

blog comments powered by Disqus