Nå tilbyr Human-Etisk Forbund gratis «sjelesorg»

Toril Wandzilak, Astrid Torgersen Lunestad og Ralph Castellan står klare til å ta på seg humanistiske samtaleoppdrag. FOTO: Even Gran

Nå tilbyr Human-Etisk Forbund gratis «sjelesorg»

Har du problemer i kjærlighetslivet, sliter du med sorg, vanskelige valg eller å finne mening i livet? Tre fylkeslag av Human-Etisk Forbund står klar til å hjelpe deg.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
08.12.2016 kl 13:56

Se bildet større

Du kan lese mer om tilbudet og bestille time her.

Se bildet større

Organisasjonssekretær i Buskerud, Bjørg Haaland, innledet om prosjektet. FOTO: Even Gran

Se bildet større

– Hvis Human-Etisk Forbund skal være et livssynssamfunn må vi gjøre mer enn i tilby seremonier. Det fordrer også en samtaletjeneste for medlemmer og andre som et motstykke til for eksempel kirkelig sjelesorg, sa Morten Fastvold under presentasjonen i går kveld. FOTO: Even Gran

DRAMMEN: Human-Etisk Forbunds fylkeslag i Buskerud, Telemark og Vestfold har den siste tiden utdannet et korps av samtalepartnere som nå står klare for å hjelpe folk i krise, eller som bare har behov for noen å snakke med.

Det er filosofisk praktiker Morten Fastvold og livssynsrådgiver i Human-Etisk Forbund, Hans Christian Nes, som har hatt ansvaret for opplæringen av samtalepartnerne i de tre fylkene.

Sju av dem var tilstede i Drammen i går kveld da tilbudet ble lansert.

Gjesten i sentrum

Morten Fastvold innledet med å skissere noen grunnleggende forutsetninger for hvordan et møte med en av Human-Etisk Forbunds kursede samtalepartnere bør arte seg.

– I en humanistisk livssynssamtale er det gjestens tanker, ideer og problemer som skal stå i sentrum. Samtalepartnerens jobb er å stille gode spørsmål og prøve å trenge inn i hvorfor gjesten føler og tenker på den måten. Målet er å forstå. Dette er ikke som en vanlig vennesamtale der begge gir og tar litt, sa Fastvold.

Det er ikke terapi som er målet med samtalen, selv om det selvsagt kan være en sideeffekt.

– Samtalepartneren må greie å motstå fristelsen til å komme med råd og si sin egen mening. Det er også viktig ikke å komme med fordømmelser, understreket Fastvold.

Hvis for eksempel en gjest sier ting som kan oppfattes som intolerant eller fordømmende, så skal ikke samtalepartneren signalisere avstand til det som blir sagt, men heller spørre hvorfor vedkommende har slike meninger og/eller følelser. Målet er ikke nødvendigvis å endre på noe, men å nå en gjensidig forståelse for hvorfor gjesten føler og tenker som han/hun gjør.

– Folk tenker mange tanker, men ofte forlater de tanken før de får tenkt den helt ut. Målet med en humanistisk livssynssamtale er å holde fast på den ene tanken, ikke la seg distrahere og stå løpet helt ut. Kanskje forstår man noe nytt på den måten, sier Fastvold.

Håper at folk benytter seg av det

Fritanke.no snakket med tre av de nyklekkede samtalepartnerne i Drammen i går kveld.

– Jeg vil gjøre noe meningsfullt og stille opp for andre, sier Astrid Torgersen Lunestad fra Lier.

Hun har ikke hatt noen verv i Human-Etisk Forbund tidligere, og begynte å engasjere seg i forbundet da hun fikk høre om det nye samtaletilbudet.

Toril Wandzilak fra Spikkestad har vært vigsler i forbundet en stund, og synes dette er en fin ny ting å engasjere seg i.

– Jeg liker å snakke med mennesker. Det er spennende å finne ut av andres tanker og ideer, så dette passet veldig bra for meg.

