ANNONSE
Annonse

Humanistisk uke kan i år blant annet by på nyvinningen Undringsløype der man underveis på gåturen møtes av filosofiske spørsmål.

Nå er det Humanistisk uke

I løpet av de neste to ukene markerer Human-Etisk Forbund seg med Humanistisk uke over hele landet. Her kan du lese litt om hva som skjer.

Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Human-Etisk Forbund

Publisert:

Sist oppdatert: 16.09.2014 kl 10:09

I dag går startskuddet for årets Humanistiske uke, der Human-Etisk Forbunds fylkes- og lokallag over hele landet markerer seg med ulike aktiviteter.

Temaet for årets Humanistiske uke er «Med tid til å tenke».

– Som humanister tror vi rett og slett at verden blir et bedre sted hvis vi en gang i blant tar oss tid til å tenke litt i fellesskap. På våre arrangementer kan man snakke med filosofer, diskutere med meningsfeller og meningsmotstandere og tilegne seg ny kunnskap. Vårt utgangspunkt er at vi trenger mer dialog, mer toleranse og mer tid til kritisk refleksjon, sier organisasjonsrådgiver Kristian Haugnes i Human-Etisk Forbund.

Aktivitetene spenner fra enkle stands til åpne debattmøter, foredrag og en hel Humanistisk dag på Latter i Oslo.

Det vil bli en videreføring av fjorårets suksess med såkalte «tenkebenker», der lokallag over hele landet plasserer benker på det beste stedet for å tenke i kommunen.

Nytt av året er familiearrangementet «Undringsløype». Dette er turløyper der du kan ta deg tid til å filosofere over spørsmål du møter på plakater mens du går. Blant stedene du kan gjennomføre undringsløyer er Mosvatnet i Stavanger. Løypene passer for alle aldre. Og et spørsmål kan for eksempel være: «Hva er å eie?»

Les mer om undringsløyper.

Den humanistiske uka er også ganske lang – og varer fra i dag og ut uke 39, men på ulike tidspunkt forskjellige steder.

Under har vi samlet et noen utdrag fra programmet, og snakket med noen av de engasjerte rundt i lokallagene om hva det er verd å få med seg. En mer fullstendig oversikt over arrangementer finner du på Human-Etisk Forbunds oversiktside.

Alle arrangement er gratis med mindre noe annet er nevnt.

En hel dag med humanistiske tema

I Oslo pågår Humanistisk uke i perioden 15.-21.september, og høydepunktet må være Humanistisk dag på Latter søndag 21. september. Da kan du få tankepåfyll hele dagen fra åpningen kl 12 og avslutte med standup-forestilling med Dr. Jonas Kinge Bergland.

Se Fritanke.nos intervju og anmeldelse av forestillingen.

Hele dagen – så nær som standup-forestillingen – er gratis. Slik ser programmet ut:

• Debatt: Religiøs konservatisme og det sekulære samfunnet

• Foredrag: Menneskerettsutfordringer i migrasjonspolitikken

• Debatt: GMO og matprodukson

• Debatt: Tankefrihet, ytringsfrihet og handlingsplan mot radikalisering og voldelig ekstremisme

• Standup-show: Jonas Kinge Bergland

Les mer detaljert her.

Ansvarlig for Humanistisk dag Raymond Jakobsen kan også fortelle at:

– Alle som skal til Latter kan ta sykkeltaxi fra Oslo City på søndag. Vi kommer til å stå foran hovedinngangen.

Også på Humanismens hus vil det være aktivitet. På mandag er det for eksempel foredrag på Humanismens hus om norske fremmedkrigere i Syria. Foredragsholder er Anders Sollie Sal. På fredag er det foredrag av Lars Gule om respekt og toleranse i møte med ekstremisme.

Det vil også bli både undringsløp og tenkebenker rundt i byen. Humanistisk Ungdom vil også være synlig i gatebildet.

Jakobsen vil også trekke frem at det er fin mulighet for å legge kveldsturen mandag den 22. september til Humanismens hus. Da blir det byvandring fra lokalene i St. Olavs gate 27, som Human-Etisk Forbund snart flytter fra, til Brugata 19 på Vaterland, dit forbundet flytter i midten av oktober.

I tillegg er det som vanlig onsdagsmøte også under Humanistisk uke, denne gang på Litteraturhuset i Oslo. Temamøtet er et samarbeid med Humanist forlag og er også lansering av boka «De ukjente krigerne» av Nik Brandal, Eirik Brazier og Ola Teige, som forteller historien om de titusener av norske menn – og kvinner – som deltok aktivt under første verdenskrig.

Les mer.

Vitenshow med Andreas Wahl

– Årets hovedarrangement blir tre runder med Vitenshowet til Andreas Wahl fra NRK-programmet Folkeopplysningen på Vitensenteret DuVerden i Porsgrunn, der dette senteret går ut med en konkurranse til en rekke skoler i byen. Skolen som vinner den «vitenskapelige, humanistiske utfordringen» får en gratis forestilling på dagtid, forteller organisasjonssekretær Main Holte i Telemark Human-Etisk Forbund.

