Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
- Vi hadde ikke noe valg. Det er en viktig oppgave for NRK å bidra til større toleranse og respekt for medmenneskers livssyn, sier mediedirektør Annika Bjørnstad i NRK til Vårt Land i dag.

- Vi hadde ikke noe valg. Det er en viktig oppgave for NRK å bidra til større toleranse og respekt for medmenneskers livssyn, sier mediedirektør Annika Bjørnstad i NRK til Vårt Land i dag.

NRK bryter kristenmonopolet

#Beskjeden kom nærmest i en bisetning på gårsdagens møte i Kringkastinsgrådet; - Vi ønsker å åpne for en bredere forkynnelse, slik at det ikke bare bl...

Publisert:

Sist oppdatert: 18.04.2008 kl 13:13

Beskjeden kom nærmest i en bisetning på gårsdagens møte i Kringkastinsgrådet; - Vi ønsker å åpne for en bredere forkynnelse, slik at det ikke bare blir kristen forkynnelse, sa mediedirektør Annika Bjørnstad.

Tekst: Even Gran
Publisert: 18.4.2008

Helt siden oppstarten har NRK sendt andakter og annen kristen forkynnelse, både på radio og tv. Nå er denne tradisjonen i ferd med å bli brutt. I gårsdagen møte i Kringkastingsrådet sa mediedirektør Annika Bjørnstad at NRK nå ønsker å åpne for en "bredere forkynnelse" og ikke bare kristen forkynnelse.

- Det er på høy tid at NRK begynner å likebehandle sine lyttere, så dette er en god nyhet, sier HEFs generalsekretær Kristin Mile.

Hun hadde likevel foretrukket om NRK ikke hadde forkynt i det hele tatt.

- Jeg synes forkynnelse er noe trossamfunn kan gjøre overfor sine egne medlemmer. Jeg kan ikke se at det er NRKs jobb å videreformidle dette. Men skal det først være slik, så er det selvsagt viktig at man likebehandler, sier Mile.

Ikke sikkert HEF stiller opp
HEFs pressesjef Jens Brun-Pedersen er den som har kjempet lengst og sterkest på vegne av HEF mot NRKs ensidige kristne formynnelse. Han er fornøyd med beslutningen.

- Jeg er glad for at det blir mer likebehandling, men det er jo absurd at en allmenkringkaster skal drive med forkynnelse i det hele tatt. Så jeg hadde helst sett at de kuttet dette helt ut, sier Brun-Pedersen.

- Hva skal HEF forkynne om hvis man blir invitert?

- Det har vi ikke tatt stilling til ennå, men noen agitasjon mot statskirkeordningen eller KRL blir det ihvertfall ikke. Det må isåfall bli en eller annen for for kåseri eller noe, hvis vi det hele tatt skal stille opp. Og det er jeg slett ikke sikker på om vi bør, sier han.

Lang intern debatt i NRK

Saken om å slippe til flere religioner og livssyn enn kristendommen har i lang tid vært diskutert internt i NRK. Dette bekreftet P1-sjef Sigrid Gjellan da Fritanke.no snakket med henne i oktober i fjor.

- Det er umulig for oss å late som om religionsmangfoldet ikke er her. Så dette er noe som diskuteres mye hos oss akkurat nå, bekreftet hun.

Det har ikke kommet noen signaler fra NRK på hvordan de vil fordele forkynnelsestiden mellom de ulike tros- og livssynsretningene.

Generalsekretær Rolf Kjøde i Normisjon kaller avgjørelsen unaturlig og tror det vil komme protester.

- Det er kunstig og unaturlig å sidestille marginale livssynsgrupper med den store livssynsgrupperingen i et land med en tusenårig kristen tradisjon, sier Kjøde til Dagbladet.

Han ser NRK-vedtaket som et uttrykk for at samfunnet er mangfoldig, men finner likevel grunn til å reagere.

Tidligere relaterte saker i Fritanke.no: