Pinsevenner lager ny Jesus-juleserie for NRK

Søndagsskolen samler inn penger til den nye NRK-serien Tårnagentene for at barna i Norge skal få "verdier for livet".

Pinsevenner lager ny Jesus-juleserie for NRK

Neste jul skal NRK Super sende serien Tårnagentene, lagd av pinsevenn-eide Tv Inter. - Nå har vi sjansen til å formidle verdier for livet til barna i Norge, skriver Søndagsskolen.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
30.11.2011 kl 14:40

Se bildet større

Sist jul sendte NRK Super den danske serien Jesus og Josefine. "Grov kristen demagogi", mente Jens Brun-Pedersen.

Neste jul kan norske barn følge dramaserien Tårnagentene på NRK Super. Serien handler om vennene Silje, Malin, Markus og Bendik som har et hemmelig klubblokale i et kirketårn. En dag får de beskjed fra noen som trenger hjelp. De fire vennene tar saken, og med ett er de 2000 år tilbake i tid, fortelles det på Sondagsskole.no.

Søndagsskolen i Norge, som har mottoet "Jesus til barna", skal lage serien sammen med Tv Inter. Dette er et produksjonsselskap som eies av Filadelfia-menigheten i Oslo. Hensikten med Tv Inter er blant annet, ifølge nettsidene deres, å "produsere og levere program med kristent innhold til norske tv-kanaler". Tv Inter er også ansvarlig for programmet Tv-pastoren med Egil Svartdal på TV2.

Søndagsskolen bruker nettsidene sine til å samle inn penger til serien. I den sammenheng slår de fast at "nå har vi sjansen til å formidle verdier for livet til barna i Norge".

Etter å ha snakket med flere kontaktpersoner i Søndagsskolen og Tv Inter, ender vi til slutt opp hos pressekontakt for Søndagsskolen, Ann Helen Frivold. Hun ønsker ikke å kommentere saken overfor Fritanke.no.

- Jeg kan ikke si mer enn det som står på nettet. Prosjektet er i en alt for tidlig fase til at vi kan gå ut og diskutere dette i offentligheten , sier hun.

NRK Super: - Ikke forkynnelse

Prosjektsjef i NRK Super, Gitte Calmeyer, bekrefter at NRKs barnekanal NRK Super jobber med serien, og at den skal sendes førstkommende jul. Serien er i ti deler á 14 minutter, forteller hun.

- Utgangspunktet er å lage en dramaserie for de minste barna, om julen og julens innhold. I en del av serien reiser hovedpersonene tilbake til bibelsk tid, der de får snakke med en del bibelske personer, og får lære om hendelsene som er årsaken til at vi feirer jul, forteller Calmeyer.

- Er det rimelig å vurdere Tårnagentene som kristen forkynnelse?

- Slett ikke. Det er ikke oppgaven vår i NRK Super å forkynne religion. Vi ønsker å speile norske barns virkelighet, og i dette ligger det også å speile den religiøse bakgrunnen for jula, sier hun.

Hun understreker at NRK ikke har laget en egenprodusert barneserie med religiøst innhold på veldig lenge, noe de har fått kritikk for.

- Vi har nå tatt til oss denne kritikken, og synes det er på tide at det lages en serie som er innom julens religiøse innhold også. Historien om Jesu fødsel er en sentral del av jula, og da er det rimelig at vi i NRK Super speiler dette på en eller annen måte. Det handler om å sende ting som barn kjenner seg igjen i, og som de kan relatere seg til, sier hun.

- De som skal lage denne serien, Tv Inter og Søndagsskolen, har et klart kristent budskap, og ser dette er en anledning til å spre dette budskapet til norske barn. Hva er kommentaren din til det?

- Jeg kan bare svare for hvordan vi i NRK Super vurderer dette, og jeg vil understreke igjen at vi selvsagt ikke har noen intensjon om å forkynne, sier Calmeyer.

Hun legger til at besøket i bibelsk tid utgjør en ganske liten del av serien. Mesteparten av handlingen har ikke noe med dette å gjøre, og foregår i nåtid, forteller hun.