Datoen er onsdag 24. september, og senere på dagen er det Vitenshow åpent for kl 17.30 og 19, med gratisbilletter til de første 50 medlemmene som melder seg på.

En annen kjenning fra Folkeopplysningen – og tv-programmet «Typisk deg» – er psykolog Jan Ole Hesselberg, som er å treffe under Humanistisk uke i Oppland fylke, nærmere bestemt på Hadeland hotell torsdag 25.september. I foredraget «Fornuft og følelser» tar han for seg det at vi ikke har oversikt over i hvor stor grad vi styres av følelser, selv om vi tror at vi tenker rasjonelt. Irrelevant informasjon og faktorer utenfor vårt synsfelt påvirker oss. Kan vi stole på oss selv? Ofte ikke.

På Gjøvik arrangeres åpent temamøte i samarbeid med Naturvernforbundet, der overskriften er «Tar oljenasjonen Norge klimautfordringene på alvor?» Tid og sted er Gjøvik bibliotek lørdag 27.september, med innlederne Paul Lindviksmoen og Thor Solheim.

Filosofikafé, konsert, filmvisning og undringsløype

– I Stavanger var det eneste som skjedde i fjor at de sto på stand én dag. I år bobler lokallaget over: Konsert med Myrull lørdag 20. september og visning av Woody Allen-filmen Magic in the Moonlight, om en tryllekunstner som blir hyret inn for å avsløre et medium. I tillegg blir det filosofikafé, stand to dager og ikke minst undringsløype rundt Mosvatnet, forteller organisasjonssekretær Tone Slotvik i Rogaland Human-Etisk Forbund.

Det var for øvrig lokallaget i Stavanger som kom opp med ideen om undringsløype, som nå er spredt til hele landet.

Slotvik understreker videre at nøkkelen til aktiviteten er engasjerte frivillige.

– Vi på fylkeskontoret tilrettelegger, men det er de som ordner alt med arrangementene. Så all ære går til de flinke frivillige vi har her!

Organisasjonssekretær Vibeke Lauritsen i fylkeslaget i Vest-Agder forteller at siden de fleste lokallagene er så små, er arrangementene samlet i Kristiansand. Der blir det imidlertid et fyldig program. Blant annet er det foredrag med forfatteren av scientologi-boka «Nittenåttifire», Geir Isene, tirsdag 16.september på Hotell Norge. Torsdag kveld på Bakgården er det foredrag med professor i filosofi og teologi Fount LeRon Shults med tittelen «Where do gods come from - and why do we keep them around?». Mens Humanistisk Ungdom har møte om kritisk tenkning og kildebruk fredag 19. september.

Hets og ekstreme ytringer på nett

I Møre og Romsdal samarbeider Human-Etisk Forbund med Forskningsdagene, som arrangeres samtidig, om en paneldebatt om «Netthets, ytringsfrihetens kår i nettrollenes tid. Dreper nettrollene samfunnsdebatten?». Møtet vil finne sted 22. september på Plassen i Molde med følgende paneldeltagere: Sandra Borch, blogger og tidl. leder i Senterungdommen, Gunnar Tjomlid, blogger og skeptiker (og forfatter av Placebodefekten), Per-Kristian Bratteng, prosjektkoordinator for digital utvikling i Polaris Media og Arne Grødahl, tidligere fylkesleder i Human-Etisk Forbund og aktiv nettdebattant.

I Sogn og Fjordane samarbeider lokallaget i Indre Sogn med studentsamfunnet i Sogndal om en bokkafé med der forfatter, debattant og folklorist Kristian Bjørkelo – som også er Fritanke.no's nettkommentator – innleder til debatt: «Kva er det lov å seia på internett og kvar går grensene for ekstreme ytringar? Påverkar internett desse grensene?» spørres det. Bjørkelo ga i 2013 ut boka «Gi meg en scene!» om norsk blogghistorie på Humanist forlag, og kommer snart med ungdomsbok om ekstremisme på Samlaget. Tid og sted: tirsdag 23 september på Meieriet.

På tro og Are

I Sør-Trøndelag pågår Humanistisk uke fra 13.september og er ikke over før i oktober – men til ulike tidspunkt ulike steder i fylket. Seinest pågår det i Fosen, der komiker og NRK-personlighet Are Sende Osen gjester Ørlandet kino med showet «På tro og Are» den 1. oktober.

Og mye mer

Forfatterne John Færseth og Gunnar Tjomlid får det for øvrig travelt disse ukene. Færseth skal snakke om sin bok KonspiraNorge både på Oppegard den 16.september, i Tønsberg den 22. september og i Bergen både den 23. og den 25. september Mens Tjomlid gjester Kristiansand den 17. september før han reiser nordover og fra 23.-25. september kommer til Harstad, Finnsnes og Tromsø for å snakke om Placebodefekten.

