Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Redningsfartøyet Peter Henry von Koss har vært i Middelhavet for å redde flyktninger i havsnød.
 Foto: Redningsselskapet.no

Redningsfartøyet Peter Henry von Koss har vært i Middelhavet for å redde flyktninger i havsnød. Foto: Redningsselskapet.no

Redningsmannskap i Middelhavet får humanistprisen

Mannskapene på de to norske redningsfartøyene som deltar i arbeidet med å redde flyktninger i Middelhavet, får Human-Etisk Forbunds humanistpris.

Publisert:

Redningsfartøyene Siem Pilot og Peter Henry von Koss har reddet tusenvis av flyktninger og brakt dem trygt i havn til Hellas eller Italia.

I begrunnelsen legges det vekt på de krevende redningssituasjonene som oppstår og de fysiske og psykiske belastningene for besetningene som ofte følger med.

– Mannskapene har måttet ta seg av døde personer og trøste og berolige deres pårørende. Raske beslutninger må tas, og de kan risikere store konsekvenser dersom avgjørelser skulle være gale. Mannskapene kommer tett innpå skjebnene til flyktningene og ser nøden og lidelsene på nært hold, heter det i begrunnelsen for tildelingen.

Dette er første gang siden 2013 at Humanistprisen deles ut. Siste prisvinner var biologiprofessor Dag O. Hessen. Tidligere vinnere er blant andre Johan Galtung, Odd Grythe, Odd Børretzen og Eva Joly. Prisen er på 100.000 kroner. (©NTB)

Kommentarfeltet er stengt mellom kl 23:00 og kl 06:00 norsk tid.