Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
I fjor avslørte Sanal Edamaruku det var en helt naturlig forklaring på noe mange trodde var et "mirakel" - et krusifiks som det dryppet vann av. Se tv-innslaget her.

I fjor avslørte Sanal Edamaruku det var en helt naturlig forklaring på noe mange trodde var et "mirakel" - et krusifiks som det dryppet vann av. Se tv-innslaget her.

Sanal Edamaruku til Norge

I mars kommer den kjente indiske rasjonalisten Sanal Edamaruku til Norge. Den 13. mars holder han foredrag i Oslo. Dagen etter besøker han Trondheim.

Publisert:

Sist oppdatert: 27.02.2013 kl 11:14

Sanal Edamaruku er kjent for sine avsløringer av overtro i India.

Han fikk internasjonal oppmerksomhet i 2008, da han utfordret en kjent tantra-magiker til å drepe han på direktesendt tv. Etter veldig mye roping og timesvis med besvergelser, kunne Edamaruku forlate TV-sendingen uskadd med et smil.

– Nå kan folk puste lettet ut. Tantra-magikere er avhengige av folks frykt for de påstått magiske evnene deres. Nå trenger ikke folk være redde for dem lenger, slo Edamaruku og hans organisasjon Rationalist International etter tildragelsen.

Se drapsforsøket på Youtube

På flukt etter å ha fornærmet katolikker

I mars i fjor ble Edamaruku flydd inn til Mumbai av en tv-stasjon for å undersøke et katolsk «mirakel» - en mystisk Jesus-statue der det dryppet vann fra tærne. Etter å ha undersøkt mirakelet, kunne Edamaruku konstatere at det hele skyldtes kloakkvann som ble trukket mot statuen ved hjelp av kapillærkraften.

Etter avsløringen kritiserte Edamaruku den katolske kirken for å spekulere i «mirakler» av denne typen, samt at han slo fast at kirken har en stygg historie for å samarbeide med fascister og at katolikker driver med eksorsisme.

Dette var mer en den katolske kirken tålte. De anmeldte han for blasfemi. Edamaruku sier at han ser fram til en rettssak om dette, der han kan få oppmerksomhet rundt de urimelige indiske blasfemilovene. Men han har ikke lyst til å sitte i fengsel fram til rettssaken kommer opp, noe domstolene har slått fast at han må. På grunn av trusselen om fengsling har han rømt fra India. Han har siden i fjor sommer bodd i Finland.

Besøker Oslo og Trondheim

Sanal Edamaruku har besøkt og holdt foredrag mange europeiske land mens han har hatt tilhold i Finland, og nå er det endelig Norges tur takket være Foreningen Skepsis som har invitert ham.

Det blir to foredrag i Oslo, både den 9. mars i regi av Skeptikere på puben. Den 13. mars kl. 2000 holder han foredrag i Oslo, mens dagen etter, den 14. mars kl. 1800, er han i Trondheim.

I Oslo den 13. mars ligger det an til en fin skeptiker-kombo på Humanismens hus i St. Olavsgt. 27. Først blir det et foredrag av biolog Terje Bongard med tittelen «Hva er mulig, og hva er umulig for mennesket?» Det starter kl. 1800. Deretter, kl. 2000, er det klart for Sanal Edamaruku. Arrangør er Human-Etisk Forbund, Oslo og Akershus fylkeslag (Bongard), samt aksjonen Ingen liker å bli lurt (Edamaruku).

Dagen etter holder Edamaruku foredrag i Trondheim. Arrangører her er Skepsis Trondheim og Human-Etisk Forbund, Trondheim lokallag. Stedet er Nova konferansesenter, møterom Europa, kl. 1800.

Edamaruku skal også delta på arrangementene Skeptikere på puben både i Oslo og Trondheim.

Fortsatt ledig mandag og tirsdag

Edamaruku har fortsatt to ledige dager, mandag og tirsdag 11. og 12. mars. Koordinator for besøket, Tulpesh Patel, ber lokallag av HEF som ønsker besøk av Edamaruku en av disse dagene om å ta kontakt med ham på tulpesh.patel [@] gmail.com.

Vær velkommen til å delta i debatt på Fritanke.no. Vi ønsker en saklig og begrunnet debatt. Skarp kritikk må gjerne fremmes, men vi forventer at debattanter overholder alminnelig folkeskikk og norsk lov. Kommentarer som bryter med dette, kan bli slettet uten varsel eller begrunnelse. Fri tanke forbeholder seg retten til å svarteliste brukere ved spamming, personangrep, usaklige kommentarer og lignende.

Vi forbeholder oss retten til å sitere kommentarer fra Fritanke.no i Fri tankes papirutgave.

blog comments powered by Disqus