Muslimer tar avstand fra terrorangrepet

En samling tweets med hashtaggen #notinmyname på Twitter den siste timen før denne artikkelen ble lagt ut.

Muslimer tar avstand fra terrorangrepet

Forskning viser at islamistiske terrorister har svært liten støtte blant muslimer. Nå reiser vanlige muslimer seg igjen i protest mot ekstrem brutalitet og massedrap.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.11.2015 kl 15:40

Se bildet større

Unge muslimer finner seg ikke i å bli forbundet med voldelig ekstremisme. Se videoen.

Se bildet større

President i den islamske republikken Iran, Hassan Rouhani, fordømmer terroren på det sterkeste. FOTO: Wikimedia commons: @Mojtaba Salimi

Se bildet større

Det er som oftest muslimer selv som rammes av terror. Det kan være noe av årsaken til at et stort flertall blant muslimer tar avstand fra voldelige ekstremister som utøver terror i islams navn.

Ingen benekter at islam spiller en viktig rolle i å motivere selvmordsangrepene som terrorgruppen IS gjennomførte i Paris og Beirut forrige uke.

Forskningsresultater viser imidlertid klart at det store flertallet av verdens muslimer er uenige i at religionen brukes til å oppildne til drap og terror.

Etter terrorangrepet i Paris fredag kveld, har en lang rekke muslimske talspersoner tatt sterkt avstand fra massedrapet.

Under hashtaggene #IAmAMuslim og #NotInMyName på Twitter og Facebook, tar vanlige muslimer avstand fra terroren. Et sitat fra Koranen som ofte blir delt, er «Hvis man dreper en uskyldig person, er det som man har drept hele menneskeheten».

Andre muslimer er opptatt av å understreke at de ikke vil be om unnskyldning for noe de ikke er ansvarlig for, og som de også oppfatter som et angrep mot seg selv.

Se et utvalg meldinger fra muslimer på The Telegraph.

Iran fordømmer angrepet

Statsledere i en rekke muslimske land har gått ut og fordømt angrepet. Irans president Hassan Rouhani sier det som skjedde i Paris er et angrep på menneskeheten.

– På vegne av det iranske folk, som selv har vært ofre for terrorisme, fordømmer jeg på det sterkeste denne kriminaliteten mot menneskeheten og kondolerer til Frankrikes sørgende folk og regjering, sier han.

Tilsvarende kondolanser har kommet fra statslederne i muslimske land som Indonesia, Saudi Arabia, De forenede arabiske emirater, Irak, Marokko, Jordan, Bahrain, Kuwait, Qatar Tyrkia og Egypt.

USA Today skriver at Shuja Shafi, generalsekretæren i Muslim Council of Britain har fordømt angrepene. Det samme har den kjente muslimsk teologen Tariq Ramadan, bloggeren Fateh Kimouche, imam Yahya Adel Ibrahim og mange andre.

The Council on American-Islamic Relations (CAIR), den største interesseorganisasjonen for muslimer i USA, har følgende å si:

– Disse brutale og motbydelige angrepene på sivile, enten de skjer I Paris, Beirut eller hvilken som helst annen by, er hårreisende og kan ikke forsvares. Vi fordømmer disse grusomme handlingene på sterkest mulige måte, og forventer at gjerningsmennene bak de hensynsløse angrepene blir tatt og stilt for retten, skriver de.

I Rotterdam har byens muslimske ordfører Ahmed Aboutaleb bedt om en «total ødeleggelse» av IS. Han er fra før kjent for å ha bedt muslimer som misliker Vesten om å forlate Europa.

VG-TV har snakket med en rekke franske muslimer som håper folk forstår at disse angrepene ikke kan lastes vanlige muslimer.

– Terroristene sverter islam. De tenker ikke engang på sine egne familier, disse folka, sier en av de franske muslimene i innslaget.

