Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Högskoleverket er Sveriges nasjonale tilsynsmyndighet for høyere utdanning.

Högskoleverket er Sveriges nasjonale tilsynsmyndighet for høyere utdanning.

Refser svensk teologiutdanning for samrøre

Sveriges tilsynsmyndighet for høyere utdanning kritiserer en rekke læresteder for å blande sammen utøvende presteutdanning med akademiske studier.

Publisert:

Sist oppdatert: 09.06.2009 kl 07:30

- Det er tvilsomt om lærerne har tilstrekkelig kompetanse til å undervise i verdensreligionene utenom kristendommen, og det er alvorlig når man tenker på at de underviser blivende religionslærere. Perspektiver fra andre religioner samt grundigere studier av ikke-kristne miljøer og religionskritikk savnes.

Dette skriver Högskoleverket om Ørebro teologiske høgskole. Høgskolen får også skarp kritikk for at det ikke er noe tydelig skille mellom de praktisk orienterte kursene og de rene høgskolekursene.

Ørebro teologiske høgskole får ett års frist på seg til å rydde opp, hvis ikke vil de miste retten til å tildele grader i teologi. Johannelunds teologiske høgskole får samme medfart.

Todelt kritikk

Det svenske Högskoleverket (tilsynsmyndighet for høyere utdanning) har nylig gjennomgått all høyere utdanning i Sverige som er godkjent for å gi grader innen teologi og religionsvitenskap. De fant mye å slå ned på.

Lærestedene får kritikk delvis for å holde for lavt faglig nivå, men også fordi det er uklare linjer mellom utdanning til forkynnende, religiøs virksomhet, som for eksempel presteutdanning, og de akademiske delene av studiet.

- Må følge opp skille mellom stat og kirke

Det er ikke bare private, religiøse læresteder som får kritikk. Også det statlige universitetssystemet må også finne seg i å bli irrettesatt.

Selv om svenskene oppløste statskirkeordningen i år 2000, er det fortsatt praksis flere steder at den statlige utdanningsinstitusjonen har ansvar for deler av den praktiske, forkynnende presteutdanningen. Dette gjelder for eksempel universitene i Lund, Gøteborg, Karlstad, Umeå, Uppsala og Linkøping.

Dette går ikke upåaktet hen av Högskoleverket.

- Selv om teologkursene ved disse universitetene er åpne for alle, og ikke-bekjennende studenter har fritaksrett fra de rent forkynnende delene, er det upassende at en statlig utdanningsinstitusjon gir lederutdanning til ett spesielt trossamfunns innenfor det ordinære kurstilbudet, skriver Högskoleverket og minner på at den svenske statskirkeordningen er oppløst.

Tilsynsmyndigheten kritiserer også de statlige universitene for å samarbeide for tett med religiøse høgskoler som Ørebro teologiske høgskole og Johannelunds teologiske høgskole. Disse holder ikke faglig mål, slik Högskoleverket ser det.

Les pressemeldingen og hele rapporten (pdf) her

HTML .fb_share_link {
PADDING-RIGHT: 0px; PADDING-LEFT: 20px; BACKGROUND: url(http://static.ak.fbcdn.net/images/share/facebook_share_icon.gif?2:26981) no-repeat left top; PADDING-BOTTOM: 0px; PADDING-TOP: 2px; HEIGHT: 16px
}

Del på Facebook