Pullman: - Tolkien er banal og Lewis avskyr vår verden

Nicole Kidman er den største stjernen i den aktuelle filmen Det gylne kompasset. Filmen er basert på en bok av Philip Pullman.

Pullman: - Tolkien er banal og Lewis avskyr vår verden

#Forfatteren bak storfilmen Den gylne kompasset, Philip Pullman, langer ut mot kristne fantasyforfattere som C.S. Lewis og J.R.R. Tolkien i et intervj...

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
12.12.2007 kl 14:18

Se bildet større

Philip Pullman liker ikke at Susan (øverst med pil og bue) holdes utenfor fordi hun har mistet sin barnlige uskyld. Her en plakat fra Narnia-filmen Løven, heksa og klesskapet som kom i 2005.

Se bildet større

Det gylne kompasset er en påkostet, visuell film. Her er hovedpersonen Lyra sammen med hjelperen sin, isbjørnen Iorek Byrnison.

Forfatteren bak storfilmen Den gylne kompasset, Philip Pullman, langer ut mot kristne fantasyforfattere som C.S. Lewis og J.R.R. Tolkien i et intervju med HNN.

Tekst: Even Gran
Publisert 12.12.2007

I disse dager går storfilmen Det gylne kompasset på norske kinoer. Filmen er basert på en roman av briten Philip Pullman og er nummer én i trilogien Den mørke materien. Det gylne kompasset er fantasy-litteratur i samme sjanger som Narnia-bøkene til C.S. Lewis og Ringenes herre av J.R.R. Tolkien.

Men der Lewis og Tolkien er kristne, er Philip Pullman uttalt ateist.

Han har ikke så veldig sans for sine to kristne forgjengere i fantasy-sjangeren. I et intervju med Humanist Network News (HNN) går Pullman ut med kritikk av begge to, og spesielt mot C.S. Lewis.

- Det jeg først og fremst misliker hos Lewis, er hans frykt og avsky mot den verden vi lever i. Etter å ha tatt Pevensie-barna gjennom denne fantastiske Narnia-verdenen der de antas å ha lært og erfart en rekke ting, så dreper han dem alle sammen. Hadde det ikke vært bedre om de heller kunne bruke den erfaringen de har fått i Narnia til å gjøre noe godt i den virkelige verden? spør han.

- Men dette later ikke Lewis til å være opptatt av. Det virker som han avskyr vår verden, konstaterer Pullman.

Meningsløs dyrking av uskyldsrenhet
En annen ting Pullman misliker med Narnia-bøkene, er at en av hovedpersonene, Susan, utelukkes fra det "evige Narnia" eller "himmelen" som de andre hovedpersonene kommer til etter å ha blitt drept.

Pullman tror årsaken til at Lewis gjør dette er at Susan er i ferd med å vokse opp og at hun oppdager sin egen kropp og seksualitet. Han viser til at storebroren Peter sier at Susan ikke lenger er en "venn av Narnia", og at hun bare er interessert i "nylonstrømper, leppestifter og invitasjoner".

- Dette er tydeligvis så forskrekkelig for C.S. Lewis at han stenger henne ute, sier Pullman.

- Man må vokse opp for å få visdom
Som en kontrast til dette trekker han fram sin egen historie.

- I mine bøker prøver jeg å vise at den verdenen vi lever i er fantastisk, og at det er flott å vokse opp, å ha følelser, drifter og slikt, sier han.

Pullman understreker at hans heltinne, Lyra, opplever at det å vokse opp er et prosjekt som noen ganger er fylt av problemer og konflikter, men som tross alt er noe flott og viktig.

Han kritiserer C.S. Lewis for å forutsette at uskyldsrenhet er nødvendig for å komme inn i Narnia.

- Oppvekst er helt nødvendig for å få visdom, og for å få visdom kan du ikke være et uskyldig barn. Så her skiller jeg meg klart fra kristne forfattere som Lewis, sier Pullman.

