Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
En av verdens mest omtalte samvittighetsfanger, Raif Badawi, får de første femti piskeslagene, av 1000, i dag.

En av verdens mest omtalte samvittighetsfanger, Raif Badawi, får de første femti piskeslagene, av 1000, i dag.

Raif Badawi får de 50 første piskeslagene i dag

Hans eneste synd var å ytre seg på nettet. Nå venter tusen piskeslag fordelt over tjue uker, ti år i fengsel og over to millioner kroner i bot.

Publisert:

Sist oppdatert: 22.01.2015 kl 23:05

I mai i fjor ble Raif Badawi dømt til tusen piskeslag, to år i fengsel og over to millioner kroner i bot for å ha opprettet og drevet nettsida «Free Saudi Liberals».

Ifølge dommen undergravde nettstedet den generelle sikkerheten i samfunnet, latterliggjorde muslimske religiøse ledere og brøt med den lydigheten Saudi-Arabia krever av alle sine borgere.

Badawi ble dømt for å ha «øvd vold mot islamske verdier og fremmet liberale ideer». Ett eksempel på «uakseptable» ting Badawi skal ha skrevet, er en påstand om at et islamsk universitet i landet er et «reir for terrorister».

Badawi har sittet i fengsel siden 17. juni 2012 da han ble arrestert første gang.

Offentlig pisking

Nå førstkommende fredag får han de første piskeslagene. Det vil skje på på offentlig sted, etter fredagsbønnen utenfor Al-Juffali moskeen i Jeddah, melder Amnesty. Dette er samme sted som offentlige henrettelser utføres i byen.

Badawi ble opprinnelig også tiltalt for frafall fra islam, en «forbrytelse» Saudi-Arabia straffer med døden hvis man blir kjent skyldig. Den dommen ble det ikke noe av.

Badawi ble først, den 30. juli 2013, dømt til 600 piskeslag og 7 sju år i fengsel. Denne dommen anket han. Da fikk han en enda strengere straff, 1000 piskeslag, ti år i fengsel pluss en pengebot på en million saudiske riyaler (over 2 millioner kroner).

– Dette er grusomme nyheter. Hvordan kan du gjøre en svært streng dom enda strengere? Jeg er fullstendig sjokkert og knust av dette, sa Badawis kone Ensaf Haider til CNN etter dommen. Hun bor nå i Canada med parets tre barn, der de fikk asyl etter dommen.

Samvittithetsfange

Menneskerettighetsgrupper som Amnesty International og Human Rights Watch og mange andre protesterer høylytt på behandlingen Raif Badawi utsettes for.

Saken har fått presseoppslag over hele verden. Han er for lengst utnevnt som samvittighetsfange som kun blir straffet for sine ideer og meninger.

I går gikk Canada, som har gitt Badawi og hans familie asyl, ut med en offentlig fordømmelse av den forestående offentlige piskingen.

– Straffen er umenneskelig og tildeles av en nasjon som er i ferd med å bygge seg opp i FN-systemet. En slik oppbygging må være basert på religionsfrihet og andre grunnleggende menneskerettigheter, skriver Andrew Bennett, Canadas ambassadør for religionsfrihet.

Kommentarfeltet er stengt mellom kl 23:00 og kl 06:00 norsk tid.