Ralph Castellan fra Kongsberg forteller at han selv har følt et behov for en tilsvarende tjeneste tidligere i livet. Derfor ønsket han å bidra når Human-Etisk Forbund opprettet et slikt tilbud.

– Jeg har vært gjennom en del ting selv. I tillegg har jeg en pedagogisk utdannelse og har jobbet mye med barn, noe jeg håper kommer godt med, sier han.

I likhet med Wandzilak, er også Castellan humanistisk vigsler. Alle de nybakte samtalepartnerne håper folk vil benytte seg av tilbudet og gleder seg til å sette i gang.

Ikke telefontjeneste

Det er ikke bare å opprette et slikt tilbud, og så vil folk strømme på. Det fikk de involverte klar beskjed om i går kveld.

– Folk er ikke vant til at Human-Etisk Forbund driver med slikt, så ordningen må innarbeides. Det trengs en kulturendring, der det å oppsøke slike samtaler er en grei til å gjøre. Man trenger ikke ha problemer for å gjøre det. Det holder at man har lyst til å rydde litt i egne tanker og ideer og trenger noen å spille ball med, sa Morten Fastvold i innledningen.

– Kan det være en ide å lansere det hele som en telefontjeneste for å senke terskelen?

– Telefonnummeret til Human-Etisk Forbunds fylkeslag er oppgitt på informasjonen som går ut. Folk kan ta kontakt der og gjerne skissere hva de vil snakke om. Men prosessen vi ønsker at en humanistisk livssynssamtale skal være, egner seg ikke å ta på telefon, sier Fastvold.

Først og fremst for de tre fylkene

Organisasjonssekretær for Human-Etisk Forbund i Buskerud, Bjørg Haaland, sier at tilbudet først og fremst er ment for medlemmer og andre i de tre fylkene Buskerud, Telemark og Vestfold. Likevel vil de ikke si nei til folk fra andre fylker.

– Vi har ikke penger til å sende samtalepartnerne rundt omkring, men hvis folk er villige til å komme til oss er det ikke noe prinsipielt i veien for at hvem som helst kan benytte tilbudet. Det er ikke noe krav om å være medlem i Human-Etisk Forbund, sier hun.

Haaland forteller at forbundet informerer om tjenesten gjennom sykehus, politiet, frivillighetssentraler og sykehjem. I tillegg sendes det i disse dager ut en epost til HEF-medlemmer i de tre fylkene.

Du kan også bestille en samtale på nettet. Human-Etisk Forbunds samtalepartnere har taushetsplikt.

Siste nytt i Nyheter

SSI tar avstand fra Resett, Human Rights Service og Document

– De tre oppleves ikke som konstruktive i debatten, heter det i et styrevedtak fra Senter for sekulær integrering, SSI.

Stadig færre amerikanere mener gudstro er nødvendig for god moral

«Good without a god» er slagordet til Human-Etisk Forbunds søsterorganisasjon i USA. Nye tall tyder på at de er i ferd med å få gjennomslag.

Brun-Pedersen oppgitt over gjentatt feilinformasjon om Human-Etisk Forbund fra KrF

– KrF er systematisk uredelige og tillegger oss meninger vi ikke har, sier HEFs pressesjef.

 
HEF frykter ikke vigselkonkurranse fra kommunene

Ny ekteskapslov gir kommunene ansvar for borgerlig vigsel fra nyttår. Seremonisjef i HEF tror ikke det vil påvirke antallet som velger Humanistisk vigsel.

– HEFs viktigste oppgave er å være der for folk når det trengs

Da Human-Etisk Forbunds nye generalsekretær Trond Enger fikk barn for tre år siden var Humanistisk navnefest det naturlige valget.

Human-Etisk Forbund viderefører konfirmasjonsbok

Hovedstyret i Human-Etisk Forbund vedtok fredag ettermiddag å videreføre arbeidet med konfirmasjonsbok. Dermed er Humanist Forlag sikret de neste fem årene.