Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Scene fra Hayley Croppers humanistiske gravferd på Coronation street i episoden som ble senndt i forrige uke.
 Foto: ITV

Scene fra Hayley Croppers humanistiske gravferd på Coronation street i episoden som ble senndt i forrige uke. Foto: ITV

Såpeopera skaper blest om humanistisk gravferd

En av hovedpersonene i den britiske såpeserien Coronation Street fikk nylig Humanistisk gravferd etter å ha fått assistert dødshjelp. Britiske humanister jubler.

Publisert:

Sist oppdatert: 05.02.2014 kl 16:02

Coronation Street er verdens eldste såpeserie. Det er i skrivende stund laget over 8271 episoder siden 1960. Hayley Cropper, spilt av Julie Hesmondhalgh, har vært en sentral og populær rollefigur i den britiske serien i 15 år, siden 1998.

Men nå er det slutt. Den 20. januar fulgte nesten 10 millioner seere Hayley Croppers giftselvmord etter at hun hadde blitt diagnostisert med dødelig kreft. Hun fikk hjelp med selvmordet av sin ektemann, rollefiguren Roy Cropper, og døde i hans armer.

Det ble raskt klart at Hayley Cropper skulle ha en humanistisk gravferd, og den 29. januar ble episoden med gravferden sendt. Dramaet rundt Hayley Croppers sykdom, død og gravferd har gitt Coronation Street en oppsving. Over 10 millioner følger serien.

British Humanist Assocoation (BHA), Human-Etisk Forbund søsterorganisasjon i Storbritannia, er svært fornøyd med oppmerksomheten handlingen i Coronation Street gir til både humanistiske seremonier og aktiv dødshjelp.

– Dette når ut til mange millioner seere som for første gang får informasjon om hva humanistisk gravferd går ut på. Vårt nettverk av gravferdstalere er svært fornøyd med skuespilleren Kate Rutter. Hun framstilte gravferdstaleren Suzie som en medfølende og verdig fagperson som hjalp ektefellen Roy gjennom sorgen og til slutt hjalp ham til å ta farvel med sin kone på en verdig måte, skriver organisasjonen på side hjemmesider.

BHA er også fornøyd med at Hayley Croppers assisterte selvmord ser ut til å skape ny oppmerksomhet rundt eutanasidebatten i Storbritannia. BHA støtter retten til selvbestemt død, i motsetning til Human-Etisk Forbund der dette spørsmålet er uavklart.

Transseksuell

Etter at episoden med begravelsen hadde blitt sendt, var det fullt av meldinger i sosiale medier om hvor bra humanistisk gravferd kan være.

Dette er BHA godt fornøyd med.

– Vi gleder oss over at manusforfatterne i Coronation Street valgte en humanistisk gravferd for Hayley, skriver den britiske humanistorganisasjonen. De håper episoden vil føre til at flere blir klar over det humanistiske seremonitilbudet.

I tillegg til å gjennomføre assistert selvmord og ha humanistisk gravferd, er også Hayley Cropper ifølge Wikipedia den første transseksuelle rollefiguren i såpeoperaens historie.

Da hun entret scenen i Coronation Street i 1998 ble det raskt avslørt at hun tidligere hadde vært en mann, Harold, men at hun hadde vært gjennom en kjønnsskifteoperasjon.

Mange kjenner ikke tilbudet

June Williams, som er humanistisk gravferdstaler i North Staffordshire, sier til avisen The Sentinel at det er mange som ikke vet at det er mulig å få en ikke-kirkelig gravferd.

– Mange ikke-religiøse ønsker egentlig ikke en kirkelig gravferd, men de er usikre på hvilke muligheter som finnes, sier hun.

Williams håper hendelsene i Coronation Street vil føre til at humanistisk gravferd blir mer kjent.

Kommentarfeltet er stengt mellom kl 23:00 og kl 06:00 norsk tid.