Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Mange land i verden har forbud mot "blasfemi". I noen land er det til og med dødsstraff.

Mange land i verden har forbud mot "blasfemi". I noen land er det til og med dødsstraff.

Ny internasjonal kampanje mot blasfemilover

IHEU lanserte i dag en internasjonal kampanje mot blasfemilovgivning. Sonja Eggerickx mener kampen mot blasfemilover står sterkere etter Charlie Hebdo.

Publisert:

Sist oppdatert: 30.01.2015 kl 22:04

Den internasjonale humanistorganisasjonen IHEU og Den europeiske humanistføderasjonen EHF lanserer i dag sin internasjonale kampanje mot blasfemilover. En rekke humanist- og fritenkerorganisasjoner er tilknyttet kampanjen, også Human-Etisk Forbund.

Dobbeltmoral i Canada og EU-land

Kampanjen har følgende strategiske mål:

  • Å få fjernet blasfemilovgivningen i Europa og Vesten.
  • Å fremme menneskerettslig konsensus internasjonalt mot legitimiteten av blasfemilover.
  • Å bygge et robust og gjensidig støttende internasjonalt nettverk mot blasfemilover

– Vi ønsker å se de gjenværende lovene mot blasfemi og fornærmelse av religiøse følelser fjernet i Europa, Canada og New Zealand. Det er en opplagt dobbelstandard når for eksempel EU har tatt et klart standpunkt mot blasfemilover internasjonalt, men samtidig noen av unionens medlemsstater holder fast på eksisterende anti-«blasfemi»-lovgivning, heter det i et presseskriv fra kampanjen.

IHEU og EHF har opprettet en ny koalisjon for å kjøre kampanjen; International Coalition Against Blasphemy Laws. Den er ment å forene alle organisasjoner som er imot blasfemilover, uavhengig av om de er en del av den internasjonale humanistbevegelsen eller ikke.

Tilhengere kan allerede nå slutte seg til og støtte kampanjen på Facebook og Twitter.

Sterkere etter Charlie Hebdo

Gjennom kampanjen slår arrangørene fast at det er et alvorlig problem at det å bekjempe blasfemilover er vanskeligst i land der problemene er mest prekære, og der forkjempere for ytringsfrihet risikerer de alvorligste reaksjonene.

– I Pakistan anses det som “blasfemisk” bare å protestere mot blasfemilovene. I Saudi-Arabia kan du bli fengslet og pisket bare for å skrive om urettferdighet knyttet til religiøs makt. I Mauretania har en blogger fått dødsstraff for å ha kritisert den religiøse begrunnelsen for moderne slaveri. De som lever i slike områder av verden, er de som i størst grad trenger vår hjelp, heter det.

President i IHEU, Sonja Eggerickx, setter initiativet i sammenheng med protestene etter Charlie Hebdo-drapene.

– Dette har ført til et styrket krav om å få fjernet alle blasfemi forbud verden over. Med denne fornyede styrken tror vi det er mulig å bygge en internasjonal allianse for å få en slutt på slike lover. Ideen om at satire mot religioner er feil gir legitimitet til de som dreper på grunn av at de har blitt fornærmet. Ideen om at det er forbudt å kritisere religiøs autoritet er en av grunnene til at seksuelt misbruk i den katolske kirke kunne foregå så lenge, sier hun.

President i Den europeiske humanistføderasjonen EHF, Pierre Galand, følger opp.

– Denne kampanjen går ikke imot lover som er ment å motarbeide oppfordring til vold og hat. Det er legitimt. Det vi er opptatt av er lover som begrenser ytringsfriheten når det kommer til kritikk av religion, sier han.

Kampanjen er basert på IHEUs årlige Freedom of thought report, der det rapporteres om lover mot «blasfemi» i en rekke land.

Kommentarfeltet er stengt mellom kl 23:00 og kl 06:00 norsk tid.