En lang liste over hva muslimer sier på sosiale medier om massemordet i Paris kan sees her.

Islamsk Råd fordømmer på det sterkeste

I Norge har Islamsk råd Norge tatt tydelig avstand fra angrepet.

– Islamsk Råd Norge fordømmer terrorhandlinger i Paris på det sterkeste. Våre tanker og følelser går til ofrene og deres pårørende, skriver de i en pressemelding.

Organisasjonen ILM (Islams Lære & Metode) tar også avstand fra terrorhandlingene

– ILM fordømmer på det sterkeste terroristenes brutale handlinger som så langt har ført til at 129 uskyldige mennesker har mistet livet, og flere hundre er kritisk skadde, heter det i en pressemelding.

Ellers har den unge norske muslimen Layila Ayoub tatt initiativet til en aksjon der hun ber norske muslimer vise at de tar avstand fra terrorangrepet.

Hun er bekymret over at mange nordmenn ikke forstår at dette handler om ekstremister og ikke vanlige muslimer.

– Jeg har bodd i Norge i 25 år, og i løpet av alle disse årene har jeg måttet forsvare meg hver gang en terrorhandling skjer i islams navn. Det har vært ofte at jeg eller min datter har blitt stoppet på gata, og sagt at de synes synd på henne for hvilken terrorist hun kommer til å bli oppdratt til å bli, sier Layila Ayoub til TV2.

Hun synes ikke muslimer skal beklage angrepet, ettersom de ikke har hatt noe med det å gjøre, men mener likevel det bør være mulig for alle å ta avstand fra ekstremisme uansett hvilken vei den går.

Tåpelig å forvente at alle skal ta avstand

Skribenten Adam Johnson på Alternet mener det er absurd å forvente at alle verdens muslimer skal ta avstand fra noe de ikke har ansvaret for hver gang voldelige islamister slår til.

– Ifølge et anslag fra CIA, har ISIS 31.500 personer til rådighet. Det er 0,0019 prosent av verdens muslimske befolkning, hvis vi antar at det finnes 1,6 milliarder muslimer i verden. Forventningen om at de resterende 1,599,965,000 skal kaste seg over Twitter og fordømme ISIS er tåpelig. Det er definisjonen på fordommer, skriver han.

Johnson siterer muslimen Mohamed Ghilan som nekter å være med på dette spillet.

– Å spørre meg om å fordømme det som opplagt bør fordømmes, trekker min grunnleggende moral tvil. Jeg vil ikke være med på dette, skriver Ghilan.

Siste nytt i Nyheter

Humanisme ikke anerkjent i amerikansk fengsel, tross forlik

I 2015 inngikk American Humanist Association et forlik med fengselsmyndighetene i USA om at humanisme skal likebehandles med religionene. Likevel fikk Benjamin Espinosa nei.

John Færseth overfalt av konspirasjonsteoretiker

– Det neste jeg husker er at jeg fikk hjelp av andre på stedet og noen vakter. Deretter dro jeg på legevakta, sier John Færseth.

Frp mener undersøkelsen bygger på feil premisser

– Det er vanskelig å vite hvordan man skal uttale seg for ikke å bli satt i en brunbeiset bås, sier Jon Helgheim, innvandringspolitisk talsmann for Frp.

 
Klart mest fordommer blant Frp-velgere

Frp-velgere er i en klasse for seg selv når det gjelder muslimfiendlighet. De kommer også på topp når det gjelder negative holdninger til jøder.

Frykter rot og uprofesjonalitet

– Når staten ikke stiller noen krav til kompetanse, åpner det for store forskjeller i kvaliteten, sier konstituert seremonisjef i Human-Etisk Forbund, Tale Pleym.

Ny rapport avslører alvorlige overgrep mot humanister

Folk blir fengslet, undertrykt og dømt til døden for å forlate religion. Og bedre ser det ikke ut til å bli. Sjekk ut Freedom of Thought Report.