ANNONSE
Annonse

Sam Harris mener ateistbegrepet marginaliserer den viktige kampen for rasjonalitet, vitenskap og fornuft.

Sam Harris: - Vi bør slutte å kalle oss ateister

Forfatteren av bestselgeren The End of Faith, Sam Harris, liker ikke begrepet ateisme. - Vi som kjemper for rasjonalitet og fornuft bør slutte å kalle oss ateister, mener han.

Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Human-Etisk Forbund

Publisert:

Sist oppdatert: 16.12.2011 kl 11:41

WASHINGTON DC: Sam Harris er en av forgrunnsfigurene i den såkalte nyateistiske bevegelsen. Boka hans, The End of Faith har solgt i høye opplag, spesielt i USA. Til tross for dette liker ikke Harris at bevegelsen han er en del av, bruker begrepet "ateisme" om seg selv

Han overrasket forsamlingen på Atheist Alliances årlige konferanse i Washington DC sist helg ved å slå fast at det navnet bevegelsen bruker om seg selv, bør forkastes.

- Ateistbegrepet får fram altfor mange negative assosiasjoner. Folk får piggene ut bare ordet nevnes. Det gjør at vi støter fra oss folk som ellers ville ha vært enig med oss. Dessuten er ateisme verken et livssyn eller en filosofi. Begrepet er alt for snevert, slo Harris fast.

Han understreket at han ikke én eneste gang har brukt begrepet i boka The End of Faith. Han synes bevegelsen heller bør definere seg positivt på en måte som får flere folk med på laget.

- Hvis vi heller framhever det vi kjemper for, som rasjonalitet, vitenskap og fornuft, er jeg sikker på at langt flere slutter seg til. Jeg synes for eksempel Richard Dawkins gjør det riktig når har kaller organisasjonen sin Foundation for Reason and Science, sa Harris til HNN og Fritanke.no etter foredraget.

Unødvendig avsporing

Harris mener ateistbegrepet er en felle som er blitt satt opp, og som "ateistene" tråkker oppi med begge beina.

- Det er som å komme til et sted der noen er blitt drept, og så legge seg rett oppi kritt-omrisset på asfalten. Når vi bruker begrepet "ateisme" aksepterer vi premissene til de religiøse og går rett i fella. Resultatet er at vi framstår som langt mer marginale og ytterliggående enn vi faktisk er, konstaterte Harris.

Han synes ikke bevegelsen bør kalle seg noe som helst. Isteden bør alle stå klar til å kritisere religion, pseudovitenskap og irrasjonalitet når som helst, mener han.

- Det er viktig at folk kjemper for rasjonalitet, vitenskap og fornuft når anledningen byr seg. Det er denne kampen som er hovedmålet vårt. Da trenger vi kanskje ikke noe navn i det hele tatt. Det er ihvertfall idiotisk å marginalisere denne viktige kampen ved å velge et navn som støter folk bort. Det er elendig PR å bruke et navn som på mange måter gjør at man taper diskusjonen i utgangspunktet, sa Harris.

Som eksempel på dette nevnte han at ateister ofte blir konfrontert med at "Hitler og Stalin også var ateister".

- Så lenge vi kaller oss ateister, må vi leve med dette Hitler/Stalin-argumentet. Det er en avsporing som er vanskelig å forsvare seg mot, og som gjør at det blir mindre oppmerksomhet rundt de viktige tingene, slo han fast.

Harris innrømte til tross for dette at han selv også noen ganger tvinges til å kalle seg en ateist.

- Folk skjønner ikke hva jeg står for hvis jeg ikke bruker ordet. Men da forklarer jeg alltid hva jeg legger i begrepet, slik at de ikke skal få et skjevt inntrykk, sier han.

Nølende Dawkins

Harris fikk ikke overraskende en del motbør for utspillet. En konferansedeltager ble så provosert at han truet med å "kaste alle Harris-bøkene sine".

De andre kjente forfatterne som var tilstede var delte i spørsmålet. Richard Dawkins var usikker på hva han skulle mene da HNN og Fritanke.no intervjuet ham om saken.

- Jeg fordøyer fortsatt hva han sa. Det er mange som ikke liker ateister. Harris har et poeng der. Samtidig har vi behov for en merkelapp. Nei, jeg har faktisk ikke bestemt meg helt for hva jeg skal mene, sa en nølende Dawkins.

Daniel Dennett, forfatter av boka Breaking the Spell, var enig med Harris.

- Jeg liker heller ikke begrepet ateisme. Det er feil å la andre definere hva vi skal hete. Troen på at det ikke finnes en gud er bare en liten del av det jeg står for, og "ateisme" er langt fra dekkende, sa Dennett til Fritanke.no under en pause på konferansen.

Han synes imidlertid bevegelsen fortjener et navn og slo et slag for begrepet "Brights"; et annet omdiskutert forslag til hva bevegelsen bør kalle seg selv.

Vil heller være "anti-teist"

Christopher Hitchens er uenig med Harris. I et intervju med HNN sier han at konfrontasjonen med begrepet "ateisme" er uunngåelig.

- Jeg tror det er meningsløst å tro at man kan unngå en konfrontasjon med dette begrepet. Jeg har i hvert fall ingen problemer med å svare ja når noen spør meg om jeg er en ateist, sa Hitchens.

Han er forfatter av boka God Is Not Great: How Religion Poisons Everything, og regnes for å være blant de mer aggressive religionskritikerne i den nyateistiske bevegelsen.