- Ikke like problematisk som Jesus og Josefine

Jula 2009 sendte NRK Super den danske serien Jesus og Josefine, noe de også har gjort en rekke ganger tidligere.

Denne serien formidler i klartekst at hvis ikke Jesus hadde dødd på korset, og kristendommen ikke hadde eksistert, så ville det ha vært et helvete på jord.

"Grov kristen demagogi fra NRK", var dommen fra Human-Etisk Forbunds pressesjef Jens Brun-Pedersen da Fritanke.no skrev om dette den 18. desember i fjor.

Gitte Calmeyer kommer Brun-Pedersen og Human-Etisk Forbund litt i møte på dette punktet.

- Vi i NRK Super har nok konkludert med at det var en del replikker i Jesus og Josefine var problematiske, sier hun.

Hun forsikrer imidlertid at det ikke finnes noen tilsvarende problematiske elementer i Tårnagentene.

- Nei, det gjør det ikke. Noen vil sikkert mene at det er problematisk bare man nevner Jesus, men her reiser altså hovedpersonene bare tilbake i tid, og blir kjent med bakgrunnen for julefeiringen. Dette skjer uten at kristendommen forkynnes på noen måte, forsikrer hun.

- NRK er passe naive

Human-Etisk Forbunds pressesjef Jens Brun-Pedersen vil nødig gå ut og kritisere en tv-serie han ennå ikke har sett. Likevel mener han det er grunn til å være skeptisk.

- Det er all mulig grunn til å stille spørsmålstegn ved valg av produksjonsselskap her. NRK er passe naive hvis de tror at serien ikke vil få en forkynnende effekt, når de lar pinsevennene og Søndagsskolen lage tv-serie om jula, sier han.

Han håper NRK Super vil huske honnørord som kritisk distanse og respekt for livssynsmangfoldet i det videre arbeidet med serien.

- Hvis serien bare blir en nøktern dramatisering av hendelser beskrevet i Bibelen, synes du det hadde vært greit da?

- Med NRKs historikk på dette feltet stoler jeg ikke på at dette blir en ren historisk beretning. Statskanalen har en lang og tung tradisjon for kristen forkynnelse, sier Brun-Pedersen.

Siste nytt i Nyheter

– Vi tar gjerne initiativ til et møte

Aktivist Paul Omar Lervåg kritiserer HEF for ikke å møte de sekulære organisasjonene av eks-muslimer og sekulære muslimer. Kristin Mile svarer at forbundet er åpent for et møte.

Et flertall mener kommunene bør ha ansvaret for gravferdsforvaltningen

Og færre enn femti prosent av de under femti år ønsker gravferd i regi av Den norske kirke, viser en ny undersøkelse gjort for Human-Etisk Forbund.

Humanistisk uke med døden som tema

I dag går startskuddet for årets Humanistiske uke i regi av Human-Etisk Forbund. Med omkring 200 arrangement de neste par ukene, blant annet undringsløyper, debattmøter, bokbad, filosofikvelder, en rekke foredrag – og dødskafeer. For døden er ett av temaene det fokuseres på i år.

 
HEFs hovedstyre delt om nasjonalt niqab-forbud

Styreleder Tom Hedalen ønsket at HEF skulle støtte regjeringens forslag til nasjonalt forbud mot niqab i utdanningsinstitusjoner, men ble nedstemt av flertallet i Hovedstyret. Før HEF har levert sin høringsuttalelse delte han sin mening på Facebook.

Hva betyr valgresultatet for livssynspolitikken?

At det ikke ble regjeringsskifte kan bety at det fortere kommer ny lov om tros- og livssynssamfunn, tror livssynsrådgiver i Human-Etisk Forbund, Lars-Petter Helgestad.

Innvandringsskeptisk ungdom mer negativ til menneskerettigheter

Og ungdom som ikke tror er mer skeptisk til religionsfrihet, men støtter sterkere opp om individuelle menneskerettigheter, ifølge ny rapport fra KIFO.