Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Stortingsrepresentantene Karin Andersen og Snorre Valen fra SV har nominert de saudiarabiske menneskerettighetsaktivistene Raif Badawi (bildet) og Waleed Abu al-Khair til Nobels fredspris.

Stortingsrepresentantene Karin Andersen og Snorre Valen fra SV har nominert de saudiarabiske menneskerettighetsaktivistene Raif Badawi (bildet) og Waleed Abu al-Khair til Nobels fredspris.

Raif Badawi nominert til Nobels fredspris

Sammen med sin advokat er blogger og menneskerettighetsaktivist Raif Badawi nominert til Nobels fredspris.

Publisert:

Stortingsrepresentantene Karin Andersen og Snorre Valen fra SV har nominert de arabiske menneskerettighetsaktivistene Waleed Abu al-Khair og Raif Badawi til Nobels fredspris. Human-Etisk Forbund støtter initiativet.

Fristen for å foreslå kandidater utløp på søndag, og en rekke stortingspolitikere har benyttet sin mulighet til å levere innspill til Nobelkomiteen. Hvem som blir årets vinner, gjøres kjent av Nobel-komiteen i begynnelsen av oktober. Både Badawi og Abu al-Khair sitter fengslet i Saudi-Arabia.

En politisk pris

– Raif Badawi og Waleed Abu al-Khair er ikke veldig kjente navn, men deres arbeid med tros- og ytringsfrihet i et totalitært regime som Saudi-Arabi er svært viktig. Nominasjonen av Badawi og Abu al-Khair kan bidra til å sette press på saudiarabiske myndigheter, og dette vil også ha politiske ringvirkninger for de omkringliggende stater, og ikke minst stater som handler med Saudi-Arabia.

– Abu al-Khair skrev en siste tekst før han ble fengslet, i denne teksten sier han blant annet at, «Det vil alltid være frie stemmer som nekter å la seg kneble av olje». Jeg føler at det også er vår oppgave å få disse stemmene opp og frem, sier Snorre Valen, stortingsrepresentant, SV.

Nettside for liberal og sosial debatt

Raif Badawi er kjent for å ha laget en hjemmeside der temaer som menneskerettigheter og ytringsfrihet har blitt diskutert. Dette resulterte i at saudiarabiske myndigheter anklaget Badawi for å ha krenket islam. Raif Badawi ble i mai 2014 til 1000 piskeslag, ti års fengsel, ti års utreiseforbud og en bot på 1 million Saudi riyals (ca 2 MNOK).

Waleed Abu al-Khair er jurist og Badawis advokat. Han har også grunnlagt menneskerettighetsgruppen Monitor of Human Rights in Saudi Arabia og soner for tiden en dom på 15 års fengsel.

Aksjonerer hver fredag

Siden dommen mot Raif Badawi ble kjent har Amnesty International aksjonert utenfor saudiarabiske ambassader verden over. Human-Etisk Forbund støtter aksjonen og er med Amnesty å demonstrere hver fredag.

Denne saken ble først publisert på human.no.

Vær velkommen til å delta i debatt på Fritanke.no. Vi ønsker en saklig og begrunnet debatt. Skarp kritikk må gjerne fremmes, men vi forventer at debattanter overholder alminnelig folkeskikk og norsk lov. Kommentarer som bryter med dette, kan bli slettet uten varsel eller begrunnelse. Fri tanke forbeholder seg retten til å svarteliste brukere ved spamming, personangrep, usaklige kommentarer og lignende.

Vi forbeholder oss retten til å sitere kommentarer fra Fritanke.no i Fri tankes papirutgave.

blog comments powered by Disqus