Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Amerikanske humanister mener man har like stor rett til å praktisere humanisme i fenglser som religion.
 Foto: Even Gran

Amerikanske humanister mener man har like stor rett til å praktisere humanisme i fenglser som religion. Foto: Even Gran

Saksøker for retten til å praktisere humanisme i fengsel

Benjamin Espinosa sitter i fengsel og får ikke samme rettigheter som kristne. Nå går han til sak.

Publisert:

Sist oppdatert: 03.11.2016 kl 15:06

Appignani Humanist Legal Center har nettopp saksøkt den amerikanske delstaten Nevada på vegne av Benjamin Espinosa, en innsatt i et fengsel i Carson City som ikke får praktisere sitt humanistiske livssyn på samme måte som troende innsatte.

Espinosa er medlem i American Humanist Association. han ønsker å danne en studiegruppe der han og andre innsatte som deler et humanistisk livssyn kan møtes for å diskutere humanisme på samme måte som religiøse grupper diskuterer og praktiserer religion.

Nevadas fengselsmyndigheter anerkjenner verken humanisme eller ateisme på sin liste over livssynsgrupper. Espinosas forespørsler har blitt oversett eller avvist over en toårsperiode.

Grunnlovsstridig diskriminering

Nå har Appignani Humanist Legal Center, som er American Humanist Association juridiske avdeling, saksøkt Nevada for grunnlovsstridig diskriminering og brudd på livssynsfriheten.

– Alle fanger har krav på grunnleggende rettigheter og menneskelig verdighet, men fengselsmyndighetene i Nevada diskriminerer humanister. Innsatte i fengsler sees allerede ned på i samfunnet, og det å nekte dem å leve ut sitt livssyn er nok et angrep på deres menneskelige verdighet, sier Roy Speckhardt, generalsekretær i American Humanist Association.

Advokat ved Appignani Humanist Legal Center, Monica Miller, understreker at USAs sentrale fengselsmyndigheter sikrer alle livssynsgrupper en rett til å praktisere sitt livssyn slik Benjamin Espinosa ønsker.

Kilde: American Humanist Association

Kommentarfeltet er stengt mellom kl 23:00 og kl 06:00 norsk tid.