Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
I 2011 stod Humanistisk Ungdom utenfor Kråkstad kirke og serverte boller og saft til de som ikke ble med inn i kirken. Nå har protestene stilnet.
 Foto: Roar Johnsen

I 2011 stod Humanistisk Ungdom utenfor Kråkstad kirke og serverte boller og saft til de som ikke ble med inn i kirken. Nå har protestene stilnet. Foto: Roar Johnsen

Gudstjeneste midt i 17. mai-toget, men likevel:

Roen har senket seg over Kråkstad

For noen år siden var det stor diskusjon om det er riktig å ha gudstjeneste midt i 17. maitoget på Kråkstad i Ski. Nå har roen igjen senket seg over bygda.

Publisert:

Sist oppdatert: 15.05.2014 kl 14:51

Ingen protesterer lenger på at barnetoget på 17. mai i Kråkstad har en innlagt gudstjeneste midt i, før skolebarna går videre til samfunnshuset.

Også Human-Etisk Forbund har lagt inn årene.

– Vi fikk aldri med oss lokalbefolkningen på at 17.mai-feiringen ikke bør stenge noen ute. Vi ble anklaget for å ødelegge den gode stemningen, og da trakk vi oss tilbake. Det er vanskelig å gjøre noe med slikt når man ikke får tilstrekkelig lokal støtte, sier Ingeborg Flatebø fra Human-Etisk Forbunds lokallag i Ski.

Årets 17.mai-feiling på Kråkstad blir derfor avholdt på gammelmåten, med gudstjeneste og det hele.

En liten endring er imidlertid lagt inn som resultat av protestene for noen år siden; Det serveres kaffe i stallen ved siden av kirken for de som ikke ønsker å delta i gudstjenesten (eller de som eventuelt ikke får plass fordi kirken er full). Her vil det også bli en «historisk overraskelse» loves det i årets program.

Engasjementet strander

Lars Magnus Günther er lokalpolitiker for Venstre i Ski. Han er også blant de foreldrene på Kråkstad som har kjempet for å få gudstjenesten ut av fellesarrangementet på 17. mai.

Etter at kommunestyret i Ski i slutten av 2011 avviste et forslag fra Venstre og SV om at «religiøse og livssynsmessige arrangement ikke skal være en del av barnetogene», har det vært stille om saken.

– Jeg må vel innrømme at engasjementet strander litt når man har kjempet for dette i lang tid, og ikke fått gjennomslag. Nå har vi prøvd overfor foreldrearbeidsutvalget på skolen, overfor 17. mai-komiteen og politisk i kommunen. Nå man ikke får gjennomslag, må man før eller senere bare akseptere at sånn er det, sier han.

Günther legger til at det har vært en langt mer positiv utvikling når det gjelder skolegudstjenester på Kråkstad skole. Der har det kommet en påmeldingsordning, der elevene som vil være med på julegudstjeneste må søke seg fri, og hvor skolen ikke har noe med arrangementet å gjøre. Dette er resultatet av en stor diskusjon på Kråkstad skole, som Fritanke.no også har skrevet om.

Men når det gjelder 17. mai, er det de tradisjonstro som så langt har fått viljen sin.

– Kirken må gjerne arrangere gudstjeneste på 17. mai, selvsagt. Problemet er at det blir inkludert i fellesopplegget på en måte som ikke kan velges bort. Da blir innbyggerne delt i to på en veldig uheldig måte. 17. mai burde handle om fellesskap og samhold. Da blir dette helt feil, sier Günther.

Han understreker at det ikke er kirken selv og menighetsrådet som insisterer på å ha det sånn.

– Presset for å gjøre det på denne måten, kommer fra folk flest. De vil at ting skal være «som de alltid har vært», sier han.

Slutt på prest i Heggedal

Også Siggerud skole i samme kommune videreføres det tradisjonelle opplegget. Men her går ikke toget inn i selve kirken. Barna stopper bare opp på kirkebakken der presten holder tale.

Tilsvarende opplegg har blitt stoppet på Heggedal i Asker, der sognepresten brukte å holde andakt midt i 17. mai-toget. Det gjør han ikke lenger. Den siste talen han holdt var i 2011. Da måtte han love å holde en livssynsnøytral tale.

Hvis noen har tips om tilsvarende ting andre steder i Norge, ta kontakt med oss. Se kontaktinformasjon under.

KIFO har funnet ut at bare sju prosent av norske kommuner er uten kirkearrangementer i det offisielle 17. mai-programmet.

Vær velkommen til å delta i debatt på Fritanke.no. Vi ønsker en saklig og begrunnet debatt. Skarp kritikk må gjerne fremmes, men vi forventer at debattanter overholder alminnelig folkeskikk og norsk lov. Kommentarer som bryter med dette, kan bli slettet uten varsel eller begrunnelse. Fri tanke forbeholder seg retten til å svarteliste brukere ved spamming, personangrep, usaklige kommentarer og lignende.

Vi forbeholder oss retten til å sitere kommentarer fra Fritanke.no i Fri tankes papirutgave.

blog comments powered by Disqus