Med unntak av Aust-Agder, hvor ressursene gikk med til en vellykket Arendalsuke, vil det også være mange flere arrangement rundt i hele landet. Følg med på ditt lokallags Facebookside og i kalenderen på Human-Etisk Forbunds hjemmeside.

Siste nytt i Nyheter Vis flere

Generalsekretæren tok selvkritikk overfor landsstyret

Generalsekretæren tok selvkritikk overfor landsstyret

Men flertallet på helgens landsstyremøte i Human-Etisk Forbund var likevel positive til tankegangen bak endringene generalsekretæren vil innføre.

Human-Etisk Forbund roser Frp og SV for omskjæringsforbud

Human-Etisk Forbund roser Frp og SV for omskjæringsforbud

HEF vil fortsatt ha forbud mot omskjæring av gutter. Det bestemte landsstyret i helga.

Mer nasjonalisme og innvandringsskepsis blant kristne

Mer nasjonalisme og innvandringsskepsis blant kristne

Folk med kristen tro og identitet har en mer avvisende holdning til religiøse minoriteter og innvandring enn ikke-religiøse, ifølge en undersøkelse fra Pew Research Center.

Hard kritikk mot HEFs generalsekretær fra Hedmark fylkeslag

Hard kritikk mot HEFs generalsekretær fra Hedmark fylkeslag

Fylkeslaget mener generalsekretær Trond Enger har gjort seg skyldig i «et eklatant brudd på vanlige saksbehandlingsregler, demokratiske prinsipper og god organisasjonsskikk».

Sterke reaksjoner i Human-Etisk Forbund på anklager fra Krf-politiker på Voss

Sterke reaksjoner i Human-Etisk Forbund på anklager fra Krf-politiker på Voss

Generalsekretær Trond Enger oppfordrer Krf-politiker Hans Jørgen Boge til å dokumentere påstandene sine, eller erklære dem døde og maktesløse.

Human-Etisk Forbund legger ned to kontorer

Human-Etisk Forbund legger ned to kontorer

Trond Enger vil samle de ansatte på færre steder. Det skal bare være fem HEF-regioner. To kontorer legges ned ved nyttår.

Dette nettstedet bruker cookies

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

En informasjonskapsel er en mekanisme der din nettleser kan ta vare på informasjon den får fra nettsider, for så å sende disse tilbake til nettsidene igjen senere. Dette gjøres automatisk uten at brukeren trenger å tenke på det.

Informasjonskapslene kan ha flere funksjoner, for eksempel å holde rede på innstillinger, hvilken bruker du er logget inn som, hva du har tilgang til, hjelp til å sørge for at du får tilsendt riktig innhold, sporing av annonsevisninger og annet.

Informasjonskapsler gjør det mulig å holde rede på slike innstillinger og annet over tid, slik at informasjonen er lettere tilgjengelig ved gjentatte besøk til nettstedet. Informasjonskapslene brukes også til midlertidig håndtering av brukerspesifikk informasjon når man besøker forskjellige deler av samme nettsted.

To eksempler fra de mange funkjsonene nettstedet bruker informasjonskapsler for å vedlikeholde: Én informasjonskapsel brukes for å huske innstilling for lydstyrke på videoavspilleren, en annen brukes for å huske om du har krysset vekk denne boksen med informasjon, slik at du ikke trenger å se den igjen neste gang du besøker dette nettstedet fra samme enhet som du bruker nå.

Informasjonskapsler lagres automatisk av nettleseren din som små tekstfiler på din datamaskin. Du kan selv endre innstillinger for hvordan informasjonskapsler skal håndteres i din nettleser.

Informasjonskapsler kan leveres av alle typer innhold på nettstedet, både tekstsider, bilder og annet. Informasjonskapslene sendes kun tilbake til det nettstedet du fikk dem fra, ikke til andre nettsteder.

Mange nettsteder, dette inkludert, fungerer ikke som de skal dersom du ikke tillater bruk av informasjonskapsler.

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å håndtere tre nivåer av funksjonalitet:

Kritiske informasjonskapsler brukes til å holde rede på brukerinformasjon, tilgang, personlige innstillinger og annet. Uten disse fungerer ikke nettstedet som det skal.

Analyse-informasjonskapsler brukes for å holde rede på trafikk på nettstedet, hvilke deler av det som er mest populært, hvilke deler som brukes mest og annet. Deler av disse er tredjepart informasjonskaplser levert av eksterne tjenesteleverandører. Informasjonskapsler for analytisk funksjon brukes for å forbedre nettstedet (som er under stadig utvikling), men disse er ikke kritiske for nettstedets funksjonalitet.

Annonse-informasjonskapsler brukes av interne og tredjeparts annonsesystemer for å holde oversikt over og spore visninger av annonser.

Det er lovpålagt krav om at denne informasjonen gjøres tilgjengelig for deg som bruker av nettsteder som benytter slike informasjonskapsler.

NewsFlow - Thin AS

Dette nettstedet bruker cookies.