Psykolog: – Tjomlid er ingen såkalt «pedoaktivist»

– Flere av de gamle formuleringene til Tjomlid er uheldige og ikke alt holder faglig mål. Dette betyr ikke at Tjomlid mener å forsvare overgrep. Jeg har ikke på noe tidspunkt oppfattet ham sånn, sier psykolog Kirsten Holtmon Resaland.

Psykolog: – Tjomlid er ingen såkalt «pedoaktivist»

Psykolog Kirsten Holtmon Resaland oppfatter ikke at skepsisblogger Gunnar Tjomlid på noe tidspunkt har forsvart overgrep.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
14.01.2014 kl 09:46

– Jeg skjønner at de gamle bloggpostene til Gunnar Roland Tjomlid kunne misforstås. Han mente nok rett og slett å problematisere etablerte sannheter, filosofere over menneskerettighetenes dilemmaer og nyansere problemstillinger som forenkles i et hektisk samfunn. Dette er gode hensikter, og han har mange fine poenger, sier psykolog Kirsten Holtmon Resaland.

Hun er psykolog og har fordypet seg i pedofili-problematikken. Hun leverte sin hovedoppgave i psykologi ved Psykologisk Institutt på Universitetet i Oslo høsten 2008. Tittelen på hovedoppgaven var «Menneske eller monster? Pedofili i den faglige og offentlige diskurs» og den tok for seg det manglende samsvar mellom framstillingen av pedofili i media og den vitenskapelig baserte kunnskap om pedofili og overgrep mot barn.

Uheldige formuleringer

Oppgaven hennes var i 2010 utgangspunkt for en rekke medieoppslag om forebygging av overgrep og hjelp til blant annet pedofile ikke-overgripere. I det siste har den imidlertid også vært oppgitt som kilde i bloggen Garden of Serendipity, som har vært blant de stedene som har formidlet anklagene mot blant annet Gunnar Tjomlid og Human-Etisk Forbund, slik Fritanke.no har omtalt tidligere. Vi har gjort henne oppmerksom på debatten som har gått. Hun er av den oppfatning at Tjomlid ikke på noe tidspunkt har forsvart overgrep.

– Samtidig er flere av de gamle formuleringene uheldige og ikke alt holder faglig mål. Dette betyr ikke at Tjomlid mener å forsvare overgrep, og jeg har ikke på noe tidspunkt oppfattet ham sånn. Det betyr bare at han har vært en skribent med mye på hjertet og litt liten tid til å være etterrettelig nok for et så stort tema som pedofili og overgrep tross alt er. Personlig synes jeg det er sterkt av ham å ta til seg kritikken som er kommet, ved å si «Okey, jeg ser at jeg kunne misforstås, det gikk litt fort i svingene», det er langt fra alle som ville gjort det samme.

– Hva tenker du om den pågående debatten der Gunnar Tjomlid er beskyldt for å være «pedoaktivist» og en som bagatelliserer overgrep?

– Tjomlid har jo i det store og hele ikke skrevet om dette temaet på flere år, og han har i nyere tid svart på kritikken med presise såkalte «disclaimere» som eksplisitt uttrykker at han kan ha vært upresis og tendensiøs da han en gang skrev om pedofili og seksualpolitikk. Så vidt jeg har sett, er det først og fremst de spissformulerte sitatene fra hans gamle bloggposter som trekkes fram. Det hele fortoner seg derfor som litt underlig for meg.

Demonisering av pedofili kan øke faren for overgrep

– Vil du si at Tjomlids tidligere utsagn var farlige?

– Noen av Tjomlids formuleringer kunne nok i sin tid oppfattes som overgrepsstøttende for de som måtte være i en sårbar posisjon når det gjelder utvikling av overgrepsatferd. Motdebattantene som siterer ham formulerer seg imidlertid minst like voldsomt i retning av demonisering av pedofili, noe som også kan øke faren for overgrep mot barn. En vanlig, feilaktig tanke ved pedofili der det begås overgrep, er «jeg kan ikke styre min seksualitet». Å framstille pedofili som farlig i seg selv, for eksempel ved å snakke om pedofili og overgrep som én og samme ting, vil sannsynligvis kunne støtte misforståelsen om at pedofiles seksualitet lever sitt eget liv, at de har mindre kontroll over seg selv enn andre. Dette igjen kan føre til at flere ender med å forgripe seg.

