hjemmesida til TX Vikings i dag. Det er ingen tvil om hva som er hovedmålet for muskelgruppa."> Norske skoler åpner seg for kristen muskelmisjon

"Forkynner evangeliet med råhet" er Sandefjords blads overskrift i reportasjen fra skolegården. I bakgrunnen synges det: "Jesus, free us from these chains". Se tv-innslaget fra Sandefjord videregående skole.

Norske skoler åpner seg for kristen muskelmisjon

Den kristne showgruppa TX Vikings turnerer for tiden norske skoler. - Jeg oppfattet det klart som kristen misjonering, sier elev Herman Frogner.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
25.09.2009 kl 14:37

Fritanke.no - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Human-Etisk Forbund
Se bildet større

Dette bildet er hovedillustrasjon på hjemmesida til TX Vikings i dag. Det er ingen tvil om hva som er hovedmålet for muskelgruppa.

Faktaboks

- Så lenge det er frivillig for elevene å se på, kan jeg ikke se at det er noe galt med det.

Rektor ved Sandefjord videregående skole, Erik Tidemann Jørgensen.

Norske skoler som har hatt besøk av TX Vikings:

Dette er de offentlige skolene Fritanke.no, etter et raskt søk på nettet, fant at har hatt besøk av TX Vikings:

Blindheim ungdomsskule, Ålesund
Nordbygda skule, Samnanger
Gjerde skule, Samnanger
Samnanger ungdomsskule.
Moltemyr ungdomsskole, Arendal
Sandefjord vgs.
Varden ungdomsskole, Sandefjord

- Det er lite troverdig å påstå at dette ikke er misjonering i skolen.

Njål Høstmælingen, Senter for menneskerettigheter

"God's grace to Europe" er overskriften på nettsida til den kristenmisjonerende muskelgruppa TX Vikings. Lenger ned på sida kan vi lese på engelsk at "atmosfæren i Sandefjord var elektrisk da 80 unge mennesker kom fram for å si ja til JESUS".

I det siste har TX Vikings turnert norske skoler.

En av dem er Sandefjord videregående skole. Her fikk gruppa opptre i langfriminuttet midt på dagen.

Elev ved skolen Herman Frogner, mener TX Vikings her drev med klart kristen misjonering (se innslag fra skoleshowet her)

- Ja, jeg oppfattet det klart som kristen misjonering. Han ene fra gruppa gikk rundt og snakket om at han hadde hatt det tøft. Han snakket mye om alkohol, kriminalitet og at han hadde vært på kjøret. Så fortalte han at han hadde kommet seg ut av det, og funnet Jesus. I tillegg gikk de rundt og holdt på et kors hele tiden. Men det var ingen direkte oppfordringer om å "omvende seg" eller noe slikt, forteller Frogner til Fritanke.no.

En annen elev ved skolen, Maren Grytting, synes ikke den kristne misjoneringen var spesielt tydelig i showet.

- Det kom ikke noe spesielt tydelig fram. De fortalte bare litt om kristendommen på slutten, om at de hadde blitt frelst og slikt. De snakket mest om rusproblemene og kriminaliteten som de hadde greid å komme seg ut av, sier hun.

- Showet er forebyggede mot rus og kriminalitet

Rektor ved Sandefjord videregående skole, Erik Tidemann Jørgensen, sier til Fritanke.no at TX Vikings fikk slippe til på skolen fordi de har sterke historier å fortelle.

- Vi var opptatt av at dette er folk som har vært ute på skråplanet, og som har greid å hente seg inn igjen på ulike vis. De har et show rundt dette, som vi tenkte elevene kunne ha glede og nytte av å se, sier han.

Rektoren legger til at det ville ha blitt en annen sak hvis TX Vikings hadde opptrått i en skoletime.

- Da måtte vi nok har tenkt grundigere igjennom om dette var en riktig ting å gjøre. Men når det skjer i en pause, i langfriminuttet, så kan elevene selv velge å se på eller gå. Så lenge det er frivillig for dem, kan jeg ikke se at det er noe galt med det. Vårt hovedanliggende var underholdningen, og det å la mennesker som har hatt en vanskelig reise, vise at endring er mulig, sier han.

Tidemann Jørgensen legger til at det ikke er noe i veien for at andre grupper med andre livssyn også kan slippe til hvis de hadde samme personlige historier å vise til, og hvis det, som i dette tilfellet, har underholdningsverdi.

- Det er flere ganger i løpet av skoleåret vi har ulike artistiske innslag i langfriminuttet. Hvis Human-Etisk Forbund har et tilsvarende tilbud, så er det selvsagt ikke noe i veien for at de også kan slippe til, sier han.

- Synes du det er greit å åpne for religiøs misjonering i skoletida, rent prinsipielt sett.

