Multikulturalisme, Eurabia-konspirasjoner og Nansen

Dobbeltnummer av Fri tanke ut i postkassene til Human-Etisk Forbunds medlemmer nå.

Multikulturalisme, Eurabia-konspirasjoner og Nansen

Nytt nummer av Fri tankes papirutgave

Jonas Gahr Støre, Asle Toje, Lars Gule og Cora Alexa Døving er ikke helt enige om multikulturalisme finnes i Norge. Dette er noe av det du kan lese om i nyeste papirutgave av Fri tanke. (19.11.2011)

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
19.10.2011 kl 15:27

Se bildet større

Last ned papirutgaven av Fri tanke 3/4 her. Omslagsfoto: Arnfinn Pettersen

Se bildet større

Organisasjonssekretær i Human-Etisk Forbund Anne Meklenborg organiserte Røde Kors' frivillige på Sundvolden. Les intervju i Fri tankes papirutgave. FOTO: Kirsti Bergh

Årets nest siste Fri tanke kommer seint, til gjengjeld kommer siste nummer tidlig: i disse dager dumper Fri tanke 3/4 ned i postkassene til medlemmene i Human-Etisk Forbund.

Les den som pdf her.

I papirutgaven kan du blant annet lese om humanetikere som har gjort en innsats i etterkant av 22. juli-terroren:

Anne Meklenborg er til daglig organisasjonssekretær i Human-Etisk Forbund. På fritida leder hun krise- og omsorgsgruppa i Vestfold Røde Kors. Natt til 23. juli ringte hun rundt til medlemmene sine for å mobilisere støttepersoner til overlevende- og pårørendemottaket på Sundvolden. I flere dager organiserte hun Vestfold Røde Kors’ omsorgspersoner på Sundvolden.

Terje Tilden er terapeut og forsker ved den diakonale psykiatriinstitusjonen Modum Bad – og engasjert i Humanistisk konfirmasjon på fritiden. Han ble spurt om å stille som humanetiker i sjelesørgerteamet da overlevende og pårørende fikk besøke Utøya 19. og 20. august. Der deltok han sammen med to prester og en imam.

Gullsmed Erik Hofsten er engasjert i Human-Etisk Forbund i Telemark. Han er blant forbundets erfarne gravferdstalere. Det kom godt med da han hadde ansvaret for en av gravferdene etter Utøya-massakren. I talen sin sa han blant annet:

«Vi som setter vår lit til vår frie vilje og våre egne valg, må prøve å finne trøst i at livet er en utfordring, livet er muligheter; men livet er også en fare. Vi er i stand til å utføre uforståelige handlinger. Men vi er også i stand til å reise oss etter å ha blitt utsatt for disse handlingene, fordi vi har en kjærlighet til hverandre og til livet som ikke lar seg ødelegge av noe eller noen.»

Ali Esbati i portrettintervjuet

– Vi er mennesker i kraft av de som finnes rundt oss, og det samfunnet vi lever i, sier skribent, økonom og politiker Ali Esbati. Han er ikke religiøs, men stiller seg kritisk til den ateistiske religionskritikken. Esbati var på Utøya for å holde foredrag 22. juli. Han overlevde. Møt ham i portrettet.

Multikulturalisme er blant de ekstreme islamkritikernes fy-ord og et ord som går igjen mange ganger i Anders Behring Breiviks manifest. Hva er multikulturalisme – og finnes det som ideologi i Norge? Fri tanke har stilt spørsmålet til politikerne Jonas Gahr Støre og Snorre Valen, journalist og redaktør Shazia Sarwar, forskerne Lars Gule, Cora Alexa Døving, Asle Toje og Inger Lise Lien.

Konspirasjonsteorier i forkant av 22. juli

Eurabia var også et begrep som gikk igjen i 22.juli-morderens manifest. Medieviter John Fæhrset skriver bok om konspirasjonsteorier for Humanist forlag og har nøstet i ekstremhøyres konspirasjonsteori om Eurabia. Hvor kommer den fra – og hvor går den nå?

Nestleder i Humanistisk Ungdom har besøkt en annen gruppe konspirasjonsteoretikere. Les om den virkelige[b/] virkeligheten.

Styreleder i Human-Etisk Forbund, Åse Kleveland, hyller sin humanistiske helt, Fridtjof Nansen: «Det livssyn Human-Etisk Forbund står for i dag sammenfaller i stor rad med Fridtjof Nansens. Hans liv og livssverk er en enestående manifestasjon av hvordan et livssyn omsettes i konkret handling.»

Human-Etisk Forbunds hovedstyre har vedtatt at det ønsker forbud mot omskjæring av guttebarn. Hovedstyremedlem og leder for Menneskerettighetsakademiet, Lillian Hjorth, drøfter om omskjæring er for foreldre å avgjøre.

Av annet stoff er kort-intervjuer med internasjonale deltagere på humanistkongressen i høst; intervju med to dialog-orienterte humanister fra England og USA; reportasje fra da spillentusiaster i Bergen løste verdensproblemer gjennom Fredsspillet; intervju med syriske opprørere i Libanon; Didrik Søderlinds vitnesbyrd om hvordan Carl Sagan gjorde ham til humanist; skeptiker-spaltist Marit Simonsen om hallelujastemning blant skeptikere; humorist Per Inge Torkelsens tryllekunstner-svar på meninger-sidene, bokanmeldelser og bok-intervju med Sekter-forfatter Audhild Skoglund.

Neste nummer av Fri tanke kommer i januar – sammen med medlemskontingenten.

Siste nytt i Nyheter

– Vi tar gjerne initiativ til et møte

Aktivist Paul Omar Lervåg kritiserer HEF for ikke å møte de sekulære organisasjonene av eks-muslimer og sekulære muslimer. Kristin Mile svarer at forbundet er åpent for et møte.

Et flertall mener kommunene bør ha ansvaret for gravferdsforvaltningen

Og færre enn femti prosent av de under femti år ønsker gravferd i regi av Den norske kirke, viser en ny undersøkelse gjort for Human-Etisk Forbund.

Humanistisk uke med døden som tema

I dag går startskuddet for årets Humanistiske uke i regi av Human-Etisk Forbund. Med omkring 200 arrangement de neste par ukene, blant annet undringsløyper, debattmøter, bokbad, filosofikvelder, en rekke foredrag – og dødskafeer. For døden er ett av temaene det fokuseres på i år.

 
HEFs hovedstyre delt om nasjonalt niqab-forbud

Styreleder Tom Hedalen ønsket at HEF skulle støtte regjeringens forslag til nasjonalt forbud mot niqab i utdanningsinstitusjoner, men ble nedstemt av flertallet i Hovedstyret. Før HEF har levert sin høringsuttalelse delte han sin mening på Facebook.

Hva betyr valgresultatet for livssynspolitikken?

At det ikke ble regjeringsskifte kan bety at det fortere kommer ny lov om tros- og livssynssamfunn, tror livssynsrådgiver i Human-Etisk Forbund, Lars-Petter Helgestad.

Innvandringsskeptisk ungdom mer negativ til menneskerettigheter

Og ungdom som ikke tror er mer skeptisk til religionsfrihet, men støtter sterkere opp om individuelle menneskerettigheter, ifølge ny rapport fra KIFO.