Her annonserer Benjamin Creme at Maitreya har vist seg i offentligheten. To dager senere fant sektmedlemmene fram til Raj Patel."> - Nei, jeg er ikke Messias! Gå bort!
- Nei, jeg er ikke Messias! Gå bort!

Share International mener at Maitreya er tilbake, og lever blant oss i dag. Sektmedlemmene mener også de har funnet ut hvem det er.

- Nei, jeg er ikke Messias! Gå bort!

Scenen er som hentet ut fra Monty Pythons Life of Brian. Bortsett fra at nå skjer det i virkeligheten. Raj Patel har motvillig blitt utpekt som "den utvalgte" av en new-age sekt.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
09.02.2010 kl 11:23

Se bildet større

Raj Patel sammenligner seg med Brian i Monty Python-klassikeren Life of Brian. Han blir tilbedt mot sin vilje.

Se bildet større

Her annonserer Benjamin Creme at Maitreya har vist seg i offentligheten. To dager senere fant sektmedlemmene fram til Raj Patel.

Se bildet større

Raj Patel har ikke lyst til å bli tilbedt. Foto: Wikipedia.

Se bildet større

Brian ble tilbedt enten han ville det eller ikke. Se klippet.

Den teosofisk inspirerte new-age sekten Share International har lenge dyrket forestillinger om tilbakekomsten av den buddhistiske gudefiguren Maitreya.

Maitreya skal etter profetien være født i 1972, ha reist fra India til England i 1977, ha mørk hud og ha et problem med stamming (ifølge noen). Maitreya vil gå rundt i samfunnet som et vanlig menneske, blir det spådd. Men når den utvalgte blir spurt om han (det er en han) er den inkarnerte Maitreya, vil han nekte.

Det var sektens leder Benjamin Creme som i 1972 annonserte at Maitreya var født på ny, og siden da har sektmedlemmene trodd at Maitreya er født, lever blant oss og at det bare er å vente til frelseren viser seg.

Så, den 14. januar i år annonserte Benjamin Creme at Maitreya nå har vist seg. Creme fortalte at Maitreya for første gang hadde ytret seg til millioner, både på tv og internett. Han sa ingenting om hvem denne Maitreya kunne være, men sektmedlemmene begynte straks å jakte.

Den utvalgte

Kort tid før Benjamin Creme annonserte Maitreyas tilbakekomst, ble den indisk-britisk-amerikanske forfatteren Raj Patel intervjuet av den kjente Steve Colbert på The Colbert Report og i programmet Democracy Now. Tema var den nye boka hans, "The Value of Nothing", som er en kritikk av vestlig forbruksjag og miljøødeleggelser.

Det tok ikke lang tid før sektmedlemmene i Share International plukket ham ut.

Patel er født i 1972, han er indisk (mørk hud), og i 1977 var han på ferie i England sammen med foreldrene sine. Budskapet i boka hans hjelper selvsagt også godt. Og da Patel snublet litt i ordene under intervjuet med Democracy Now, fikk sektmedlemmene det siste de trengte: Han stammet! Raj Patel er inkarnasjonen av Maitreya!

Raj Patel er vokst opp som hindu, og hadde ingen kjennskap til Maitreya eller Share International før det plutselig gikk opp for ham at han hadde blitt utnevnt til gud.

Han nekter å spille rollen som gud, noe som ikke overraskende får sektmedlemmene til å bli enda mer overbeviste: Det er forutsagt! Han vil ikke avsløre sin status som Maitreya! Han vil bli fulgt og tilbedt for sine ideer og ikke for sin status!

Oppgitt gud

Patel er oppgitt når han uttaler seg om saken til New York Times.

- Det er helt absurd å bli satt i denne posisjonen. Jeg er bare en vanlig fyr, sier han.

Siden han ble utpekt som gud, har innboksen hans vært stappfull av eposter som spør om han virkelig er Maitreya. Han fjernet raskt all kontaktinformasjon fra nettet, men oppdaget fort at det ble lagt ut nettsider og filmer som framstilte ham som inkarnasjonen av Maitreya.

New York Times forteller om Ben Souchair, en ung Maitreya-troende, som fløy helt fra Detroit til San Francisco for å overvære en lansering av Patels bok. Han mener å ha sett Raj Patel i en drøm og ble helt perpleks da han så en Youtube-video som bekreftet det han hadde opplevd i drømmen.

- Jeg ble lykkelig bare av å være i nærheten av Mr. Patel. Alle tegnene stemmer, sier Souchair.

På spørsmål om hva han synes om at Patel benekter sin gudestatus, svarer han ganske enkelt at "der ser du hvor dyp den spirituelle verdenen er".

Raj Patel er helt oppgitt over historier som denne.

- Det er jo helt vilt. Han fløy helt hit fra Detroit. Det er smigrende, men bare helt i begynnelsen. Etter hvert begynner du å skjønne hva det betyr. Nesten uansett hva jeg gjør nå, vil det bli tolket som et tegn, sier han fortvilt.

- Dere trenger ikke følge meg

På bloggen sin har Patel kommentert statusen som Maitreya i innlegget "Call me Brian". Han bekrefter at det er en del likheter mellom hans liv og det som har blitt forutsagt om Maitreya, men rister oppgitt på hodet over at han blir opphøyet til gud.

Dermed har vi samme situasjon som i Monty Pythons klassiker "Life of Brian", der hovedpersonen Brian er i nøyaktig samme situasjon. Derfor har også Patel lagt inn et klipp fra filmklassikeren i slutten av bloggposten.

- Dere trenger ikke følge meg. Ikke la noen fortelle dere hva dere skal gjøre. Tenk selv. Dere er alle selvstendige individer, roper Brian fra verandaen.

- Ja, vi er alle selvstendige individer. Vi kan tenke selv, roper menneskemengden kollektivt og hyllende tilbake.

Raj Patel slår på sin side fast at man ikke trenger noen Messias for å se hvordan kapitalismen ødelegger forholdene mellom mennesker, vårt samfunn og miljøet.

- Ja, jeg synes som Maitreya at deling, fellesskap, rettferdighet og samarbeid er veldig bra. Jeg synes også det er bra å hjelpe de som er fattige, sultne eller undertrykket. Likevel er jeg bare en vanlig fyr. Tenkingen min er veldig vanlig. Mange sier det samme. Man trenger ikke være en Messias for å se de negative effektene av kapitalismen, konstaterer han.

Siste nytt i Nyheter

– HEFs viktigste oppgave er å være der for folk når det trengs

Da Human-Etisk Forbunds nye generalsekretær Trond Enger fikk barn for tre år siden var Humanistisk navnefest det naturlige valget.

Human-Etisk Forbund viderefører konfirmasjonsbok

Hovedstyret i Human-Etisk Forbund vedtok fredag ettermiddag å videreføre arbeidet med konfirmasjonsbok. Dermed er Humanist Forlag sikret de neste fem årene.

Trond Enger ny generalsekretær i Human-Etisk Forbund

Kommer fra stilling som generalsekretær i Venstre.

 
Sterk nedgang for alternativ behandling i Norge

Andelen i befolkningen som sier de har brukt de seks vanligste behandlingsformene ble i gjennomsnitt halvert mellom 2014 og 2016.

Mener økonomisjefen tar feil om forlagets økonomi

– Nei, det er ikke på noe tidspunkt tatt ut utbytte av forlagets overskudd. Forlagssjef Bente Pihlstrøm i Humanist Forlag reagerer på flere av påstandene fra HEFs økonomisjef.

Islamsk Råd foreslo selv å ta en pause fra STL

STL har kommet med skarp kritikk av IRN og skal ha fremmet et forslag om suspensjon fra rådet. Men i STLs rådsmøte i går kveld var det IRN selv som foreslo at de tar en pause.