Randi trekker million dollar-utfordringen

Hvis du ønsker å demonstrere noe overnaturlig for James Randi (t.h.) og bli en million dollar rikere har du to år på deg. Foto: www.randi.org

Randi trekker million dollar-utfordringen

#I 2010 er det ikke lenger mulig å bli en million dollar rikere hvis du kan dokumentere paranormale evner. Da gir James Randi opp og trekker utfordrin...

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.01.2008 kl 06:50

Se bildet større

Sylvia Browne lovte å stille opp i testen, men har ennå ikke gitt lyd fra seg.

I 2010 er det ikke lenger mulig å bli en million dollar rikere hvis du kan dokumentere paranormale evner. Da gir James Randi opp og trekker utfordringen tilbake.

Tekst: Even Gran
Publisert: 16.1.2008

Siden 16. mars 1998 har James Randi hatt en million dollar stående på bok. Pengene er lovt ut til den som kan dokumentere paranormale evner i en vitenskapelig kontrollert test.

Så langt er det ingen som har kommet seg gjennom den innledende testrunden. Alle har trukket seg når de ser kravene James Randi stiller for å akseptere et positivt resultat.

Nå gir Randi opp. 12 år etter at pengepremien ble utlyst, den 16. mars 2010, trekker han utfordringen. Folk som mener de har paranormale evner har dermed drøyt to år på seg til å søke og få utbetalt belønningen.

Årsaken til at utfordringen trekkes, er at Randi vil frigjøre pengene til å videreutvikle arbeidet mot humbug og juks i alternativmedisinen og blant folk som hevder at de har paranormale evner. Dette opplyses på nettstedet til The James Randis Educational Foundation.

Organisasjonen er forberedt på kritikk for beslutningen.

- Vi er sikker på at det er mange som vil kritisere oss for dette, selv om de ganske enkelt bare kunne ha bevist mirakelet sitt og vunnet prisen, står det i nyhetsmeldingen om saken.

Randis organisasjon slår fast at tolv år er lenge nok å vente på at noen skal greie å bevise noe overnaturlig.

- De som mener de har noe paranormalt å bevise, har ennå to år på å søke. Etter det er det endelig slutt på hundrevis av elendig skrevne søknader og e-poster, samt uendelige timer ved telefonen i ørkesløse diskusjoner som vi har måttet lide oss gjennom, heter det i den noe sarkastiske pressemeldingen på James Randis nettsted.

Ingen har kommet seg gjennom forundersøkelse
I de rundt ti årene million dollar-utfordringen har eksistert, har The James Randis Educational Foundation fått inn rundt 400 søknader. Søkerne må først gjennom en innledende test før den virkelige testen kan begynne. Ingen har så langt greid seg gjennom den innledende testen.

For å bli godkjent som søker må man fylle ut søknadsskjemaet og gå inn i forhandlinger med organisasjonen om hva som skal til for at en test kan sies å være vellykket. Begge parter må være enige om premissene. I grove trekk går dette ut på at søkeren må greie å demonstrere de overnaturlige evnene sine mens representanter fra James Randis organisasjon observerer. Det overnaturlige må kort sagt dokumenteres. Da vil man etterpå få utlevert en sjekk på 1 million dollar.

Siden september 2004 har James Randi ført en logg over alle søkerne, og hvordan det har fått med dem. Den kan du lese her.

Ikke alle kan søke

I april i fjor måtte The James Randis Educational Foundation begrense hvem som får lov til å søke. Organisasjonen krever nå at søkeren oppfyller to kriterier. For det første må søkeren ha blitt omtalt i mediene på grunn av sine påståtte overnaturlige evner. For det andre må vedkommende ha minst ett signert dokument fra en akademiker som kan bevitne personens krefter eller evner.

Disse kravene ble ifølge organisasjonens hjemmesider innført fordi det ble brukt svært mye tid på å utrede søknader fra folk som åpenbart hadde psykiske problemer og som heller trengte medisinsk hjelp enn oppmuntring.

Taust fra Browne

I pressemeldingen om at utfordringen trekkes beklager James Randi seg over at de mest kjente personene med påstått paranormale evner aldri har søkt om å få dokumentert ferdighetene sine.

- I starten trodde vi at vi kom til å trekke til oss de mest kjente folkene, men de har unngått oss ved å la være å søke. Isteden har vi fått folk som åpenbart bare lurer seg selv, og som har problemer med å forstå hva vi mener med vitenskapelig testing, skriver organisasjonen.

Blant de mer kjente folkene med påstått overnaturlige evner finner vi Sylvia Browne. På Larry King show i 2001 sa hun ja til å ta utfordringen. Browne hevder at hun er synsk, at hun kan kommunisere med døde mennesker og at hun kan bruke sine evner til å helbrede syke. Hun tjener store penger på dette.

Men til tross for at hun sa på tv at hun ville ta utfordringen, har ikke James Randi hørt noe fra henne siden. På nettstedet sitt hadde han inntil nylig en klokke som viser hvor lang tid han har ventet på å høre fra henne. Så langt har det gått sju år og det er forsatt taust. Her kan du lese mer om Randis syn på Sylvia Browne.

James Randi er også kjent for sin kritikk av den påstått synske Uri Geller som Randi på 70-tallet fikk avslørt som en juksemaker. Geller hadde da opptrådt på en rekke tv-kanaler i mange land med sine tilsynelatende magiske evner som gjorde ham i stand til å smelte stålbestikk med bare fingrene. Randi viste hvordan dette kan gjøres uten noen former for overnaturlighet, som et rent illusjonstriks.

Les mer om James Randis "One Million Dollar Paranormal Challenge"

Siste nytt i Nyheter

Krf vil ha gudstjenestetvang for skoler

– Hvorfor står Krf fast på at elevene skal ha fritaksrett? Den logiske følgen av argumentene deres er å innføre obligatorisk gudstjeneste for alle, mener HEFs styrerepresentant Christian Lomsdalen.

Lever en personlig høringsuttalelse om tro og livssyn på 1-2-3

Vil du påvirke den nye loven om tros- og livssynssamfunn? Fyll ut et spørreskjema.

Tidligere medarbeider hardt ut mot Rasjonalitet

– De har gravd seg ned til halsen i hyllesten de får fra de verste folka på internett, sier Jan Schjetne. Han får støtte av Gunnar Tjomlid. Morten Guldberg fra Rasjonalitet stiller seg uforstående til kritikken.

 
Staten taper over 180 millioner hvert år på at alternativbransjen ikke betaler moms

Vi har regnet ut hvor mye alternativbransjens momsunntak er verdt.

Ville du ha gitt lommeboka di til denne mannen?

I helga arrangeres det et stort gratis kristent stevne i Oslo Spektrum med en kontroversiell predikant. Levi Fragell oppfordrer alle anstendige kristne til å holde seg unna.

Ledende humanist måtte slå opp med ateistbevegelsen

Chris Stedman har gitt opp å nyansere bildet av ateister. Han mener ateistbevegelsen består av folk som i alt for stor grad gjør hva de kan for å bekrefte fordommene mot dem.