- Religiøs misjonering er det ikke greit å bruke skoletiden til. Men det mener vi ikke at dette er. Vi ser på TX Vikings som underholdning med sterke personlige historier. Det er underholdende, og det er opplysende, konstaterer rektoren.

Vil ikke si noe mer

TX Vikings selv forteller at de ikke misjonerer på disse skoleopptredenene:

- Det er ikke lov det. Vi misjonerer ikke på disse skoleopptredenene. Det er bare et forebyggende show mot mobbing og rus. Vi forteller livshistoriene våre. Det er ikke til å legge skjul på at vi har opplevd å bli frelst. Men det snakker vi ikke om på skolene, forteller personen Fritanke.no treffer når vi ringer bookingnummeret på nettsidene deres.

Vedkommende ønsker ikke å si hva han heter.

Besøket ved Sandefjord videregående skole ble etterfulgt av et sterkt misjonerende show på Hjertnes kulturhus og kinosenter i Sandefjord sentrum på kvelden. Det var her "80 unge mennesker kom fram og sa ja til Jesus", som det meldes om på TX Vikings' hovedside.

Den anonyme representanten fra TX Vikings vil ikke svare når Fritanke.no spør om de brukte skoleopptredenene i Sandfjord til å reklamere for det misjonerende showet på kvelden.

- Det kan du lese om på nettsida vår. Der står alt, sier han.

- Det står ingenting der om hvorvidt dere bruker disse skoleopptredenene til å reklamere for de misjonerende showene på kvelden? Gjør dere det?

- Jeg tror ikke jeg vil fortsette denne samtalen. Du får sjekke nettsida vår. Vi er kristne, du er human-etiker. Slik er det. Vi holder oss til loven. Jeg vil ikke si noe mer enn det, avslutter representanten fra TX Vikings.

- Ikke troverdig

- Jeg synes skolen og TX Vikings har et troverdighetsproblem her. Man kan ikke vaske av seg en kristen tilhørighet og framstå som "rene" i en skolesammenheng, når den kristne misjonsiveren er så eksplisitt som den er i TX Vikings' tilfelle, sier menneskerettighetsekspert Njål Høstmælingen ved Senter for menneskerettigheter, Universitetet i Oslo.

Han poengterer at det skal svært lite til før det tipper over i ren misjonering, når bakgrunnnen er så tydelig som i dette tilfellet.

- Såvidt jeg forstår var det jo også klart kristne elementer med i showet på skolen, og da blir det lite troverdig å påstå at dette ikke var misjonerende, sier Høstmælingen.

Han advarer på generelt grunnlag mot å gjøre skolen til en arena for religiøs eller politisk påvirkning.

- Hvis man først åpner opp for dette, må man åpne opp for alle. Og hvis man slipper til alle, kan det bli veldig utrivelig og masete på skolen etterhvert. Jeg synes skolen skal være for barna. Ikke for en haug med voksne som, utfra hensyn til likebehandling, har krav på å slippe inn for å drive påvirkningsarbeid. Det greieste er derfor å si nei til alt slikt, sier han.

HTML .fb_share_link {
PADDING-BOTTOM: 0px; PADDING-LEFT: 20px; PADDING-RIGHT: 0px; BACKGROUND: url(http://static.ak.fbcdn.net/images/share/facebook_share_icon.gif?2:26981) no-repeat left top; HEIGHT: 16px; PADDING-TOP: 2px
}

Del på Facebook

Siste nytt i Nyheter

Flertall blant toppene i HEF sier nei til kirkeasyl

Styreleder Tom Hedalen synes ikke det er noen grunn til at staten skal respektere «hellige rom». Vi har også snakket med fylkeslederne i Human-Etisk Forbund. De heller i samme retning.

Debatten om aktiv dødshjelp handler om seks ulike tema

Forfatter Norunn Kosberg går gjennom dem alle, og mer til, i en ny debattbok om hvorvidt det bør bli tillatt å ta livet av mennesker som ønsker det selv.

Vår spåmann var for optimistisk på kirkens vegne

Oppslutningen om Den norske kirke går fortere nedover enn Fritanke.no trodde for 2,5 år siden, viser de foreløpige kirketallene for 2017.

 
– Feil å si at kirkens holdning er et tilbakeskritt

– Den norske kirke er veldig forskjellig fra andre trossamfunn. Kirken og de andre har svært ulike behov, og det er ikke i strid med likebehandling å ta hensyn til dette, sier nestleder i Kirkerådet, Harald Hegstad.

– Jesus ba aldri noen «gjøre alle folkeslag til disipler»

– Det er ikke jeg som sier det. Det er kildene mine. Jeg bare refererer, sier Ronnie Johanson. Han har skrevet bok om den historiske Jesus.

Nederlandsk klinikk søker flere leger som kan hjelpe folk med å dø

En nederlandsk klinikk som har spesialisert seg på eutanasi trenger minst hundre nye leger for å møte sterkt økende etterspørsel.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse