Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk

Protesterer mot FN-debatt om homo-vold

De islamske statene i FNs Menneskerettighetsråd er på krigsstien igjen. Nå protesterer de mot at rådet i dag tar opp vold mot homofile. (7.3.2012)

Publisert:

Sist oppdatert: 07.03.2012 kl 14:48

Når FNs Menneskerettighetsråd i Genève i dag arrangerer en paneldebatt om diskriminering av og vold mot homofile, er det til offisiell protest fra OIC, lobbygruppen bestående av de fleste muslimske land.

Organisasjon for islamsk samarbeid (OIC) har en permanent delegasjon til FN, og har tidligere fremmet og fått vedtatt en rekke resolusjoner mot blasfemi i FNs organer. OIC består av 57 islamske stater, mens fem stater har observatørstatus, deriblant Russland.

I et brev til Menneskerettighetsrådet (som denne uka er samlet til sin 19. sesjon), ført i hånden av Pakistans FN-ambassadør, Zamir Akram, uttrykker OIC «dyp bekymring over at kontroversielle tema som seksuell legning og kjønnsidentitet introduseres i Menneskerettighetsrådet». Og videre at «OIC-landene har vært tydelige i sin motstand til å ta hensyn til slike kontroversielle begrep i en internasjonal, menneskerettslig kontekst».

Foretrekker fokus på kjønn

OIC er «alvorlig bekymret over forsøket på å introdusere begreper uten juridisk fundament i menneskerettighetene», og er «sjokkerte over forsøket på å fokus på enkeltpersoner, på grunnlag av abnormal seksuell oppførsel, uten å fokusere på åpenbare tilfeller av intoleranse og diskriminering i ulike verdenshjørner, basert på hudfarge, rase, kjønn eller religion, for å nevne bare få eksempler».

I OIC-brevet heter det at «temaet seksuell orientering er uakseptabelt for OIC», på grunnlag av en signert avtale fra Menneskerettighetsrådets Verdenskongress i 1993. Avtalen innebærer at når menneskerettigheter vurderes, skal man også ta hensyn til nasjonale og regionale forskjeller, og ulik historisk, kulturell og religiøse bakgrunn.

OICs medlemsland uttrykker «bekymring over at Rådet skal diskutere tema som handler om personlige handlinger og preferanser, som ikke har å gjøre med grunnleggende menneskerettigheter. Debatten skifter fokus fra reell problematikk, som fortjener Menneskerettighetsrådets oppmerksomhet».

IHEU reagerer skarpt

Roy Brown, tidligere president i den humanistiske paraplyorganisasjonen IHEU og nå organisasjonens NGO-representant i Menneskerettighetsrådet, reagerte skarpt på OICs protest. I sin uttalelse overfor rådet på mandagens møte kalte Brown OICs protest en viktig påminner om at i enkelte stater gjelder ikke menneskerettighetene for alle.

– Det er åpenbart en gapende mangel på kunnskap om og forståelse for homoseksualitet og transpersoner hos både befolkning og stater. Uttalelser som at homofile truer menneskehetens framtid levner ikke disse medlemsstatene mye ære, tordnet Brown, som videre mente OIC-landene forsøkte å hindre kritikk av deres egne, forkastelige menneskerettslige overtramp.

– Debattens målsetning, som vi mener har vært gjort klinkende klar, er ikke å promotere homoseksualitet, men å bidra til å beskytte homofile fra vold, avsluttet Brown.

Historisk minoritetsrapport

Paneldebatten er basert på en historisk rapport utgitt av FNs høykommisær for menneskerettigheter i desember ifjor. Rapporten er den første i sitt slag, og dokumenterer hvordan seksuelle minoriteter blir utsatt for grove menneskerettighetsbrudd over hele verden:

"76 land forbyr homofile forhold og fem land har dødsstraff. FNs høykommissær viser hvordan nasjonale lover og praksis fører til drap, voldtekt, tortur og andre former for grov trakassering og diskriminering av seksuelle minoriteter", melder Utenriksdepartenmentet.

- Menneskerettighetene gjelder alle. Derfor er det viktig å kjempe sammen med andre land og organisasjoner for homofile, lesbiske, bifile og transpersoners rettigheter, slik at også de får de samme rettighetene som mange av oss tar for gitt, uttalte miljø- og utviklingsminister Erik Solheim her.

Utenriksminister Jonas Gahr Støre kommenterte at rapporten representerer en milepæl i det internasjonale arbeidet mot diskriminering av seksuelle minoriteter, og at Norge ser frem til å delta aktivt i den viktige debatten om rapporten fremover.

Vær velkommen til å delta i debatt på Fritanke.no. Vi ønsker en saklig og begrunnet debatt. Skarp kritikk må gjerne fremmes, men vi forventer at debattanter overholder alminnelig folkeskikk og norsk lov. Kommentarer som bryter med dette, kan bli slettet uten varsel eller begrunnelse. Fri tanke forbeholder seg retten til å svarteliste brukere ved spamming, personangrep, usaklige kommentarer og lignende.

Vi forbeholder oss retten til å sitere kommentarer fra Fritanke.no i Fri tankes papirutgave.

blog comments powered by Disqus