Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
På torsdag blir det debatt om skole og kirke på Voss.
 Foto: Wikipedia commons@Odd Roar Aalborg

På torsdag blir det debatt om skole og kirke på Voss. Foto: Wikipedia commons@Odd Roar Aalborg

Prest tror lufta har gått ut av ballongen på Voss

Presten og moren som startet diskusjonen rundt skolegudstjenester på Voss, tror ikke det kommer så mange på debattmøtet til Human-Etisk Forbund på torsdag.

Publisert:

Sist oppdatert: 07.06.2018 kl 11:18

Torsdag denne uka skal Human-Etisk Forbund ha et debattmøte på Voss om forholdet mellom kirke og skole, med utgangspunkt i debatten rundt skolegudstjenester som har pågått i kommunen de siste årene. (se faktaboks)

I dagens utgave av lokalavisa Hordaland blir det kjent at Voss-ordfører Hans-Erik Ringkjøb stiller til debatt. Det gjør også generalsekretær i Human-Etisk Forbund, Trond Enger med flere.

– Det virker som om folk har slått seg til ro

Kjersti Brakestad Boge er prest i Voss menighet. Som mor ved Skulestad skule i 2015 tok hun initiativ til en foreldredrevet skolegudstjeneste som utløste mye av debatten rundt skolegudstjenester på Voss.

Hun tror ikke det blir noe stort oppmøte på HEF-debatten torsdag.

– Jeg vet ikke, vi får se. Men helt ærlig tror jeg ikke det kommer så mye folk. Nå er det en tid for sommeravslutninger. Mitt inntrykk er at det ikke er noe særlig debatt om denne saken på Voss. Det virker som om folk har slått seg til ro med at vi går tilbake til slik vi hadde det før, der kirken inviterer og skolene kommer, og vi får lov til å ha skolegudstjeneste på vanlig måte, sier hun.

Også Brakestad Boge selv synes dette er en god løsning.

– Ja, vi i kirken har ikke vært tilfreds med at vi skal være lærere og ikke forkynne. Julesamlingene var et kompromiss på KRLE-faget sine premisser. Det som var fint med kompromissløsningen med rektorene var at det kom flere barn med ulik religiøs bakgrunn i kirken, men det er bedre for oss om vi får lov til å gjennomføre en skolegudstjeneste slik vi er vant med. For oss er det bedre å være ærlige på hvem vi er og hva vi tror på, sier hun.

– Hva tror du vil skje dersom det som skjedde på Skulestad skule i 2015 skjer igjen; at skolen for eksempel sier nei til julegudstjeneste fordi de ikke har råd til transport?

– Det har jeg ikke lyst til å forskuttere. Det er kanskje naturlig å tenke seg at foreldrene stiller opp med transport, eller at politikerne stiller opp med en ekstrabevilgning. Det vil tiden vise, sier hun.

OPPDATERT: Brakestad Boge stiller på debatten torsdag.

HEF: – Fortsatt mye engasjement på Voss

Organisasjonssekretær for Human-Etisk Forbund i Hordaland, Magnhild Marie Bøe-Hansen, tror absolutt ikke saken har falt til ro.

– Mitt inntrykk er at det fortsatt er mye engasjement rundt dette på Voss, og vi håper så mange som mulig kommer. Dette er en fin anledning til å diskutere saken i ro og mak, uten den høyrøstede stilen som ofte dominerer i kommentarfeltene, sier hun.

Bøe-Hansen understreker at debatten ikke bare skal handle om situasjonen på Voss.

– Debatten skal handle om skole-kirke samarbeid generelt. Vi har lagt møtet til Voss på grunn av det som har skjedd der, men målet er å se mer generelt på det. Derfor har vi for eksempel invitert en KRLE-forsker fra NTNU og en person fra Bjørgvin bispedømme. Her skal vi diskutere prinsipper og ikke bare den konkrete saken på Voss, sier hun.

Tror ikke kirken på Voss egentlig er fornøyd

Bøe-Hansen tror ikke kirken på Voss egentlig er fornøyd med å gå tilbake til det opplegget som anbefales av Utdanningsdirektoratet.

– Kommer de til å respektere det hvis en skole sier nei til å delta? Hva skjer da? Jeg frykter at vi kommer til å se en ny foreldredrevet skolegudstjeneste lik den Kjersti Brakestad Boge dro i gang i 2015, hvis en av rektorene skulle si nei. Da er vi tilbake til start igjen. Det holder ikke. Kirken må respektere skolens beslutning, sier Bøe-Hansen.

Hun understreker at Human-Etisk Forbund er godt fornøyd med at Voss kommune har droppet den «ikke-forkynnende» kompromissløsningen som ble praktisert i jula 2016 og 2017, men understreker at forbundet absolutt ikke er fornøyd med tilstanden generelt.

– Forholdet mellom skole og kirke er alt for tett. Det handler ikke bare om julegudstjenester. Kirken inviterer jo til gudstjenester og «vandringer» ellers i året også, for eksempel til påske og pinse. Dette er vi prinsipielt imot. De burde trekke seg helt ut, på linje med andre tros- og livssynssamfunn, sier hun.