Ringenes herre - et trivielt verk

Når det gjelder J.R.R. Tolkiens verk Ringenes herre, er det mangelen på dybde som opptar Pullman.

- Det er ingen tvil i Ringenes herre om hvem som er snille og hvem som er slemme, og hvorfor de er det. Tolkien problematiserer ikke dette på noen måte. Han er heller ikke opptatt av hva som er godt og hva som er ondt. Fasiten leses opp i klartekst. Derfor synes jeg Ringenes herre, til tross for sin komplekse handling, er et trivielt verk, slår Pullman fast.

Pullman har følgende å si om forskjellen på Lewis og Tolkien.

- Katolikken Tolkien er langt mindre eksplisitt i referansene til kristendommen enn protestanten Lewis. Sistnevnte kommer fra en tradisjon der man skal leve seg inn i kristne problemstillinger, og la dette styre livet sitt, sier Pullman.

Resultatet er at Narnia-bøkene, selv om han misliker dem, dreier seg om de store trosspørsmålene; Finnes det en Gud? Hvis ja, hvordan ser han ut? Hvordan ser en falsk gud ut? Hva skal vi gjøre for å bli frelst?

- Det er slike ting er Lewis opptatt av, forteller Pullman.

Han finner ikke noe av dette hos Tolkien.

- Å sette Lewis og Tolkien sammen som kristne apologeter dekker derfor over de store forskjellene mellom dem, mener han.

- Katolikkene bekrefter hvor de står

Philip Pullman kommer også med noen kommentarer om boikottaksjonen som filmen De gylne kompasset har blitt utsatt for i USA av en gruppe katolikker. Årsaken til aksjonen er hovedsakelig at "magistratet", den onde kraften i filmen, kan tolkes som en kritikk av religiøs makt generelt, og den katolske kirken spesielt.

Pullman sier at de katolikkene som protesterer mot filmen oppfører seg akkurat slik magistratet oppfører seg i filmen.

- De undertrykker ytringsfriheten, og det er vel egentlig ikke så overraskende. De har vel ikke lest boken heller. Slike folk liker ikke å lese ting som ikke bekrefter det de allerede visste på forhånd, sier han.

Hør hele intervjuet med Philip Pullman på Humanist Network News.

Les Arnfinn Pettersens kommentarer til Pullmans utspill på bloggen Den tvilsomme humanist

Siste nytt i Nyheter

Krf vil ha gudstjenestetvang for skoler

– Hvorfor står Krf fast på at elevene skal ha fritaksrett? Den logiske følgen av argumentene deres er å innføre obligatorisk gudstjeneste for alle, mener HEFs styrerepresentant Christian Lomsdalen.

Lever en personlig høringsuttalelse om tro og livssyn på 1-2-3

Vil du påvirke den nye loven om tros- og livssynssamfunn? Fyll ut et spørreskjema.

Tidligere medarbeider hardt ut mot Rasjonalitet

– De har gravd seg ned til halsen i hyllesten de får fra de verste folka på internett, sier Jan Schjetne. Han får støtte av Gunnar Tjomlid. Morten Guldberg fra Rasjonalitet stiller seg uforstående til kritikken.

 
Staten taper over 180 millioner hvert år på at alternativbransjen ikke betaler moms

Vi har regnet ut hvor mye alternativbransjens momsunntak er verdt.

Ville du ha gitt lommeboka di til denne mannen?

I helga arrangeres det et stort gratis kristent stevne i Oslo Spektrum med en kontroversiell predikant. Levi Fragell oppfordrer alle anstendige kristne til å holde seg unna.

Ledende humanist måtte slå opp med ateistbevegelsen

Chris Stedman har gitt opp å nyansere bildet av ateister. Han mener ateistbevegelsen består av folk som i alt for stor grad gjør hva de kan for å bekrefte fordommene mot dem.