Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Sara Azmeh Rasmussen og generalsekretær i Islamsk råd, Shoaib Sultan, under et debattmøte på Humanismens hus i oktober.

Sara Azmeh Rasmussen og generalsekretær i Islamsk råd, Shoaib Sultan, under et debattmøte på Humanismens hus i oktober.

Roser Islamsk råd og trekker styresak

#Islamsk råd går til fatwaråd med saken om dødsstraff for homofile. - Dette er en seier for konfrontasjonslinja, sier Sara Azmeh Rasmussen. Tekst: Ev...

Publisert:

Sist oppdatert: 03.12.2007 kl 13:41

Islamsk råd går til fatwaråd med saken om dødsstraff for homofile. - Dette er en seier for konfrontasjonslinja, sier Sara Azmeh Rasmussen.

Tekst: Even Gran
Publisert: 3.12.2007

HEF-styremedlem Sara Azmeh Rasmussen gikk på fredag hardt ut mot Islamsk råd, og varslet et styreforslag om konfrontasjon med Islamsk råd. Årsaken er at Islamsk råd ikke entydig har fordømt Irans praksis med å henrette praktiserende homofile.

I dag ble det kjent at Islamsk råd har tenkt seg om i saken. De har fremmet en sak for Det europeiske fatwarådet (se artikkel i Dagsavisen).

Her spør Islamsk råd hvordan muslimer bør forholde seg i spørsmålet om dødsstraff for homofili. Det europeiske fatwarådet avgjør prinsipielle spørsmål for europeiske muslimer, som de troende deretter må rette seg etter.

Azmeh Rasmussen er storfornøyd med utviklingen.

- Jeg vil rose Islamsk råd for dette. Når de har gått til dette skrittet, viser de vilje til forandring. Da skal jeg slutte å rope på konfrontasjon og boikott en stund, sier hun.

Viser at konfrontasjon nytter
HEF-styremedlemmet viser til en diskusjon hun har med Lars Gule på debattsidene til Fritanke.no, og konstaterer at dagens utspill fra Islamsk råd viser at hun har rett i at konfrontasjon nytter.

- Jeg tror ikke Islamsk råd hadde gått til dette skrittet hvis de ikke hadde blitt konfrontert knallhardt etter Asghar Alis unnvikende svar på Humanismens hus den 7. november. Dette viser at konfrontasjon skaper bevegelse i riktig retning, sier hun.

Azmeh Rasmussen understreker at hun aldri har forventet at Islamsk råd skulle legge seg flat og endre grunnleggende islamsk teologi over natta.

- Poenget er å starte en liberaliseringsprosess. Det går sakte. Man endrer ikke verdensreligioner over natta. Men det er viktig å hele tiden presse på slik at utviklingen går i riktig retning. Det kan man også gjøre med konfrontasjon, sier hun.

Må gjerne mene at homofili er synd
Azmeh Rasmussen har ingen forhåpninger om å få muslimer til å like homofili.

- De må gjerne fortsette å mene at homofili er synd. Men de kan ikke legitimere drap på homofile. Der går grensa, slår hun fast.

Azmeh Rasmussen blir ofte framstilt som "en som bare vil ha bråk", men dette er feil, mener hun.

- Jeg ønsker kontakt med muslimer. Jeg respekterer religionsfriheten. Jeg er villig til å leve med inhumane religioner. Men jeg kan ikke tillate at religionene forårsaker lidelse og død for uskyldige mennesker, poengterer hun.