Etter å ha blitt åpnet for alle slags vigsler i 2017, er Oslo rådhus nå kun tilgjengelig for kommunens egne, borgerlige vigsler. FOTO: Wikipedia commons@GuoJunjun

Oslo Rådhus ikke lenger tilgjengelig for Humanistisk vigsel

Det rødgrønne byrådet åpnet for humanistiske vigsler i Oslo Rådhus fra den 1. januar 2017. Ett år senere er det slutt.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
05.02.2018 kl 15:37

Fritanke.no - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Human-Etisk Forbund
Se bildet større

Høsten 2016 annonserte Human-Etisk Forbund at Oslo rådhus åpnes for Humanistisk vigsel. Åpningen varte i ett år.

Se bildet større

Konstituert seremonisjef i Human-Etisk Forbund, Tale Pleym, forstår at Oslo kommune må prioritere sine egne viglser, men minner om kommunenes oppgave i å stille med livssynsnøytrale seremonirom. FOTO: Even Gran

Det ble holdt 17 humanistiske vigsler i Oslo rådhus i 2017. Trolig blir det ikke noen flere med det første. Fra og med årsskiftet fikk nemlig Oslo kommune, og alle andre norske kommuner, ansvaret for borgerlige vigsler, og da trenger kommunen plassen selv.

– Vi kommer til å ha mellom 1500 og 2000 vigsler i året selv, og da har vi ikke plass til noen andre, sier rådhusforvalter i Oslo kommune, Marit Jansen, til Fritanke.no.

Hun understreker at dette bare handler om kapasitetshensyn.

– Hvis vi hadde hatt plass, hadde det ikke vært noe i veien for å leie ut til andres vigselsseremonier. Dette handler altså ikke om at vi prinsipielt sett har noe imot humanistiske eller andre typer vigsler i Rådhuset. Vi er bare nødt til å prioritere våre egne lovpålagte vigsler før det kan bli aktuelt å leie ut til andre, sier hun.

– Viktig at kommunene stiller med seremonilokaler

Konstituert seremonisjef i Human-Etisk Forbund, Tale Pleym, forstår at Oslo kommune må prioritere sine egne lovpålagte oppgaver.

– Jeg forstår at Oslo, og sikkert også en del andre kommuner, tenker slik. Men samtidig er dette offentlige bygg som tilhører alle. Hvis kommunene får kapasitetsproblemer i rådhuset, er det viktig at kommunene stiller med seremonirom som kan brukes av alle, sier hun.

Av de 93 humanistiske vigslene som ble holdt i Oslo kommune i fjor, ble 17 holdt i Oslo rådhus.

Les om ett av de parene som fikk gifte seg humanistisk i Oslo rådhus: Ingrid Petersson og Jørgen Nørstenæs

Siste nytt i Nyheter

Tror ikke Stormberg er ute etter å få logoen sin på døra

Hva innebærer det for Human-Etisk Forbund å bli sponset av næringslivet? Vi snakket med en fylkesleder, generalsekretæren og styreleder.

Stormberg-gründer gir 200.000 til Human-Etisk Forbund etter 17. mai-hets

Steinar J. Olsen blar opp lommeboka etter at Emilie Hesselberg rapporterte om hets av Human-Etisk Forbund i borgertoget i Kristiansand.

Mauritania innfører obligatorisk dødsstraff for blasfemi

Før kunne man slippe med to år i fengsel hvis man angret. Nå er det ikke lenger noen bønn i den islamske republikken.

 
HU beskylder Human-Etisk Forbund for majoritetsarroganse

– Det er lett å støtte en nedre grense på 500 medlemmer når man selv har 88.000 medlemmer, kommenterer politisk nestleder i Humanistisk Ungdom, Øistein Sommerfeldt Lysne.

Tradisjonen med gudstjeneste midt i 17. mai-toget fortsetter

Løken skole har holdt avstemning og flertallet ville fortsette som før. Dermed blir det gudstjeneste midt i 17. mai-toget i år også.

Konverterte til islam som et sosialt eksperiment... og for kjærligheten

Han er fra et norsk, liberalt akademikerhjem. For å få kvinnen han elsker, måtte han konvertere til islam. Likevel valgte de Humanistisk vigsel. I kveld kan du se filmen på TV2.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse