Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Det polske magasinet Viva! kåret i 2011 artisten Dorota Rabczewska "Doda" til å være blant de ti mest innflytelsesrike kvinnene i Polen.

Det polske magasinet Viva! kåret i 2011 artisten Dorota Rabczewska "Doda" til å være blant de ti mest innflytelsesrike kvinnene i Polen.

Polsk popstjerne bøtelagt for blasfemi

Den polske popstjernen Dorota Rabczewska mente Bibelen er skrevet av fylliker i narkorus. Det ble 8800 kroner i bot.

Publisert:

Sist oppdatert: 25.01.2012 kl 15:48

I går skrev vi om indonesiske Alexander Aan som er fengslet for å si at han ikke tror på gud.

Vi trenger imidlertid ikke reise så langt for å finne lignende saker. En av Polens mest kjente popstjerner, Dorota "Doda" Rabczewska, ble i forrige uke dømt til å betale ca. 8800 kroner i bot (5000 polske zloty) for å ha snakket nedsettende om religion.

I 2009 bemerket hun overfor avisa Gazeta Dziennik Prawna at det ikke er noen dinosaurer i Bibelen, og at det er vanskelig å tro på noe "som ble skrevet ned av noen som var fulle på vin mens de røkte en eller annen urt"

"Det er vanskelig å tro på noe som ble skrevet ned av noen som var fulle på vin mens de røkte en eller annen urt"

Uttalelsen ble møtt med sterke reaksjoner. Det polske svaret på NRK, TVP, besluttet straks å boikotte stjernen.

– Som offentlig kringkaster er vi forpliktet ved lov å fremme respekt, forståelse og dialog mellom mennesker av ulik tro. Vi kan derfor ikke akseptere artister som fornærmer kristne følelser på denne måten, sa styrerepresentant i TVP, Wojciech Bosak, etter at uttalelsen ble kjent.

Bot for å ha "fornærmet religiøse følelser"

Nå har det polske rettssystemet funnet henne skyldig i brudd på det polske blasfemiforbudet. Lovteksten sier at "den som fornærmer andres religiøse følelser ved å snakke offentlig nedsettende om religiøse kultgjenstander eller et sted der religiøse seremonier holdes, straffes med en bot eller fengsel inntil to år".

Straffen ble en bot på 5000 polske zloty (ca. 8800 kroner).

En av de katolikkene som var med og anmeldte henne, Ryszard Nowak slo etter uttalelsene fast at "det er klart at Doda mener Bibelen ble skrevet av fylliker og narkomane. Jeg mener hun har begått en kriminell handling og fornærmet de religiøse følelsene til både kristne og jøder".

Lov til å fornærme

Michael De Dora fra amerikanske Center for Inquiry (CFI)har kommentert saken. Han slår fast at det ikke spiller noen rolle om Rabczewska har fornærmet folks følelser eller hvorvidt Bibelen er skrevet av drukkenbolter og narkomane. Har man ytringsfrihet, skal det være lov til å si slike ting uten å bli straffet.

– Ytringsfriheten innebærer en rett til å fornærme. Nasjonalstater har opplagt en interesse av å straffe visse former for ytringer som oppfordrer til hat og vold, men de bør ikke beskytte folks tro og deres ideer mot kritikk, sier De Dora.

Dorota Rabczewska er forlovet med vokalisten i deathmetalbandet Behemoth, Adam Darski. Han bruker å rive en bibel i to under konserter. Dette har han så langt kunnet gjøre uten å bli straffet fordi den polske domstolen ser det som et kunstnerisk uttrykk.

Vær velkommen til å delta i debatt på Fritanke.no. Vi ønsker en saklig og begrunnet debatt. Skarp kritikk må gjerne fremmes, men vi forventer at debattanter overholder alminnelig folkeskikk og norsk lov. Kommentarer som bryter med dette, kan bli slettet uten varsel eller begrunnelse. Fri tanke forbeholder seg retten til å svarteliste brukere ved spamming, personangrep, usaklige kommentarer og lignende.

Vi forbeholder oss retten til å sitere kommentarer fra Fritanke.no i Fri tankes papirutgave.

blog comments powered by Disqus