Hitchens sier videre til HNN at han godt kan være enig i at "ateist" er utilstrekkelig, men da med motsatt fortegn i forhold til Harris. Han foretrekker nemlig å bli kalt en "anti-teist", for å gjøre brodden mot religion enda skarpere.

Meningsløst utgangspunkt

Presidenten i American Atheists, Ellen Johnson, er uenig med Harris. I en kommentar på HNN publisert i går, skriver hun at det ikke spiller noen rolle hva bevegelsen kaller seg.

- De troende bryr seg svært lite om hva vi kaller oss. De religiøse vil hate oss og lyve om oss uansett, mener hun.

Johnson synes Harris' utgangspunkt er meningsløst.

- Er den amerikanske kreftorganisasjonen "bare mot noe" når de kjemper mot kreft? Er de en "negativ" organisasjon? Er Greenpeace en "negativ organisasjon" fordi de kjemper mot forurensing? Høres det ikke dumt ut? Likevel kjøper vi glatt disse argumentene når det gjelder oss selv, skriver Johnson.

Les hele foredraget til Sam Harris i Washington Post

Siste nytt i Nyheter Vis flere

USA beskylder IHEU for å være på lag med Russland og Kina

USA beskylder IHEU for å være på lag med Russland og Kina

USAs FN-ambassadør har sendt et skarpt brev til den internasjonale humanistunionen IHEU.

Advokat mener millionerstatningen til Nawaz er dårlig nytt for ytringsfriheten

Advokat mener millionerstatningen til Nawaz er dårlig nytt for ytringsfriheten

– Maajid Nawaz ville aldri ha vunnet en rettssak om dette. SPLC burde ikke ha gått med på forlik, mener en amerikansk borgerrettighetsadvokat.

Borgerrettsorganisasjon med beklagelse til antiislamist

Får endelig beklagelse

– Vi innser at det var galt å inkludere Maajid Nawaz og Quilliam Foundation i vår feltguide til anti-muslimske ekstremister, beklager Southern Poverty Law Center.

Generalsekretæren tok selvkritikk overfor landsstyret

Generalsekretæren tok selvkritikk overfor landsstyret

Men flertallet på helgens landsstyremøte i Human-Etisk Forbund var likevel positive til tankegangen bak endringene generalsekretæren vil innføre.

Human-Etisk Forbund roser Frp og SV for omskjæringsforbud

Human-Etisk Forbund roser Frp og SV for omskjæringsforbud

HEF vil fortsatt ha forbud mot omskjæring av gutter. Det bestemte landsstyret i helga.

Mer nasjonalisme og innvandringsskepsis blant kristne

Mer nasjonalisme og innvandringsskepsis blant kristne

Folk med kristen tro og identitet har en mer avvisende holdning til religiøse minoriteter og innvandring enn ikke-religiøse, ifølge en undersøkelse fra Pew Research Center.

Dette nettstedet bruker cookies

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

En informasjonskapsel er en mekanisme der din nettleser kan ta vare på informasjon den får fra nettsider, for så å sende disse tilbake til nettsidene igjen senere. Dette gjøres automatisk uten at brukeren trenger å tenke på det.

Informasjonskapslene kan ha flere funksjoner, for eksempel å holde rede på innstillinger, hvilken bruker du er logget inn som, hva du har tilgang til, hjelp til å sørge for at du får tilsendt riktig innhold, sporing av annonsevisninger og annet.

Informasjonskapsler gjør det mulig å holde rede på slike innstillinger og annet over tid, slik at informasjonen er lettere tilgjengelig ved gjentatte besøk til nettstedet. Informasjonskapslene brukes også til midlertidig håndtering av brukerspesifikk informasjon når man besøker forskjellige deler av samme nettsted.

To eksempler fra de mange funkjsonene nettstedet bruker informasjonskapsler for å vedlikeholde: Én informasjonskapsel brukes for å huske innstilling for lydstyrke på videoavspilleren, en annen brukes for å huske om du har krysset vekk denne boksen med informasjon, slik at du ikke trenger å se den igjen neste gang du besøker dette nettstedet fra samme enhet som du bruker nå.

Informasjonskapsler lagres automatisk av nettleseren din som små tekstfiler på din datamaskin. Du kan selv endre innstillinger for hvordan informasjonskapsler skal håndteres i din nettleser.

Informasjonskapsler kan leveres av alle typer innhold på nettstedet, både tekstsider, bilder og annet. Informasjonskapslene sendes kun tilbake til det nettstedet du fikk dem fra, ikke til andre nettsteder.

Mange nettsteder, dette inkludert, fungerer ikke som de skal dersom du ikke tillater bruk av informasjonskapsler.

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å håndtere tre nivåer av funksjonalitet:

Kritiske informasjonskapsler brukes til å holde rede på brukerinformasjon, tilgang, personlige innstillinger og annet. Uten disse fungerer ikke nettstedet som det skal.

Analyse-informasjonskapsler brukes for å holde rede på trafikk på nettstedet, hvilke deler av det som er mest populært, hvilke deler som brukes mest og annet. Deler av disse er tredjepart informasjonskaplser levert av eksterne tjenesteleverandører. Informasjonskapsler for analytisk funksjon brukes for å forbedre nettstedet (som er under stadig utvikling), men disse er ikke kritiske for nettstedets funksjonalitet.

Annonse-informasjonskapsler brukes av interne og tredjeparts annonsesystemer for å holde oversikt over og spore visninger av annonser.

Det er lovpålagt krav om at denne informasjonen gjøres tilgjengelig for deg som bruker av nettsteder som benytter slike informasjonskapsler.

NewsFlow - Thin AS

Dette nettstedet bruker cookies.