Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk

Rekordmange deltagere på sommerleir

– Vi vil ta tilbake frivilligheten

100 norske og utenlandske ungdommer reiser i dag av sted til Humanistisk sommerleir for å diskutere fred og humanisme. Leder i Humanistisk Ungdom, Helene Kleppestø, synes temaet er blitt enda viktigere etter det som har skjedd. (6.8.2011)

Publisert:

Sist oppdatert: 09.08.2011 kl 15:50

I dag samles 100 ungdommer til fem dagers Humanistisk sommerleir i Numedal, som i år for første gang er internasjonal og har deltagere fra til sammen 16 land. Tema for leiren er humanisme og fred – det samme som på den internasjonale verdenskongressen i Oslo neste helg (11.-14. aug.).

Dette temaet synes Helene Kleppestø, leder for Humanistisk Ungdom (HU), føles enda viktigere etter det som skjedde 22. juli. På samme måte som andre ungdomsorganisasjoner Norge føler HU seg berørt av terroren som rammet ungdommene på Utøya.

– Det er helt forferdelig at man skal rammes fordi man er engasjert.

Humanistisk Ungdom vurderte likevel aldri å avlyse leiren etter det som skjedde.

– Vi har ikke egentlig vurdert det, men har diskutert det grundig i leirledelsen og med hovedstyret. Det hadde vært veldig rart å skulle arrangert leir rett etterpå, men jeg tenker at det går bedre nå, når det har gått litt tid. Vi har også snakket med PST som sier det ikke er noen grunn for oss til ikke å ha leir.

HU har heller ikke fått noen avlysninger etter 22. juli. I forhold til sikkerheten har HU hatt så gode beredskapsplaner fra før av, at de tipsene de har fått i år, har de allerede iverksatt fra før. Hvis HU måtte arrangere leir med politi tydelig tilstede, ville det ikke ha blitt noen leir, mener Helene Kleppestø, da ville det ha vært noe helt annet.

– Vi prøver med dette også å ta frivilligheten tilbake, sier hun.

Men leiren vil selvsagt bli preget av det som har skjedd. I HU er det også ungdommer som hadde venner eller kjente noen som var på Hovedøya.

– Vi skal ha minnemarkering for ofrene første kvelden, forteller Helene Kleppestø.

I tillegg kommer det til å bli innledning og diskusjon om høyreekstremisme som nytt tema.

Samtidig er dette første gang HU arrangerer internasjonal sommerleir, og da Fritanke.no snakker med Helene Kleppestø er HU’erne i full gang med å ta i mot sine internasjonale gjester. De kommer fra 15 ulike land – Nigeria, Bangladesh, Ghana, Brasil, Tyskland, Aserbajdsjan, Pakistan, India, Nederland, Nepal, Nederland, Uganda, Filippinene, Belgia, Liberia.

Også innlederne vil være både norske og utenlandske. Blant annet skal pakistanske Gulalai Ismail fra Aware Girls holde workshop. Les intervjuet med henne i Fri tanke.

Helene Kleppestø forteller at det også vil bli fokus på hvordan humanisme arter seg rundt om i verden, og de ulike deltagerne vil fortelle om humanisme i sitt land. Det blir i det hele tatt mange ulike perspektiv som skal møtes de kommende dagene.

Men sommerleir er ikke bare alvor, men også mye lek og moro, nye venner og utveksling av erfaringer.

Etter uker med forberedelser, begynner Helene Kleppestø – og de andre tillitsvalgte i HU – å bli klar for leir.

– Foreløpig har vi jobbet så mye med forberedelser slik at jeg ikke har fått tenkt så mye på det å være på leir, men når vi samles leirledelsen og får på plass internasjonale gjester, merker jeg at jeg begynner å glede meg, smiler Helene Kleppestø.

Fritanke.no besøker sommerleiren etter helga.

Vær velkommen til å delta i debatt på Fritanke.no. Vi ønsker en saklig og begrunnet debatt. Skarp kritikk må gjerne fremmes, men vi forventer at debattanter overholder alminnelig folkeskikk og norsk lov. Kommentarer som bryter med dette, kan bli slettet uten varsel eller begrunnelse. Fri tanke forbeholder seg retten til å svarteliste brukere ved spamming, personangrep, usaklige kommentarer og lignende.

Vi forbeholder oss retten til å sitere kommentarer fra Fritanke.no i Fri tankes papirutgave.

blog comments powered by Disqus