Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
En blid gjeng på HEFs hovedkontor har brukt de siste dagene til å ta unna arbeidet med konfirmasjonspåmeldingen. Fra venstre: Vibeke Sundsbø, Harald Hansen, Erik Fosheim Brandsborg, Andreas Gruvstad Larsen, Qudsia Parveen, Siri Sandberg og seremonisjef Tale Pleym.
 Foto: Even Gran

En blid gjeng på HEFs hovedkontor har brukt de siste dagene til å ta unna arbeidet med konfirmasjonspåmeldingen. Fra venstre: Vibeke Sundsbø, Harald Hansen, Erik Fosheim Brandsborg, Andreas Gruvstad Larsen, Qudsia Parveen, Siri Sandberg og seremonisjef Tale Pleym. Foto: Even Gran

Nesten ingen tekniske problemer i år

Det har kommet inn over 4000 påmeldte til Humanistisk konfirmasjon etter bare to dager med åpen påmelding.

Publisert:

Sist oppdatert: 07.06.2018 kl 11:18

De to siste årene har Human-Etisk Forbunds datasystemer krasjet kort tid etter at forbundet åpnet for påmelding til Humanistisk konfirmasjon. I 2016 var hele systemet nede halve dagen, og tusenvis av frustrerte foreldre ringte inn til forbundet for å spørre hva som var galt.

Året etter, i 2017, kollapset datasystemet igjen, men ikke så langvarig som sist.

Spenningen var derfor stor da påmeldingen for neste års konfirmantkull åpnet denne uka.

Har fordelt trykket over flere dager

Forbundet har lært av feilene som ble gjort sist, og har forberedt seg nøye slik at systemet skulle tåle trykket denne gangen.

For det første har de delt opp landet i regioner, og ikke sluppet til alle på en gang slik man gjorde i 2016. På mandag fikk bare medlemmer slippe til. Da kom det rundt 1300 påmeldinger. Dagen etter, på tirsdag, var det de tre nordligste fylkene pluss Møre og Romsdals og Trøndelag sin tur. I dag åpnet påmeldingen for resten av landet.

– Det er dagen i dag som har vært den største testen, og den bestod vi fint. Da vi åpnet påmeldingen i dag kl. 10 stod det ca. tusen personer i kø. Så har køen minsket, og nå litt over klokken ett er det ingen kø lenger. Det eneste problemet har vært at noen mistet plassen sin i køen, men det fikk vi fort ryddet opp i, sier seremonisjef Tale Pleym fornøyd.

Hun forteller at det har kommet inn over 4000 påmeldte så langt, etter to hele dager med påmelding.

– Det er rundt tusen flere enn vi hadde etter to hele dager i fjor, men det er alt for tidlig å si noe om totalt antall konfirmanter blir større enn i fjor. Vi har startet påmeldingen mye senere i år enn i fjor, så de to årene er ikke helt sammenlignbare, sier hun.

Human.no ikke lenger propp i systemet

Pleym er en av flere som de siste dagene har jobbet med å koordinere årets påmelding.

– Her fra hovedkontoret i Oslo koordinerer vi blant annet kontakten mellom de tekniske utviklerne som følger prosessen tett, pluss at vi videreformidler henvendelser fra brukerne til fylkeskontorene våre. Det er jo de som kan svare best på konkrete spørsmål om hvordan ting løses, sier hun.

Årsaken til at systemet kollapset både i 2016 og 2017 var at HEFs nettsted, Human.no, ikke tålte trafikken og ble en propp i systemet. Den bakenforliggende seremonibasen gikk det bra med.

Nettredaktør i Kommunikasjonsavdelingen, Erik Fosheim Brandsborg, forteller at ett av tiltakene de har gjort, er å nedskalere innholdet på Human-Etisk Forbunds nettside idag, for å lette trykket.

– Vi har fjernet mye av det som vanligvis ligger der, og i de verste periodene erstattet vi den vanlige forsida med ei side der du kom rett inn på køsystemet, sier han.