Anklagene om «pedoaktivisme» bør legges døde

Hun mener pedofili og overgrep er temaer som i liten grad tåler spissformuleringer.

– En debatt som nå nesten utelukkende består av spissformuleringer, kan neppe føre med seg noe godt. Det er hyggelig at folk leser og bruker hovedoppgaven min. Imidlertid er det ikke noe jeg kan se, som tyder på at Tjomlid har hatt som mål å legitimere overgrep eller bagatellisere pedofili som utfordring i samfunnet. Han har vært en litt slurvete skribent om et veldig ømfintlig tema, og dette har han, så vidt jeg kan se, tatt til etterretning. Da tenker jeg man har oppnådd det som oppnås kan, og man kan legge temaet om «pedoaktivisme» dødt, mener Resaland.

De fleste artiklene med anklager om «pedoaktivisme» og lignende ble i går kveld fjernet fra bloggen Garden of Serendipity. Det synes Resaland er bra. Hun håper hele denne «pedoaktivisme»-debatten kan legges død.

– Tjomlid sluttet å skrive om dette temaet for lenge siden, og jeg ser ikke nødvendigheten av til stadighet å hente opp gamle sitater og svare dem med nye motargumenter og dramatiske utsagn om pedofili. Spissformulerte, offentlige debatter om pedofili og overgrep bidrar sannsynligvis kun med dette ene: flere seksuelle overgrep mot barn og flere ulykkelige pedofile som blir overgripere når de ikke hadde trengt å bli det. Derfor skulle jeg ønske Tjomlids argeste kritikere lot akkurat pedofili-temaet falle dødt til jorden. Ordskiftet som det har pågått nå bekymrer meg – som psykolog, som samfunnsengasjert og som mamma.

Se bildet større

Psykologen Kirsten Holtmon Resaland er blitt oppgitt som kilde i bloggen som anklager skeptiker Gunnar Roland Tjomlid for «pedoaktivisme», men hun kan ikke se at Tjomlid på noe tidspunkt har forsvart overgrep.

Se bildet større

Eksempel på hvordan Resalands uttalelser har brukt i bloggen som gjentatte ganger har beskyldt Gunnar Tjomlid og Human-Etisk Forbund for «pro-pedofili» og bagatellisering av overgrep mot barn. Den aktuelle bloggposten er nå slettet av opphavsmannen.

Siste nytt i Nyheter

Facebook har blokkert 62 «blasfemiske» sider, hevder Pakistan

Ingen kommentar fra Facebook så langt.

Stor internasjonal markering for vitenskap på lørdag – March for Science

På sju steder i Norge og 517 steder over hele verden vil folk stå opp for vitenskap på lørdag 22. april.

Sverige: Mangel på gudstro viktigste årsak til å melde seg ut av kirken

Utmeldinger skyldes ikke politiske markeringer eller misnøye med kirkens prioriteringer. Tall fra Sverige viser at personlig livssyn er hovedårsaken.

 
 – Vi har ikke kvittet oss tilstrekkelig med religion

Frihetsfilosof Kaja Melsom mener at det ikke er fordi vi er blitt så sekulariserte at friheten er blitt tyngende, men fordi vi ikke har klart å fri oss fra religionens tvangstrøye.

Indonesia: Jakartas kristne guvernør erkjenner valgnederlag

Den kristne guvernøren i Jakarta, hovedstaden i overveiende muslimske Indonesia, sier han vil gå av etter å ha tapt guvernørvalget etter svertekampanje.

Kalte seg humanist – skutt og tråkket ihjel av pakistanske medstudenter

I går gikk politiet ut og meldte at de ikke har funnet bevis for at den drepte drev med «blasfemi». Og nå har stemningen snudd.

Annonse
Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!